Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα πραγματοποιηθεί και φέτος, ψηφιακά αυτή τη φορά, προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας. Από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου όλες οι ταινίες θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του https://athicff.com/ και οι μικροί (αλλά και μεγαλύτεροι) θεατές θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν δωρεάν στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τους.
Το Βήμα μίλησε με τη διευθύντρια του σημαντικού αυτού θεσμού Καλλιόπη Χαραλάμπους, η οποία έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με τη φετινή διοργάνωση.
Πόσο δύσκολο σας ήταν να προσαρμόσετε τη φετινή διοργάνωση στα δεδομένα της πανδημίας; Σας παρηγορεί η σκέψη ότι παρόλο που δεν θα μπορέσετε να πραγματοποιήσετε μια γιορτή/συνάντηση, χάρη στην τεχνολογία το φεστιβάλ θα φτάσει σε πολύ πιο ευρύ κοινό;
«Από τον Μάρτιο και μετά χρειάστηκε να προσαρμοστούμε όλοι σε μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για το Φεστιβάλ. Πήραμε την απόφαση η φετινή διοργάνωση να γίνει ψηφιακά αρκετά έγκαιρα ώστε να έχουμε το χρόνο να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες. Κοιτώντας τα θετικά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι ταινίες που επιλέξαμε φέτος θα ταξιδέψουν παντού σε Ελλάδα και Κύπρο και αυτό μας γεμίζει χαρά. Οπωσδήποτε, θα μας λείψει η φυσική παρουσία και η γιορτινή ατμόσφαιρα και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να συναντηθούμε στις αίθουσες».
Αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορεί να δει μόνο μία ταινία από το πρόγραμμα ποια θα του προτείνατε;
«Θα του πρότεινα να μην χάσει “Το Πέρασμα” της Τζοάν Χέλγκελαντ από την Νορβηγία, μια ταινία για όλη την οικογένεια που διαδραματίζεται στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυο αδέλφια βοηθούν δυο εβραιόπουλα να περάσουν τα σύνορα της Νορβηγίας κάτω από τη μύτη των Ναζί προς την ουδέτερη Σουηδία. Η συναρπαστική της πλοκή, το διαρκές σασπένς, η καταπληκτική ερμηνεία της μικρής Άννα Σοφία Σκάρχολτ αλλά και τα υπέροχα χειμωνιάτικα πλάνα την κάνουν μια εξαιρετική επιλογή που περνάει αβίαστα το μήνυμα της τόλμης και της αφοσίωσης ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Εχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ταινίας στο φετινό Zlin International Film Festival for Children and Youth».
Μια βασική θεματική του προγράμματος αναφέρεται στην κλιματική κρίση. Πόσο σας απασχολεί αυτό το ζήτημα;
«Το θέμα αυτό απασχολεί όλο τον πλανήτη, και κινητοποιεί τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στο πρόγραμμά μας θα βρείτε ταινίες με παιδιά που υψώνουν τη φωνή τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος όπως στο ντοκιμαντέρ «Μικροπλαστικά Παντού»: οι μαθητές ενός Δημόσιου Σχολείου στο Μπρούκλιν γίνονται ακτιβιστές ευαισθητοποιώντας την κοινότητά τους και τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για μικρές, καθημερινές αλλαγές που οδηγούν σε ένα Plastic Free Future. Θα βρείτε επίσης ταινίες που παρουσιάζουν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης με απλό τρόπο για κάθε ηλικία. Σε αυτή τη θεματική ενότητα όμως θα βρει κανείς και ταινίες για την ομορφιά της φύσης με εικόνες από όλον τον πλανήτη, από μογγολικά τοπία και χιονισμένα φινλανδικά δάση μέχρι τα Ιμαλάια. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τους νεαρούς θεατές να αγαπήσουν τη φύση και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το πιο επίκαιρο και επείγον θέμα της εποχής μας».
Φέτος το Φεστιβάλ γίνεται προσβάσιμο σε παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Πώς ακριβώς θα μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα;
«Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον προσβάσιμης πληροφορίας στο σάιτ του Φεστιβάλ ώστε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και άτομα με νοητική αναπηρία να μπορούν να περιηγηθούν εύκολα σε αυτό. Στο περιβάλλον προσβάσιμης πληροφορίας όλα τα κείμενα του σάιτ έχουν “μεταφραστεί» σε «Κείμενα για όλους». Με τη βοήθεια της ομάδας The Happy Act επιλέξαμε 31 ταινίες μικρού μήκους, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος μας, για τις οποίες δημιουργήθηκαν «κοινωνικές ιστορίες» – ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με οπτικοποιημένη περίληψη των ταινιών ώστε ο χρήστης να εξοικειώνεται με αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσει».
Πείτε μας λίγα λόγια παραπάνω για το σχολικό πρόγραμμα που θα έχετε φέτος.
«Το σχολικό μας πρόγραμμα, όπως κάθε χρόνο, απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής αγωγής έως την Α’ Λυκείου. Οι θεματικές περιλαμβάνουν τις οικογενειακές σχέσεις, το περιβάλλον, τα σπορ, τις σχέσεις με τους συνομήλικους, την αναζήτηση ταυτότητας και άλλα θέματα που αφορούν τα παιδιά και δίνουν τροφή για συζήτηση. Λόγω των υγειονομικών συνθηκών, οι σχολικές μας προβολές γίνονται και αυτές ψηφιακά, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δράσεων που είχαμε προγραμματίσει για την περιφέρεια και απομακρυσμένες περιοχές, μετατίθεται για αργότερα».
Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά την πανδημία και το lockdown;
«Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα. Πολλές φορές τα λόγια και οι πολλές εξηγήσεις τα μπερδεύουν. Αντίθετα, το παράδειγμα μας είναι ο κανόνας τους και ο οδηγός τους. Στην περίπτωση της πανδημίας, ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι είμαστε μπερδεμένοι και ψάχνουμε απαντήσεις. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά κάτι που κι εμείς δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε, ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να εξηγήσουμε ποιοι είναι οι κανόνες αυτού του ιδιότυπου παιχνιδιού: φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, περιορίζουμε τον κύκλο συναναστροφών για να μείνουμε υγιείς και να προστατεύσουμε και τους άλλους».
Πώς έχει επηρεάσει τις παράλληλες με το φεστιβάλ δραστηριότητές σας η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση;
«Η υγειονομική κρίση μας καλεί να αλλάξουμε τις συνήθειες και τους αυτοματισμούς μας. Μένοντας περισσότερο στο σπίτι με ένα πολύ πιο κλειστό κύκλο επαφών, επανατοποθετείται κανείς, κάνει ένα reset. Αυτό δεν είναι εύκολο. Σε συνδυασμό με τον φυσιολογικό φόβο που κανείς αισθάνεται, μάλλον θα το περιέγραφα ως μια επώδυνη διαδικασία. Είναι όμως μια πρόκληση και με γοητεύει».
Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη όσον αφορά το μέλλον;
«Είμαι αισιόδοξη από άποψη και με σθένος. Βρίσκω μεγάλη παρηγοριά στη φράση “όλα θα πάνε καλά”».
To 3ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά και δωρεάν από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από το site του στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα https://watch.athicff.com/.