Στην άκρως ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και η οποία φέρνει σκέψεις για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στην περιοχή αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν. Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα. Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης. Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δε είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
«Δεν είμαι αρμόδιος να αναλάβω τα μέτρα. Εγώ θα έβαζα περιορισμό στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να στέλνει κάποιος τη μέρα. Ο καθένας σε εκείνες τις περιοχές πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το lockdown στην περιοχή δεν έγινε για να τιμωρήσει κάποιον. Πολλά επαγγέλματα που έχουν πληγεί προσπαθούν να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις με την ελληνική ευρηματικότητα. Είναι ανθρώπινο να θέλει ο κόσμος να δουλέψει, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί σοβαρά. Όμως αυτή τη στιγμή η υγεία είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη νησιωτική χώρα, που είναι υποστελεχωμένη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης της νησιωτικής Ελλάδα είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Σκεφτόμουν ως γιατρός με ποια λογική θα πήγαινα να δουλέψω στη Σύμη. Επιστημονικά, δε θα ήταν ίσως το όνειρό μου. Οι δυνατότητες που θα είχα θα ήταν να κάνω μια πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί και μετά αν κάποιος αρρωστήσει πιο σοβαρά να τον στέλνω κάπου αλλού. Για να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υποδομές στα νησιά μας, δεν πρέπει μόνο το κράτος να προκηρύξει θέσεις. Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν κίνητρα, σπίτια φιλοξενίας ή οτιδήποτε».