Η κάθε στιγμή είναι δραματική. Το κάθε δευτερόλεπτο περνάει αργά και βασανιστικά για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς. Η θλιβερή πραγματικότητα στα νοσοκομεία της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις.
Στη Λάρισα, ένας 68χρονος ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία δύο μηνών. Η κόρη του, που όλο αυτό το διάστημα ήλπιζε σε μια ευχάριστη είδηση από τα χείλη των γιατρών, περιγράφει στο LIVE NEWS σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα.
«Από τότε που μπήκε, διασωληνώθηκε, αυτό ήταν. Δεν ξαναμιλήσαμε με τον μπαμπά μας».
Τον περασμένο Αύγουστο ο 68χρονος ανέβασε πυρετό και δυο μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο εμφάνισε ακραία πνευμονία και διασωληνώθηκε. «Δεν τον ξαναείδαμε».
Ο κοροναϊός αποδείχθηκε για τον 68χρονο ένας αντίπαλος ανίκητος. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, η μάχη ήταν άνιση. «Ο άνθρωπος αυτός είχε ζωή μέσα του».
Ανάλογες εικόνες παντού. Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπουν νέο σήμα κινδύνου. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο το τελευταίο 24ωρο, εισήχθησαν 122 ασθενείς, με τους 16 να διασωληνώνονται.
Μπροστά στις επείγουσες ανάγκες, 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη πήραν την απόφαση να αφήσουν τα σπίτια τους και να πάνε σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Πλέον, το 94% των κλινών εντατικής θεραπείας για περιστατικά κοροναϊού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι καλυμμένο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου διακομίζοντας ασθενείς και από τη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα φτάνει το 89%. Στην Αττική, όλο και πιο νέοι χρειάζονται εντατική.
Η εντατικολόγος του «Σωτηρία» βάζει καθημερινά τη λευκή στολή και ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη. Πότε θα επιστρέψει στο σπίτι της για να δει την οικογένειά της, άγνωστο. «Είμαστε γεμάτοι σαν μονάδα. Το δεύτερο κύμα είναι πιο βαρύ».
Διάχυτη ανησυχία
Οι πρωινές ουρές στο ΑΧΕΠΑ συμπύκνωναν για ακόμα μία μέρα τη διάχυτη ανησυχία του κόσμου.
Το σύστημα δοκιμάζεται και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γιατροί στο νοσοκομείο της Λάρισας κάνουν έκκληση για αναπνευστήρες, ώστε να μην χάνονται ζωές όσο οι ασθενείς περιμένουν να αδειάσει κάποιο κρεβάτι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε στο LIVE NEWS τις πρώτες σκέψεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το ΕΣΥ δείχνει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με τις μάχες των γιατρών στο πλευρό των ασθενών τους να είναι συνεχείς σε κάθε γωνιά της χώρας.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τους υγειονομικούς που ασθενούν, καθώς πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί εκτός μάχης αφού νοσούν από κοροναϊό οι ίδιοι.