Θα αρχίσω σήμερα μέσα σε όλη αυτή την καταχνιά του Covid-19 και της καραντίνας που βιώνουμε με ένα αισιόδοξο μήνυμα που μετέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Της είπε λοιπόν ότι εάν τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα, δεν θα είναι όλα μαύρα, αλλά σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει βελτίωση. Θα είναι, όπως είπε, καλύτερη η κατάσταση.
Η Πρόεδρος επεσήμανε με τη σειρά της την απόλυτη ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων που αποφασίζονται καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Ζήτησε από τον κ. Τσιόδρα να μεταφέρει τις ευχαριστίες της τόσο στα μέλη της επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καταβάλλουν ηράκλειες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
***
Για όσους διερωτώνται πότε θα ξαναδούμε τον καθηγητή κ. Τσιόδρα στην τηλεόραση, στην ενημέρωση των έξι, σας πληροφορώ ότι ο κ. καθηγητής θα εμφανιστεί όποτε παραστεί μεγάλη ανάγκη. Ωστόσο, μαθαίνω πως είναι σφόδρα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ορισμένα κόμματα τον «εργαλειοποίησαν», του έκαναν όχι και τόσο καλόπιστη κριτική, επιχείρησαν να τον εμπλέξουν σε κομματικά παιχνίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τον έχει εμφανίσει στο κομματικό αντιπολιτευτικό σποτ του, ενώ, ο ίδιος, όπως οι πάντες γνωρίζουν, ασχολείται μόνον με το επιστημονικό του έργο.
***
Κόκκινος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον κορωνοϊό
Αυτή τη φορά ο συναγερμός που χτύπησε στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει σχέση με την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά με μια άλλη επιθετικότητα, αυτή του κορωνοϊού. Εως χθες το βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν λίγο πιο κάτω από τα 1.000, όπως με διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα Τρίκαλα, στη Σχολή Μονίμων Αξιωματικών (ΣΜΥ), απ’ όπου εντοπίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα.
Πάντως σε τεστ που έγινε σε νεοσύλλεκτους τα κρούσματα ήταν ελάχιστα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα κρούσματα στον Στρατό είναι ασυμπτωματικά και όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ είναι σημαντικά μικρότερα ποσοστιαία από αυτόν της υπόλοιπης κοινωνίας. Ρώτησα τους ειδικούς εάν τους ανησυχούν και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν «όχι», αφού είναι νέοι άνθρωποι με μεγάλες αντοχές. Ωστόσο τους προτρέπουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.
***
660 αστυνομικοί με κορωνοϊό
Αλλά και στην Αστυνομία τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτή τη στιγμή 660 αστυνομικοί έχουν κολλήσει covid-19 και δύο απ΄αυτούς (53 και 54 ετών) έχουν διασωληνωθεί και δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
***
500 ιατροί και νοσηλευτές στη Θεσσαλονίκη με covid-19
Στη Θεσσαλονίκη, 500 ιατροί και νοσηλευτές παραμένουν εκτός υπηρεσίας αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Εις εξ αυτών μάλιστα βρίσκεται σε βαριά κατάσταση δισωληνωμένος στη ΜΕΘ. Το πλήγμα για το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης με την έξαρση των κρουσμάτων που έχει είναι εξαιρετικά μεγάλο. Συνολικά το υγειονομικό προσωπικό της συμπρωτεύουσας αποτελείται από 5.000 άτομα και το 1/10 βγήκε εκτός. Ρώτησα τους ειδικούς εάν υγειονομικό προσωπικό που έχει προσβληθεί και είναι ασυμπτωματικό μπορεί να εργαστεί. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν «ναι». Φτάνει βεβαίως να φορούν τη στολή και τη μάσκα τους. Έτσι δεν θα μείνει εκτός συστήματος μεγάλος αριθμός νοσηλευτών και ιατρών, τώρα που η Θεσσαλονίκη τους χρειάζεται.
***
Πόση ακριβώς είναι η πληρότητα των ΜΕΘ
Επειδή η πολιτική αντιπαράθεση τούτες τις ημέρες γίνεται για τον αριθμό των ΜΕΘ (και για το Πολυτεχνείο) έχω επίσημα στοιχεία για την πληρότητά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Στο 73% έχει φτάσει η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.143 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 161.
Από αυτές, 150 είναι κατειλημμένες και 11 κενές (ποσοστό 7%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206.
Από αυτές, 140 είναι κατειλημμένες και 66 κενές (ποσοστό 32%).
***
Ο μισθός του Mr Pfizer
Πολύς θόρυβος δημιουργήθηκε μαζί με την ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer γιατί o συμπατριώτης μας CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπούρλα πούλησε μετοχές αξίας 4.5 εκατ. δολαρίων την ημέρα που ανακοίνωσε η εταιρεία τα αποτελέσματα για το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να κερδίσει εκατομμύρια. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο εκ Θεσσαλονίκης Αλβέρτος Μπουρλά έλαβε το 2019 ετήσια αμοιβή 17.9 εκατ. δολάρια. Πήρε δε το 2019 αύξηση κατά 80% σε σύγκριση με το 2018. Και είναι σίγουρο ότι θα πάρει και άλλη μεγάλη αύξηση εφέτος.
Συνεπώς γιατί πούλησε μετοχές, είχε ανάγκη από λεφτά; Κατά μία εκδοχή εάν ήθελε να ‘βγάλει’ λεφτά από την πώληση μετοχών θα είχε αγοράσει ένα μεγάλο πακέτο πριν από την ανακοίνωση και θα το πουλούσε μετά. Κατά μία άλλη εκδοχή πούλησε ένα πακέτο που ήταν προγραμματισμένο να πουληθεί και δεν αύξησε τον αριθμό των μετόχων που είχε στην εταιρία πριν τις ανακοινώσεις.
***
Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών
Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων δημιουργείται στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ). Οπως μου λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος η συμφωνία είναι έτοιμη να υπογραφεί. Πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα, πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας κάτι τέτοιο, δίνοντας ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία έως σήμερα πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των εκπαιδευόμενων της Σχολής Ικάρων με εξαιρετική δυσκολία. Παρά ταύτα και παρά τις δυσκολίες, αυτή τη στιγμή Έλληνες εκπαιδευτές (ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα ιπτάμενη υποσμηναγός) εκπαιδεύει στην Καλαμάτα και Ιταλούς πιλότους μαχητικών.
***
Τα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων αναμένεται να είναι άμεσα. Θεωρείται βέβαιο πως θα αναβαθμιστεί το σύστημα εκπαίδευσης στα ελικοφόρα αεροσκάφη, θα ενισχυθεί η συντήρηση των αεροσκαφών και θα αναβαθμιστεί γενικά το σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (flight simulators). Οι Έλληνες και οι ξένοι πιλότοι θα εκπαιδεύονται στο ολοκληρωμένο σύστημα του νέου εκπαιδευτικού αεριωθουμένου. Ουσιαστικά με την ίδρυση του Κέντρου αυτού θα δίνεται η δυνατότητα σε πολεμικές αεροπορίες από άλλες πλευρές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Αφήστε που η Καλαμάτα θα γεμίσει με σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
***
Αυτοψία στο Τατόϊ
Αυτοψία μαθαίνω ότι πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Και μαθαίνουμε επίσης ότι τα σωστικά μέτρα στο κτήριο των ανακτόρων ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος μηνός. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτιρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021. Τότε το έργο θα δημοπρατηθεί. Πάντως μέχρι το τέλος του μηνός (Νοεμβρίου) κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Κατ’ αρχάς για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, και δεύτερον για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Την Πέμπτη σε συνεργασία με το Δασαρχείο, ξεκίνησε η κοπή των επικίνδυνων, για τα κτήρια, δέντρων δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα. καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτήρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.
***
Οι μυστηριώδεις βαλίτσες της βασιλικής οικογένειας
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι βρήκαν μέσα στα ανάκτορα. Πρώτα από όλα βρήκαν τόνους… σκόνη. Εν συνεχεία, βρήκαν τεράστια ανακτορικά χαλιά, δυστυχώς, όπως αυτά που βρέθηκαν στα ανάκτορα της Πλακεντίας, αρκετά φαγωμένα από την υγρασία. Επίσης βρέθηκαν πολλές βαλίτσες που ακόμα δεν έχουν ανοιχθεί και θα έχει ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους. Βρέθηκαν δεκάδες πίνακες που θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να μαζευτούν να καταγραφούν, να συντηρηθούν προκειμένου να επιλεγούν αυτοί που θα μπουν στο ανάκτορο που θα ετοιμαστεί, έτσι όπως ήταν στην εποχή του Γεωργίου Α’ . Αυτή την στιγμή κατεβάζουν τραπέζια, έπιπλα, άπειρες καρέκλες, καναπέδες, τραπεζάκια, όλα πάνε για συντήρηση και για καταγραφή.
***
Το τραυματισμένο ανάκτορο
Αν όμως το ανάκτορο του Τατοΐου έχει αρχίσει και πάλι κάπως να ανασαίνει, ένα άλλο ανάκτορο προσφάτως τραυματίστηκε. Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε στην περιοχή των Μαλίων προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το εκεί ανάκτορο. Η μεγάλη αγροτική έκταση ανατολικά του χώρου στάθμευσης πλημμύρισε παρόλο που η αρμόδια υπηρεσία είχε τοποθετήσει υπόγειο αγωγό παροχέτευσης των ομβρίων!
Υπάρχει μεν και δεύτερος αγωγός, αλλά τα ύδατα της βροχής έρρεαν, επί ώρα, με ορμή κατά μήκος της περίφραξης και εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υποσκαφή. Διαπιστώθηκε δε ότι η κλίση των καναλιών απορροής είναι εσφαλμένη με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ικανοποιητικά σε βροχή μεγάλης έντασης. Αλλά και η στάθμη του εδάφους περιμετρικά των εσκαμμένων χώρων είναι υψηλότερη και δεν έχουν προβλεφθεί αποστραγγιστικές τάφροι…