Τι είναι καλύτερο από ένα γρήγορο laptop; Μα φυσικά ένα ακόμη γρηγορότερο! Δεν έχει σημασία αν ο φορητός σου υπολογιστής… τα ‘χει τα χρονάκια του ή μόλις βγήκε από το κουτί. Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα υπ’ όψιν σου, είναι ότι με την πολύτιμη βοήθειά σου, το μηχάνημά σου μπορεί να γίνει πολύ ταχύτερο απ’ ό,τι ήδη είναι. Τρόποι για να κάνεις το laptop σου γρηγορότερο υπάρχουν πολλοί. Τι λες, πάμε να τους δούμε;
Software: Τα… εύκολα
Επίλεξε ποια προγράμματα θα ξεκινούν με τα Windows
Θα εκπλαγείς με τον αριθμό των εφαρμογών που εκκινούν παρέα με τα Windows. Ακόμα και στα ολοκαίνουρια συστήματα, τα προγράμματα που για λόγους που κάνεις δεν έχει καταλάβει ξεκινούν μόλις μπεις στα Windows είναι κάτι παραπάνω από πολλά. Το αποτέλεσμα; Καθυστερούν δραματικά τον υπολογιστή σου, χρησιμοποιώντας πολύτιμη RAM και όχι μόνο. Μέσω της Διαχείρισης Εργασιών (Alt+Ctrl+Del), στο tab «Εκκίνηση», βρες και απενεργοποίησε όσα δε χρειάζεσαι, ιδίως αυτά που επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματός σου σε μεγάλο βαθμό.
Κράτα το σύστημά σου ενημερωμένο
Είναι πάρα πολύ εύκολο να αμελήσεις τη συχνή ενημέρωση των Windows, ιδίως όταν όλα δουλεύουν… ρολόι. Μην το κάνεις. Τσέκαρε διαρκώς μέσω του Windows Update και του εργαλείου του κατασκευαστή σου (κάθε laptop διαθέτει κι από ένα) για ενημερώσεις λειτουργικού, προγραμμάτων, drivers και BIOS. Οι νεότερες εκδόσεις εγγυώνται καλύτερη και σταθερότερη λειτουργία, αποτελεσματικότερη κατανάλωση πόρων και μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις δε θα δεις την απόδοση του laptop σου να βελτιώνεται, καθώς πλέον τα διάφορα υποσυστήματά του θα συνεργάζονται καλύτερα.
Αφαίρεσε τα προγράμματα που δε χρειάζεσαι
Τα ξεχασμένα προγράμματα αποτελούν ακόμα ένα συχνό φαινόμενο σε ό,τι αφορά τους υπολογιστές. Πόσες φορές εγκατέστησες μία εφαρμογή γιατί τη χρειάστηκες μία και μόνο φορά και κατόπιν αυτή ξέμεινε στο σύστημά σου, είτε γιατί «έλα μωρέ, δεν ξέρεις πότε θα ξαναχρειαστεί», είτε διότι απλά την ξέχασες;
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εφαρμογές κάνουν κακό στο laptop σου -από τη δέσμευση πολύτιμου χώρου στον δίσκο σου, μέχρι τη χρήση RAM μέσω υπηρεσιών που ενδέχεται να τρέχουν στο παρασκήνιο. Πήγαινε στο «Προγράμματα και δυνατότητες» στον Πίνακα Ελέγχου και σβήσε όσες τέτοιες εφαρμογές δε χρησιμοποιείς. Στη χειρότερη, τις κατεβάζεις εκ νέου.
Μη γεμίζεις τους δίσκους σου
Το ότι ο δίσκος σου είναι μίας συγκεκριμένης χωρητικότητας, δε σημαίνει ότι πρέπει σώνει και ντε να τον γεμίσεις ασφυκτικά, εκμεταλλευόμενος και το τελευταίο gigabyte. Οι SSD συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα από τους HDD σε αυτό το κομμάτι αλλά ακόμα και με αυτούς, καλό θα ήταν να αφήνεις ένα ποσοστό τους άδειο. Πόσο; Σε έναν SSD γύρω στο 5-10% είναι μια χαρά. Στους HDD ανεβαίνει στο 15-20%. Αν νιώθεις ότι περιορίζεσαι, εξέτασε την προσθήκη ενός ακόμα δίσκου, την απόκτηση ενός εξωτερικού δίσκου ή τη χρήση μίας υπηρεσίας cloud.
Βρες τα προγράμματα που καταναλώνουν πολλούς πόρους
Αν το σύστημά σου είναι κατά διαστήματα πιο αργό απ’ ό,τι συνήθως, τότε το πρόβλημα ενδεχομένως να βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείς και το ζορίζει ιδιαίτερα. Θα το βρεις ανοίγοντας τη Διαχείριση Εργασιών και ελέγχοντας προσεκτικά το ποσοστό της CPU και την ποσότητα της RAM που χρησιμοποιούν σε πραγματικό χρόνο οι εφαρμογές που τρέχουν. Αν δεις ότι κάποια το… παρακάνει με αποτέλεσμα το σύστημά σου να φτάνει στα όριά του, τότε κατά πάσα πιθανότητα μόλις βρήκες τον ένοχο. Δοκίμασε να ενημερώσεις το περί ου ο λόγος πρόγραμμα, να εγκαταστάσεις κάποια ελαφρύτερη έκδοσή του ή να χρησιμοποιήσεις ένα εναλλακτικό.
Κάνε τακτικά εκκαθάριση και ανασυγκρότηση δίσκων
Η Εκκαθάριση δίσκου είναι μία πάρα πολύ χρήσιμη λειτουργία αφού βρίσκει στοιχεία και δεδομένα που… κάθονται στον δίσκο σου, έτσι ώστε με τη διαγραφή τους να ελευθερωθεί σημαντικό τμήμα του τελευταίου. Στην Έναρξη των Windows, πληκτρολόγησε «Εκκαθάριση δίσκου» και επίλεξε τη σχετική εφαρμογή. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επίλεξε τις τοποθεσίες που θα αδειάσουν και μόλις είσαι έτοιμος, πάτα «ΟΚ».
Στην περίπτωση που διαθέτεις σκληρό δίσκο (HDD δηλαδή και όχι SSD), τότε καλό θα ήταν να πραγματοποιείς τακτικά και ανασυγκρότηση. Στην Έναρξη των Windows, πληκτρολόγησε «Ανασυγκρότηση» και επίλεξε τη σχετική εφαρμογή. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί διάλεξε τον δίσκο σου και πάτα «Βελτιστοποίηση». Η ανασυγκρότηση ενός HDD «τακτοποιεί» τα περιεχόμενά του, επιτρέποντάς του να εντοπίζει ευκολότερα το καθετί και κατ’ επέκταση βελτιώνοντας ελαφρώς την ταχύτητά του. Αν το σύστημά σου έχει δίσκο SSD, τότε απόφυγέ τη.
Προσάρμοσε τα εφέ των Windows
Τα Windows διαθέτουν αρκετά οπτικά εφέ, προκειμένου να κάνουν ομαλότερη και πιο ελκυστική την εμπειρία χρήσης τους. Αυτά τα εφέ όμως ταλαιπωρούν το laptop, κάτι που στα λιγότερο ισχυρά μοντέλα, ενδεχομένως να πλήξει την απόδοσή τους. Σε τελική ανάλυση, μεταξύ των όμορφων και των γρήγορων Windows, τα δεύτερα κερδίζουν χωρίς πολλή σκέψη! Πήγαινε στον Πίνακα Ελέγχου και ψάξε για «Προσαρμογή εμφάνισης και επιδόσεων των Windows». Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, δώσε έμφαση στο πρώτο tab «Εφέ προβολής». Επίλεξε την τρίτη επιλογή («Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση»), εναλλακτικά διάλεξε την τέταρτη («Προσαρμογή») και αφαίρεσε αυτά που κρίνεις εσύ καλύτερα.
Κάνε τακτικά επανεκκίνηση
Μην υποτιμάς τη δύναμη της επανεκκίνησης! Αρκετοί είναι εκείνοι που επιθυμώντας να αποφύγουν τον χρόνο που χρειάζεται το laptop τους κατά την εκκίνηση των Windows, προτιμούν να το αδρανοποιούν, αντί να το απενεργοποιούν. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως, είναι πως το περίφημο reboot μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απόδοσή του συστήματός τους, καθαρίζοντας τη RAM, επιτρέποντας σε τυχόν ενημερώσεις να εγκατασταθούν και γενικώς, επιλύοντας με τον τρόπο του προβλήματα που μπορεί να έχουν εμφανιστεί.
Αξεσουάρ & hardware: Για προχωρημένους
Χρησιμοποίησε βάση
Ό,τι πιο εύκολο μπορείς να κάνεις. Απόφυγε να ακουμπάς το laptop απ’ ευθείας στην επιφάνεια του γραφείου σου αφού με τον τρόπο αυτό δε βοηθάς καθόλου στην απαγωγή της θερμότητας μέσω της ομαλής ροής του αέρα. Μία βάση, ακόμα κι αν ο ανεμιστήρας της δε λειτουργεί (ή δε διαθέτει καν) εξασφαλίζει πως θα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, έτσι ώστε ο φορητός σου υπολογιστής να ψύχεται περισσότερο, αποδίδοντας καλύτερα, ακόμα κι όταν τον ζορίζεις. Μην αμελείς να ενεργοποιείς τον ανεμιστήρα της σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Εγκατάστησε έναν δίσκο SSD
Ένας δίσκος SSD μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά όχι μόνο στην απόδοση του συστήματός σου αλλά και την αυτονομία του (οι SSD, βλέπεις, δεν έχουν κινούμενα μέρη και ως εκ τούτου καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια). Όσο για την ταχύτητα, σκέψου ότι ένας τυπικός σκληρός SATA III στις 5400 rpm προσφέρει ταχύτητες γύρω στα 100 MB/s, όταν ένας SATA III SSD φτάνει τα 550 MB/s και ένας PCIe/M.2 SSD ακόμα και τα 1,4 GB/s. Βλέπεις για τι διαφορές μιλάμε, έτσι; Οι SSD είναι φυσικά ακριβότεροι και μικρότεροι σε χωρητικότητα, αλλά κερδίζεις σε ταχύτητα. Εν ανάγκη κατάφυγε σε μία “combo” λύση με SSD για τα Windows και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς καθημερινά και HDD για όλα τα υπόλοιπα.
Πρόσθεσε RAM
Αν το σύστημά σου δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στο multitasking, τότε ίσως η RAM του να μην επαρκεί. Έλεγξε αν κάτι τέτοιο ισχύει μέσα από τη Διαχείριση Εργασιών (θα πρέπει να χρησιμοποιείται σταθερά μεγάλο ποσοστό της RAM) και αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε σκέψου την προσθήκη παραπάνω μνήμης. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τις προδιαγραφές της RAM που δέχεται το laptop σου και επίλεξε το σχετικό kit (ανεβαίνοντας στα 8 GB, τα 16 GB ή τα 32 GB, ανάλογα με την ποσότητα που διαθέτεις). Αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι απ’ αυτά ή την τοποθέτηση της μνήμης, ζήτα τη βοήθεια πιστοποιημένων τεχνικών (tip: στο Πλαίσιο θα βρεις τους καλύτερους).
Ποτέ ξανά αργό laptop
Πλέον γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι προκειμένου να κάνεις το laptop σου να… πετάει! Μην αμελείς να το φροντίζεις τακτικά, εξασφαλίζοντας ότι είναι πλήρως ενημερωμένο και απαλλαγμένο από αχρείαστες εφαρμογές, εφέ και άλλα «βαρίδια» που επηρεάζουν την απόδοσή του. Αν κρίνεις ότι από πλευράς software έχεις κάνει ό,τι μπορούσες, τότε με μια μικρή ενίσχυση στο κομμάτι του hardware, το σύστημά σου μπορεί να ξανανιώσει σε χρόνο μηδέν.