Πολιτική σύγκρουση έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των «συναθροίσεων» και του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση, εν μέσω σκληρής πολιτικής κόντρας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.
Η απαγόρευση που έχει στόχο να μην κατέβει κανείς στην καθιερωμένη εδώ και χρόνια πορεία, από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία, ελήφθη στο όνομα της προστασίας από τον κορωνοϊό – που κατά πολλούς ωστόσο, λειτουργεί και σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να «ξεπλένει» αυταρχικά μέτρα.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες από συνδικάτα, φορείς, δικαστές, κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, μάλιστα με κοινό κείμενο «βάλλουν» κατά της απόφασης, καλώντας την κυβέρνηση έστω και τώρα να την αποσύρει.
Διάβημα διαμαρτυρίας
Με εκατοντάδες υπογραφές από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι συνδικάτων, και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., καταδικάζουν την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης.
Αντιπροσωπεία από τους παραπάνω σήμερα Δευτέρα, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου θα συναντηθεί στις 10 το πρωί στην είσοδο της Βουλής και θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας και επίδοση του ψηφίσματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό ήταν πρωτοβουλία του ΚΚΕ το οποίο μετά από συνεννοήσεις των αρχηγών των κομμάτων υιοθετήθηκε.
Άλλωστε σχετική πρωτοβουλία για επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που βλέπουν αυταρχισμό στην απόφαση της κυβέρνησης, είχαν προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25.
Το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με συμφωνία για κοινό κείμενο. Ωστόσο σε αυτή μιλάει για «κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Ακολούθησαν με την σειρά τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη».
Αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια προσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48. Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, μια γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων «που δεν αφορά συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ή συγκεκριμένη συνάθροιση για συγκεκριμένο λόγο, είναι αντισυνταγματική».
«Δεν προβλέπεται αναστολή συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιους υγείας. Ο νομοθέτης το 1975 δεν μπορούσε να είναι προφήτης» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί περιορισμός ελαχίστου ορίου μεταξύ των διαδηλωτών.
Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή είναι η νομική πλευρά. «Αυτά ισχύουν από νομικής άποψης. Αν κάποιος διαδηλώσει, μπορεί να κολλήσει και να αρρωστήσει. Άρα εκτός από τη νομική άποψη, υπάρχει και η άποψη της κοινής λογικής. Δεν δίνει απαντήσεις σε όλα το Σύνταγμα. Σε κάποια απαντά η κοινή λογική».
Τέλος, ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι οι περιορισμοί του lockdown είναι διαφορετικοί από την απαγόρευση των συναθροίσεων.
«Το lockdown είναι άλλο πράγμα. Είναι επιβολή περιορισμών γενικώς στην κίνηση και διαμονή μέσα στην επικράτεια , υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλη είναι εκεί η συνταγματική προβληματική».
Τσίπρας : Ο Μητσοτάκης δημιουργεί τεχνητή ένταση
Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε πως δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι, αλλά θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να «επιχειρούν» μαζί με τα ΜΑΤ.
Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.
Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα.
Όχι όμως η δημοκρατία».
Η θέση του ΚΙΝΑΛ
Η στάση του ΚΙΝΑΛ, που αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό κείμενο κατά της κυβερνητικής απόφασης, χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη.
Το Κίνημα Αλλαγής, με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, δηλώνει πως «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωναϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω». Πρόσθεσε πως «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει η κ. Γεννηματά ζητώντας «να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές».
ΚΚΕ: Θα ακυρωθεί στην πράξη
Το ΚΚΕ, με μια οργισμένη ανακοίνωση σημειώνει: «Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.
Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς».
ΜεΡΑ25: Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά σε αντιδημοκρατικές πρακτικές
Το ΜεΡΑ25, τονίζει ότι «η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».
Σημειώνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε εξελίξεις μέσω Twitter και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. – Τι λένε οι αστυνομικοί
«Εφόσον απαγορεύονται οι συναθροίσεις, η Αστυνομία θα προσαγάγει. Είναι τί οδηγίες θα δοθούν στην ελληνική Αστυνομία», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ανάλογη απαγόρευση υπήρχε και τον Μάρτιο. «Η απαγόρευση των συναθροίσεων γίνεται για τη δημόσια υγεία. Δεν γίνεται για κάποιο λόγο. Όταν τίθενται ζητήματα υγείας, δηλαδή ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ζυγαριά» υποστήριξε.
Σχολιάζοντας τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, ανέφερε ότι «οτιδήποτε είναι πέρα της αστυνομικής πρακτικής, είναι κατακριτέο. Θα γίνει έρευνα. Αν ο αστυνομικός έσφαλε, να οδηγηθεί εκεί που πρέπει να οδηγηθεί. Κάθε εικόνα βίας είναι άσχημη. Δεν είναι ωραία εικόνα. Ο συνάδελφός μου που μπορεί να έφταιξε και να μην λειτούργησε όπως θα έπρεπε, να οδηγηθεί στα όργανα που πρέπει», είπε.
Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.
Σε ό,τι αφορά την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, ώστε να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις.
Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό.
Φαρμακερά πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.