Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια οροσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48. Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, μια γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων «που δεν αφορά συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ή συγκεκριμένη συνάθροιση για συγκεκριμένο λόγο, είναι αντισυνταγματική».
«Δεν προβλέπεται αναστολή συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιους υγείας. Ο νομοθέτης το 1975 δεν μπορούσε να είναι προφήτης» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί περιορισμός ελαχίστου ορίου μεταξύ των διαδηλωτών.
Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή είναι η νομική πλευρά. «Αυτά ισχύουν από νομικής άποψης. Αν κάποιος διαδηλώσει, μπορεί να κολλήσει και να αρρωστήσει. Άρα εκτός από τη νομική άποψη, υπάρχει και η άποψη της κοινής λογικής. Δεν δίνει απαντήσεις σε όλα το Σύνταγμα. Σε κάποια απαντά η κοινή λογική».
Τέλος, ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι οι περιορισμοί του lockdown είναι διαφορετικοί.
«Το lockdown είναι άλλο πράγμα. Είναι επιβολή περιορισμών γενικώς στην κίνηση και διαμονή μέσα στην επικράτεια , υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλη είναι εκεί η συνταγματική προβληματική».