Προετοιμασία 25’ / Αναμονή 45 μέρες
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 3 λίτρα)
2 κιλά λεμόνια ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
1½ λίτρο τσίπουρο (από μοσχάτο)
800 γρ. ζάχαρη καστανή
1 λίτρο νερό
Χάρτινα φίλτρα καφέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε. Τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη τη φλούδα του λεμονιού, αποφεύγοντας το λευκό μέρος γιατί πικρίζει.
Βάζουμε το τρίμμα σε ένα καθαρό, μεγάλο γυάλινο βαζάκι που σφραγίζει. Προσθέτουμε 750 ml τσίπουρο.
Σφραγίζουμε το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος (π.χ. σε ένα ντουλάπι) για 30 ημέρες.
Μπορούμε να το αφήσουμε και λιγότερες ημέρες, αλλά όσο περισσότερο «καθίσει» έτσι τόσο πιο ωραίο άρωμα θα έχει.
Μετά τον έναν μήνα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη (περίπου 5 λεπτά αφού κοχλάσει). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για 4 ώρες.
Αδειάζουμε το μείγμα με το τριμμένο λεμόνι σε ένα μεγαλύτερο βάζο. Προσθέτουμε το σιρόπι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τσίπουρο (750 ml). Σφραγίζουμε το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος για 15 ημέρες ακόμη.
Μετά τις 15 μέρες, τοποθετούμε ένα χωνί σε ένα μπουκάλι και μέσα στο χωνί ένα φίλτρο για γαλλικό καφέ.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά μικρές ποσότητες από το λικέρ με μια κουτάλα. Γεμίζουμε όσα μπουκάλια χρειαστεί και αλλάζουμε συχνά φίλτρα.
ΜΥΣΤΙΚΟ:
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το λικέρ μας, μπορούμε να το φτιάξουμε με τσίπουρο που περιέχει γλυκάνισο. Εναλλακτικά, προσθέτουμε φρέσκια αρμπαρόριζα, μέντα/δυόσμο ή λεβάντα προσθέτοντας 4-5 φυλλαράκια (για να μην γίνει πολύ έντονο) κατά το πρώτο στάδιο αναμονής. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε κανονικά.