Η τελική ανάλυση από τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει η Pfizer σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, μια είδηση που άναψε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.
«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες […] στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.
Από τα 170 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών της μελέτης, μόνο οκτώ καταγράφηκαν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την ομάδα ελέγχου, στην οποία χορηγήθηκε μόνο placebo.
H πιο συχνή παρενέργεια
«Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων [που επιβλέπει την κλινική δοκιμή] δεν έχει αναφέρει σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας» διαβεβαιώνουν στην κοινή ανακοίνωση η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο.
Η συχνότερη παρενέργεια που καταγράφηκε ήταν η κόπωση στο 3,7% των εθελοντών μετά τη χορήγηση της δεύτερης και τελικής δόσης του εμβολίου.
«Στη δοκιμή καταγράφηκαν 10 περιστατικά σοβαρής Covid-19, από τα οποία τα εννέα ήταν στην ομάδα του placebo και το ένα στην ομάδα που έλαβε το BNT162b2», όπως είναι η προσωρινή ονομασία του εμβολίου.
Αίτημα έγκρισης «εντός των ημερών»
Η Pfizer ανέφερε ότι θα καταθέσει αίτημα επείγουσας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ «εντός των ημερών». Θα υποβάλει επίσης ανάλογα αιτήματα στις αρχές άλλων χωρών και θα δημοσιεύσει τα ευρήματα της μελέτης στον επιστημονικό Τύπο.
Πάντως η συλλογή δεδομένων θα συνεχιστεί για ακόμα δύο χρόνια σε κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται σε ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Αργεντινή.
1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021
«Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβολές, οι δύο εταιρείες αναμένουν να παραγάγουν παγκοσμίως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και μέχρι και 1,3 δισ. δόσεις το 2021», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η παραγωγή έχει ήδη αρχίσει σε εργοστάσια της Pfizer στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι, το Καλαμαζού του Μίσιγκαν και το Άνδοβερ της Μασαχουσέτης, καθώς και στη βελγική πόλη του Πιρς.
«Οι εγκαταστάσεις της BioNTech στη Γερμανία επίσης θα αξιοποιηθούν στην παραγωγή» αναφέρουν οι εταιρείες.
«Ψυχρή αλυσίδα»
Ακόμα, η Pfizer επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς, κάτι που δημιουργεί απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας» που λείπουν ακόμα και από ανεπτυγμένα κράτη. Όπως υποστηρίζει, έχει αναπτύξει ειδικά δοχεία που χρησιμοποιούν ξηρό πάγο (στερεό διοξείδιο του άνθρακα) για να μεταφέρει τα εμβόλια στο μεγάλο δίκτυο διανομής της Pfizer. Τα δοχεία είναι εξοπλισμένα με πομπούς GPS και αισθητήρες που παρακολουθούν τη θερμοκρασία σε διαρκή βάση.