Τη ζωή δύσκολη στο διάδοχό του προσπαθεί να κάνει όσο μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, περικόπτοντας ζωτικής σημασίας κονδύλια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) που προορίζονται για την στήριξη της απασχόλησης και εν γένει των βαρύτερα πληγέντων οικονομικά Αμερικανών από την πανδημία.
Η απόφαση πιθανόν να δυσχεράνει την προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να οργανώσει τις πολιτικές του, μεταδίδει το Reuters.
Με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν πληροφόρησε τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι τα έκτακτα δανειακά προγράμματα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Και του ζητεί να επιστρέψει στο υπουργείο όσα δεν έχει ακόμα εκταμιεύσει.
Πρόκειται για κεφάλαια από το «πακέτο» των 455 δισ. δολαρίων (CARES Act) που ενέκρινε την περασμένη άνοιξη το υπουργείο Οικονομικών και τα οποία η Fed έβαλε στην άκρη για να στηρίξει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τοπικών κυβερνήσεων.
Εκδικείται τους ψηφοφόρους
Τα κονδύλια αυτά μέσω των τοπικών αρχών και των ΜΚΟ επρόκειτο να φθάσουν στα πιο ευάλωτα από την κρίση τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας. Προορίζονταν πρωτίστως για την στήριξη των «10 και πλέον εκατομμυρίων Αμερικανών που εργάζονταν τον περασμένο Ιανουάριο και λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας», όπως σημειώνει το Reuters.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει στο υπουργείο τα αδιάθετα κονδύλια, προκειμένου να τα επαναδιαθέσει το Κογκρέσο», σημειώνει στην επιστολή του ο Μνουτσίν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, επρόκειτο ουσιαστικά για απάντηση του υπουργού σε στελέχη της Fed που του είχαν ζητήσει να εγκρίνει την παράταση εκτάκτων προγραμμάτων αρωγής λόγω της πανδημίας, που έχει αναζωπυρωθεί (και) στις ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι στο Κογκρέσο Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα αντιπαραθέσεων για την περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής κοινωνίας και των χειμαζόμενων από την πρωτοφανή ύφεση επιχειρήσεων που επίσης απειλεί να δημιουργήσει κενά χρηματοδότησης με μείζονες, δυνητικά, κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι φίλοι, φίλοι
«Για περίπου τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, μέχρι δηλαδή να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος, οι αγορές θα λειτουργούν δίχως την στήριξη που είχαν από την περασμένη άνοιξη», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan Μάικλ Φερόλι. Δεν είναι απολύτως ακριβές. Διότι, όσο και να αποτελεί έκπληξη, η απερχόμενη (κακήν κακώς όπως τα κατάφερε…) διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, φρόντισε να μην λείψει η χρηματοδότηση από τις «κεντρικές χρηματαγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Η καμένη γη, δηλαδή, που αποφάσισε να αφήσει πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει αισθητή μόνο από τους πλέον αδύναμους και ευάλωτους Αμερικανούς – από αυτούς δηλαδή που τον καταψήφισαν!
Εκεί έφθασε η μικρότητα ενός ηγέτη που υποσχόταν να κάνει τη χώρα του… «και πάλι Μεγάλη». Και αυτή θα αφήσει ως θλιβερή παρακαταθήκη στην Ιστορία.