Για την επικείμενη διάσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, όπου θα γίνει ένας ενδιάμεσος απολογισμός του μερικού lockdown που ισχύει στη Γερμανία τον Νοέμβριοτ, γράφει η εφημερίδα Welt:
«Το να παραμένεις αξιόπιστος προκειμένου να διασφαλίζεις και την ανεπιφύλακτη αποδοχή των μέτρων, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής. Η αξιοπιστία αυτή όμως υπέστη πλήγμα χωρίς να υπάρχει λόγος. Τη Δευτέρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πρωθυπουργοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Ας έχουν όμως κατά νου το εξής: να μην μεταφέρουν την ευθύνη στους πολίτες. Διότι αυτοί δεν ευθύνονται για τη μη συμβατότητα μέτρων και στόχων».
«Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση»
H Rhein-Zeitung: «Την προσεχή Δευτέρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διατηρήσουν τα μέτρα για τον περιορισμό των επαφών και να προχωρήσουν ενδεχομένως και σε αυστηροποίησή τους. Διότι είναι αβέβαιο εάν τα μέτρα αρκούν για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες και τις μονάδες εντατικής θεραπείας μέχρι τα τέλη του μήνα, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν και σκέψεις για ενδεχόμενη χαλάρωση. Οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αντιθέτως όλα συνηγορούν υπέρ του ότι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ζήσουμε με δραστικούς περιορισμούς».
Στο ίδιο πνεύμα και η Thüringer Allgemeine: «Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα είναι μάλλον απίθανο να αρθούν οι περιορισμοί. Στη Θουριγγία το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών βρίσκεται στο 82. Τι σημαίνει όμως αυτός ο αριθμός για τις συνέπειες της πανδημίας; Και πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για την άρση των μέτρων; Στις αξιολογήσεις και στρατηγική ενημέρωσης των πολιτών θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία, τα κρούσματα ανά ηλικιακές ομάδες και επαγγέλματα αλλά και η διαθεσιμότητα νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη αρκετοί πολίτες είναι κατά του μερικού απαγορευτικού. Το κράτος υποχρεούται να φροντίζει για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των πολιτών του. Παράλληλα πρέπει όμως να αποφεύγει τυχόν μεγαλύτερες ζημίες από το shutdown της οικονομίας και τις παρενέργειές του. Διότι όταν τα επιχειρήματα στερούνται λογικής βάσης, τότε πληθαίνουν και οι αμφιβολίες των πολιτών ως προς την αναλογικότητα των μέτρων».
H Westfalen-Blatt: «Η καγκελάριος και ο υπουργός Υγείας προειδοποιούν. Σίγουρο είναι το εξής: το μερικό lockdown δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Παρότι ο καιρός βοηθά προς το παρόν, οι προοπτικές δεν είναι καλές. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή».
Το εμβόλιο δεν φέρνει το τέλος της πανδημίας
Στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο των Biontech-Pfizer επικεντρώνει η Nürnberger Nachrichten: «Όπως ανακοίνωσε η Biontech, από τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο για την αγορά ένα εμβόλιο αποτελεσματικότητας 90%. Οι πολιτικοί πανηγύρισαν και οι περισσότεροι ανάσαναν και πάλι. Επίκειται το τέλος της πανδημίας; Είναι όντως κοντά; Δυστυχώς όχι. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρι το εμβόλιο να δείξει αποτελέσματα σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη. Γι΄ αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο η αναμφίβολα θετική και ευχάριστη αυτή είδηση να δώσει το έναυσμα για μια νέα χαλαρότητα με το σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς θα το ξεπεράσουμε σε λίγους μήνες. Κάθε άλλο. Ειδικά τους επόμενους μήνες είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα προκειμένου να πέσει η επιδημιολογική καμπύλη».
Στη λειτουργία των σχολείων εστιάζει η Süddeutsche Zeitung: «Εάν δεν το έκανε με τόσο καταγγελτικό τρόπο, τότε θα μπορούσε να επευφημήσει κανείς τον σύνδεσμο εκπαιδευτικών για τους αριθμούς που παρουσίασε. Το 3% περίπου όλων των μαθητών είναι σε καραντίνα, όπως εκτιμά ο σύνδεσμος. Αυτό σημαίνει ότι το 97% παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Θα μπορούσε να συγχαρεί κανείς τους δασκάλους. Τα σχολεία τα πήγαν καλά με την πανδημία και ένας από τους λόγους είναι ότι οι εκπαιδευτικοί επιμένουν με σθένος σε ξεχωριστά σχολικά προαύλια για τα παιδιά. Αυτό είναι πολύ θετικό.
Το ζητούμενο πλέον είναι να συνεχιστεί αυτή η επιτυχία, ειδικά τώρα που ανεβαίνουν και πάλι τα κρούσματα. Γιατί όμως εκφράζει τώρα αμφιβολίες ειδικώς ο σύλλογος των εκπαιδευτικών; Ισχυρίζεται ότι λόγω συνεχιζόμενης καραντίνας τα σχολεία δεν μπορούν να προγραμματίσουν ο,τιδήποτε. Και αξιώνει να μπορούν να μοιράζονται εν ανάγκη οι τάξεις. Από επιδημιολογική σκοπιά δεν είναι επιβεβλημένο, από δε εκπαιδευτική είναι καταστροφικό. Διότι χωριστές τάξεις σημαίνει μισός χρόνος με τους δασκάλους και τους συμμαθητές, μισός χρόνος για να μοιράζονται τα παιδιά ερωτήσεις αλλά και ανησυχίες».
Κώστας Συμεωνίδης