Μετά το μεγάλο εμπόδιο που έβαλαν στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την άρνησή τους προ ημερών να εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τινάζοντας έτσι στον αέρα το ευρωπαϊκό σχέδιο επαναφοράς των οικονομιών από την πανδημία, φαίνεται πως το αγκάθι παραμένει. Το ζήτημα ετέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η γενικότερη βούληση συνέχισης των διαβουλεύσεων, όμως οι πληροφορίες δείχνουν πως δεν διαφαίνεται προς ώρας διάθεση συμφωνίας από πλευράς Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ενημέρωσε τους ηγέτες της ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Οι απαραίτητες πολιτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με την Κομισιόν και τη γερμανική προεδρία, που έχουν το τιμόνι των διαπραγματεύσεων, με στόχο να υπάρχουν ίσως θετικά αποτελέσματα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10-11/12). Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και η Γερμανία που έχει την προεδρία για το εξάμηνο, έστειλαν το μήνυμα πως χρειάζεται συμφωνία για να εφαρμοστεί άμεσα το πακέτο ανάκαμψης.
Οι πόροι αποτελούν κρίσιμο ζήτημα για την ανάκαμψη των χωρών της Ευρώπης και προς αυτήν την κατεύθυνση εκφράστηκε, από το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, όσο και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η βούληση άμεσης λύσης. Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, μεταξύ άλλων, εστάλη το μήνυμα πως θα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία για το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Ελλάδα προσδοκά πόρους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. Υπολογίζεται πως η χώρα μας, το επόμενο έτος, θα λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ με την μορφή της προκαταβολής 3 δισ. ευρώ και ακόμα 2 δισ. ευρώ για το μεταβατικό πρόγραμμα React EU, ενώ, εκτιμάται πως θα δώσει δυναμική στην ανάπτυξη του επόμενους προσθέτοντας επιπλέον 2% στο ρυθμό του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως Ουγγαρία και Πολωνία δεν συμφώνησαν στον τελικό συμβιβασμό για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στην τροποποιημένη απόφαση περί Ιδίων Πόρων, η οποία συμφωνία είναι απαραίτητη για να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα δύο κράτη – μέλη διαφώνησαν στη ρήτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού – που προήλθε μετά το συμβιβασμό μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- βάσει της οποίας η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα). Σημειώνεται πως εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για παραβίαση των «θεμελιωδών αξιών».