Στην παραγωγή νέου μη επανδρωμένου πολεμικού σκάφους – με την ονομασία ULAQ – προχωρά η Τουρκία, σε μία νέα κίνηση που καταδεικνύει ότι η Τουρκία επιδιώκει, μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πολεμική της βιομηχανία, να εκπληρώσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της στην εξωτερική πολιτική.
Αναμφίβολα, η νέα εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στην Αθήνα σε μία περίοδο που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πιέσει τους εταίρους της στην ΕΕ να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών, METEKSAN και Ares, που έχουν αναλάβει τη ναυπήγηση του νέου πλοίου δεν αφήνει αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας: «Πρέπει να καταλάβουμε τη σημασία της άμυνας της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’, της προστασίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, των θαλάσσιων συνόρων της τουρκικής χερσονήσου, ειδικά για τις πρόσφατες αμφισβητήσεις που προέκυψαν. Μακάρι το ‘’ULAQ’’ να φέρει τύχη και επιτυχία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’».
Συγκεκριμένες πληροφορίες για το νέο πλοίο περιλαμβάνονται σε ανάλυση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού «National Interest», το οποίο υπογράφει ο στρατιωτικός συντάκτης Κάλεμπ Λάρσον.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «ULAQ» φέρεται να έχει εντυπωσιακές δυνατότητες: βεληνεκές 400 χιλιομέτρων, ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα, ικανότητα πλοήγησης ημέρα και νύχτα, ενώ σύμφωνα με τις εταιρείες παραγωγής και ναυπήγησης μπορεί να κατευθυνθεί εξ αποστάσεως «από οχήματα και κεντρικά γραφεία, θαλάσσιες πλατφόρμες όπως αερομεταφορείς ή φρεγάτες». Παράλληλα, έχει δυνατότητες συνδρομής στον τομέα της πληροφορίας αλλά και σε «επιτήρηση, αναγνώριση, πόλεμο επιφανείας και ασύμμετρο πόλεμο».
Ο Λάρσον δείχνει σίγουρος για το πώς προτίθεται να το χρησιμοποιήσει η Τουρκία. «Μην κάνετε λάθος. Η Άγκυρα ξοδεύει χρήματα όταν πρόκειται για τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο» σημειώνει.
Το ελληνικό αίτημα
Εσχάτως, η Αθήνα μέσω του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, τονίζει τη ανάγκη επιβολής εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα ενώπιον των «27».
Επικαλέστηκε δε, ΗΠΑ και Καναδά, που παρότι δεν είναι μέλη της ΕΕ, προέβησαν σε αντίστοιχες ενέργειες.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας έθεσε το ίδιο ζήτημα, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών «διαπιστώθηκε κατανόηση και υπήρχε θετική ανταπόκριση από τη γερμανική πλευρά για το ζήτημα εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».