Τα ευχάριστα νέα από το μέτωπο των εμβολίων αυξάνονται, όμως καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα πανδημίας, λίγα γνωρίζουμε για το ποια είναι τα μέρη που οι πολίτες κολλάνε ευκολότερα τον ιό.
Μια σαφής απάντηση θα βοηθούσε πολύ στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας, ανοιχτές.
Στο σκοτάδι
Οι γερμανικές αρχές δηλώνουν άγνοια για την προέλευση του 75% των θετικών κρουσμάτων στη χώρα.
Στην Αυστρία, άγνωστη παραμένει η προέλευση του 77% των κρουσμάτων ενώ στην Ισπανία οι αρχές δηλώνουν πως μόλις για το 7% των συνολικών μολύνσεων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου έχουν σαφή απάντηση για το πού προκλήθηκαν.
Τέλος στην Γαλλία και την Ιταλία μόνο το 20% των νέων κρουσμάτων συνδέονται με προϋπάρχοντα κρούσματα
Ο Τζέι Βάρμα, αμερικανός σύμβουλος για τη δημόσια υγεία δήλωσε στην Wall Street Journal πως το 10% των μολύνσεων στη Νέα Υόρκη συνδέεται με ταξίδια, το 5% με κοινωνικές συναντήσεις και επίσης 5% με δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
«Για την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων– κάπου περίπου στο 50% ή περισσότερο – δεν έχουμε τρόπο να καθορίσουμε την πηγή της μόλυνσής τους»
Οι δυσκολίες στην ιχνηλάτηση
Μία από τις αιτίες είναι ότι τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτησης επαφών δεν έχουν ανιχνεύσει ικανοποιητικό αριθμό επαφών ώστε να χαρτογραφηθούν οι τρόποι εξάπλωσης του ιού.
Οι ασιατικές χώρες, που θεωρείται ότι έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά την ιχνηλάτηση επαφών, επικοινωνούν με δέκα ή και περισσότερες επαφές του κάθε κρούσματος. Όμως στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία η ιχνηλάτηση περιορίζεται στις τέσσερις, ή και ακόμα λιγότερες επαφές.
Η ιχνηλάτηση γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω του χαρακτηριστικού που έχει ο ιός, να εκδηλώνουν οι ασθενείς συμπτώματα έως και 10 ημέρες μετά την μόλυνσή τους. Ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ασυμπτωματικών.
Έτσι υπάρχουν πόλεις στη Γερμανία που προτρέπουν τους πολίτες τους να κρατάνε «ημερολόγιο επαφών».
Ένα κομβικής σημασίας «τυφλό» σημείο στην ιχνηλάτηση αποτελούν οι μολύνσεις μεταξύ αγνώστων σε σημεία όπως τα εστιατόρια.
Εφαρμογές κινητών smartphone που προειδοποιούν τους χρήστες ότι βρέθηκαν κοντά σε επαφή με άνθρωπο, που αργότερα διαγνώστηκε με κορωνοϊό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.
Η έρευνα
Πάντως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Stanford University, ως πιο επικίνδυνοι χώροι θεωρούνται τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας.
Όμως ο περιορισμός των ατόμων στο 20% της χωρητικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του ιου.
Το θέμα βέβαια είναι πόσο εύκολο είναι για μια επιχείρηση να λειτουργήσει με τέτοιους περιορισμούς.