H Iταλία συνεχίζει να δίνει την δική της, σκληρή μάχη κατά του κορωνοϊού. Η χώρα είναι τρίτη παγκοσμίως, μετά από το Μεξικό και το Ιράν σε ποσοστό θνησιμότητας από covid -19. Και τα χθεσινά στοιχεία, με 731 νεκρούς και πάνω 32.000 κρούσματα, προκαλούν τρόμο και μεγάλη αγωνία. Μετά το Μιλάνο, το Τορίνο και την Νάπολη, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζεται να μετατρέψει και τις περιφέρειες της Γένοβας, του Μπάρι και την μικρή περιοχή Μπαζιλικάτα, σε κόκκινες ζώνες .
Ο δε περιφερειάρχης του Μιλάνου, Ατίλιο Φοντάνα ζητά σήμερα την λήξη του τοπικού lockdown για να δοθεί οξυγόνο στις επιχειρήσεις. Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαντά ότι για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στιγμή της ανώτατης διάδοσης του ιού (το λεγόμενο πικ) πλησιάζει και η χώρα μπορεί να το αγγίξει σε περίπου μια εβδομάδα.
Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης
O Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Οι αναισθησιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπάρχουν άλλες 4.500 κενές κλίνες, επιμένουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών νοσοκομείων –κυρίως στο Νότο- η πίεση συνεχίζει να είναι αφόρητη.
Στη δε Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας, η κυβέρνηση Κόντε προχώρησε σε μια πρωτοφανή σειρά ατυχών χειρισμών. Μέσα σε δέκα ημέρες, παραιτήθηκαν τρεις ειδικοί επίτροποι για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ο πρώτος, επί τέσσερις μήνες, δεν είχε ετοιμάσει το υποχρεωτικό σχέδιο δράσης, ο δεύτερος αρνήθηκε την χρησιμότητα της μάσκας, ενώ ο τρίτος εμπλέκεται σε εισαγγελική έρευνα και «η γυναίκα του δεν θέλει να μετακομίσει στην Καλαβρία». Τώρα, αναζητείται τέταρτος επίτροπος, ο οποίος ενδεχομένως, μπορεί να είναι ο γιατρός Τζίνο Στράντα, γνωστός για την τεράστια βοήθειά του σε μετανάστες, πρόσφυγες και χώρες της Αφρικής με ακραίες υγειονομικές συνθήκες. Η ιταλική κεντροδεξιά αντιπολίτευση, όμως, στο μεταξύ κάνει λόγο για μοναδικό, κωμικοτραγικό θέαμα.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη