Η Θεσσαλονίκη κουβαλάει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος ολόκληρης της χώρας και ένας άνθρωπος της πρώτης γραμμής της μάχης, ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα εξέφρασε την αγωνία του καθώς, όπως λέει, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του και ζητά από την πολιτεία πιο γενναίες αποφάσεις.
«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Έχω κρούσει των κώδωνα του κινδύνου. Κάτι καλό δεν έχουμε δει ακόμα. Είναι πολύ ανησυχητική η κατάσταση σε δύο επίπεδα. Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, είχαμε 82 εισαγωγές χθες. Αρχικά η προσέλευση ήταν μικρότερη, όμως η νοσηρότητα είναι μεγάλη.
» Από τους 82 που εισήχθησαν, στο 58% η διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο μας. Οι άνθρωποι δεν το ήξεραν, είχαν συμπτώματα σοβαρά, αλλά δεν γνώριζαν ότι είχαν κοροναϊό. Και οι άλλοι που πήγαν σπίτι τους, ένα 30% – 35%, ήταν θετικό. Η διασπορά είναι τεράστια και η πίεση αφόρητη στο ΕΣΥ» ανέφερε αρχικά περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
«Πολλές φορές, επειδή συνεργαζόμαστε, όλες οι κλίνες να είναι κλεισμένες. Δεν έχουμε που να νοσηλεύσουμε. Δεν συζητάμε επιλογές. Είναι μια πράξη αντιδεοντολογική. Δεν θα το εφαρμόσουμε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια και εναγωνίως ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτι εντατικής.
» Κάποιες διακινήσεις γίνονται. Σε απλούς θαλάμους που έχουνε υποδομή να δεχτούν μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης. Όμως, είναι κάτω από 10 σε επίπεδο Βορείου Ελλάδας.
» Αυτός που θα ζητήσει βοήθεια είναι μικρής ηλικίας. Νοσηλεύουμε 43 ετών ασθενή χωρίς υποκείμενο νόσημα. Ήρθε στη ΜΕΘ σε βαρύτατη κατάσταση, με κατεστραμμένα πνευμόνια. Η πνευμονία είναι τόσο καταστροφική που ακόμα και τα μηχανήματα δυσκολεύουν να τον αερίσουν» πρόσθεσε.
Πιο γενναίες αποφάσεις
Ζήτησε μάλιστα από την πολιτεία πιο γενναίες αποφάσεις. «Σκεφτείτε τη θέση τη δική μας, των συγγενών των νεών ανθρώπων. Η εικόνα του φόβου, πριν από τη διασωλήνωση, θα μας μείνει αξέχαστη. Ένας ασθενής υγιέστατος πριν έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση.
» Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, η πολιτεία γνωρίζει καλά τι πρέπει να γίνει. Είναι γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να βγουν μπροστά κι άλλα. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας.
«Αν ο πνιγμένος πιαστεί από τα μαλλιά δεν σώζεται. Αυτά είναι δικά μας παιδιά. Η πολιτεία δεν μπορεί να μας δώσει πλωτό νοσοκομείο 1000 θέσεων, μπορεί να αυξήσει τη δύναμη πυρός αναγνωρίζοντας και τις δικές μας νοσηλεύτριες και γιατρούς, χωρίς να έχουν ενταχθεί στο σύστημα υγείας που είναι η στρατιά των επικουρικών. Κάνω έκκληση. Το να αναγνωρίσει η πολιτεία ηθικά και να τους εντάξει στο σύστημα, θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός της πρώτης γραμμής…» κατέληξε.