Η μάχη πια δίνεται στους δρόμους και τα θύματα του μεταλλαγμένου κοροναϊού, είναι οι νέοι. Οι «άτρωτοι» την πρώτη περίοδο της πανδημίας, έγιναν τα εύκολα θύματα ενός ιού που θερίζει όλη τη χώρα και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα.
Ο κοροναϊός, δεν ανασχέθηκε όταν άρχισαν να αποδίδουν δειλά- δειλά οι προσπάθειες περιφρούρησης της υγείας των ηλικιωμένων ανθρώπων. Μετατράπηκε σε κάτι διαφορετικό και έκανε ξενιστές τα σώματα των νέων, χτυπώντας οπουδήποτε βρει ακάλυπτο. Ενα πρόσωπο, μία γρατζουνιά στο δέρμα, ένα χέρι που δεν απολυμάνθηκε με αντισηπτικό. Και έτσι, ξαφνικά εκτινάχθηκαν με παράλογο ρυθμό οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, προστέθηκαν ακόμη περισσότεροι στις ΜΕΘ, νέοι, μεγάλοι, μεγαλύτεροι, και οι ΜΕΘ κατέρρευσαν. Στους 500 οι διασωληνωμένοι.
Ανθρωποι ηλικίας από 20 μέχρι 40 χρόνων, σαν δούρειοι ίπποι μετέφεραν το κακό στα σπίτια τους, σε ανυποψίαστες μάνες, πατεράδες, αδέρφια. Διασώστες του ΕΚΑΒ, όπως ο Αλέξανδρος Λαφιώτης από τη Θεσσαλονίκη, που δεν σταμάτησαν να τρέχουν σε βοήθεια κάθε φορά που η αγωνιώδης φωνή ακουγόταν από την άλλα άκρη της γραμμής, έφτασαν στο σημείο να βλέπουν νέους και υγιείς ανθρώπους να παρακαλούν για λίγο οξυγόνο, να μην μπορούν να αναπνεύσουν, να πέφτουν στο πάτωμα ύστερα από δύο τρία βήματα.
Στη ΜΕΘ 27 χρονών
Τελευταίο δραματικό περιστατικό: Ενα 27χρονο παιδί που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, διασωληνωμένο, στην Εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Ο 27χρονος διασωληνώθηκε στο Ιπποκράτειο και από εκεί μεταφέρθηκε στο 251 όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στην Εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα με την υγεία του.
Πριν από λίγες βδομάδες, 25χρονος από την Τήνο είχε διακομισθεί στην Αθήνα μέσα σε ειδική κάψουλα. Ήταν υγιής αλλά προσεβλήθη από τον κοροναϊό και νοσηλεύθηκε στην Εντατική του Ασκπληπιείου.
Στις ηλικίες από 18 μέχρι 39 χρονών τα κρούσματα έφτασαν την Πέμπτη τις 32.573. Στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία, 40-64 χρονών, ο αριθμός των κρουσμάτων μικρή διαφοροποίηση παρουσιάζει: 32.408.
Κατάρρευση στις Εντατικές
Η κατάσταση πια στο απροχώρητο και μετά τις 10 νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κρήτη, που ήδη ξεκίνησαν να εργάζονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα σπεύδουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην συμπρωτεύουσα, οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες πολέμου.
Στην Θεσσαλονίκη δίνεται η σκληρότερη μάχη με τον φονικό ιό, αφού από τις 3.500 ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα, πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης. Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.
Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1.204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.
Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, 259 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χθες έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Επίσης παρ’ όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.
Τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το υπουργείο έδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19.
Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε επίταξη.
Εξάλλου, για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά.
Τρένα για την μεταφορά ασθενών
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει έξι βαγόνια πούλμαν.
Ο συρμός αποτελείται συνολικά από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ, ενώ βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.
Νέα αυστηρά μέτρα
Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα χειροτερεύει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αποδίδει το γεγονός στο ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά απ’ ό,τι επιβάλλουν συνθήκες.
Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα είναι σαφές πως δεν τίθεται ακόμη θέμα άρσης του lockdown, αφού ακόμη και σήμερα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
- Κλείνουν από αύριο στις 6:00 το πρωί τα χερσαία σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Ανοιχτά μένουν τα σύνορα της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα.
- Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test, εκτός από τον μοριακό έλεγχο που ούτως ή άλλως υποχρεούνται να κάνουν 72 ώρες πριν φτάσουν στην Ελλάδα.
- Θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στη Β. Ελλάδα τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.
42/42 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ
90 εισαγωγές (στην εφημερία του νοσοκομείου χθες)
20 ύποπτα κρούσματα
2 διασωληνώσεις
40/40 ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου
126/173 κλινικές
100% πληρότητα στις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο
Ανοίγουν 5 νέες κλίνες
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
24/24 ΜΕΘ
Ανοίγουν 4 νέες κλίνες
Αναστέλλονται τα επείγοντα χειρουργεία (θα διακομίζονται στο Νοσοκομειακό)
Νοσοκομείο Τρικάλων
100% πληρότητα στις ΜΕΘ
Η εικόνα της χώρας την Πέμπτη
Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα δημιουργεί ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα η χώρα μας, αφού όπως φαίνεται, παρά τις 13 μέρες lockdown παραμένει εξαιρετικά άσχημη η επιδημιολογική κατάσταση.
Δεν είναι μόνο τα κρούσματα που κινούνται ακόμα σε αριθμούς άνω των 3.000, είναι η πίεση στις ΜΕΘ, η οποία κάθε μέρα που περνάει σημειώνει και ένα θλιβερό ρεκόρ. Ενδεικτικό της κατάστασης στα νοσοκομεία είναι ότι οι διασωληνωμένοι σήμερα έφτασαν μια ανάσα από τους 500. Αυξημένος για μια ακόμα ημέρα είναι και ο αριθμός των θανάτων.
Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που δεκάδες νοσηλεύτριες σπεύδουν καθημερινά στη συμπρωτεύουσα για βοήθεια.
Από τα 3.227 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 774 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 646 κρούσματα.
Ανησυχητική είναι η τεράστια διασπορά που παρατηρείται στη χώρα, αφού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ακόμα επτά περιοχές σημειώνουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Αυτές είναι: Οι Σέρρες με 156 κρούσματα, η Λάρισα με 155, η Πέλλα με 149, η Δράμα με 112, η Ημαθία με 109, η Μαγνησία με 107 και η Πιερία με 103.
Η κατανομή των κρουσμάτων:
- 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 646 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 774 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 109 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 77 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 155 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
- 107 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
- 149 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 103 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 31 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 156 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 48 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ κινούνται για ακόμα μια μέρα τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή που ιδιαίτερα αυξημένοι είναι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι «αγγίζουν» του 500.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.227 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53.6% άνδρες, ενώ 4.725 (5.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 21.605 (25.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 499 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 153 (30.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 427 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.347 θανάτους συνολικά στη χώρα. 547 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.