Βαρύ είναι το πλήγμα του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη να παραμένουν στα ύψη και η αγωνία όλο και να εντείνεται, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να θυμίζουν Ιταλία. Τότε που βλέπαμε εκατοντάδες φέρετρα, ασθενείς σε ράντζα και το ιταλικό σύστημα υγείας, κυρίως στο Μπέργκαμο, να έχει καταρρεύσει.
Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, ενώ τα κρούσματα και οι διασωληνεμένοι αυξάνονται καθημερινά.
Μόλις χτες, στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 777 κρούσματα, στην πόλη βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Την ίδια στιγμή, δίνεται μάχη να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η «επέκταση» των χώρων νοσηλείας εκτός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο υποδοχής ασθενών, σε κλινική ΜΕΘ δηλαδή με την τοποθέτηση κρεβατιών.
Πρόκειται για μια κίνηση που, εφόσον γίνει, θα δείχνει πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα.
Επίσης, έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος) υπάρχουν ήδη, υποστηρικτικά, σκηνές και λυόμενα περίπτερα που παραχώρησε η ΔΕΘ, ενώ το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών. Επίσης, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμη και τους χώρους στο υπόγειο.
“Οι υποδομές της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.
- Κορωνοϊός: Εξετάζεται εγκατάσαση ΜΕΘ μέσα στο Βελλίδειο
- Θεσσαλονίκη: Φόβοι για 1.000 κρούσματα ημερησίως – Τι λένε οι ειδικοί
Ως τώρα, η ΔΕΘ – Helexpo έχει παραχωρήσει λυόμενες κατασκευές/περίπτερα και τέντες, σε νοσοκομεία της πόλης που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε χώρους ακριβώς λόγω της πρόσθετης πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας.
Την Τετάρτη η χώρα μας ανακοίνωσε 2.752 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 63. 321 και 43 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 300.
«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»
«Βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας» ανέφερε στο MEGA η κ. Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια», τόνισε.
Την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών άλλων παθήσεων.
Η κ. Κατσίμπα τόνισε την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί.
Σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Και έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σχετικά με την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Για τα σωματεία των γιατρών, η κ. Κατσίμπα είπε πως «οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία». «Θα δώσουμε συστάσεις στα άλλα σωματεία εργαζομένων ώστε να τηρηθούν τα μέτρα», είπε η κ. Κατσίμπα, τονίζοντας ότι τα σωματεία θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που μπορεί να μην είναι συμμετοχή σε πορεία – αν πραγματοποιοηθεί- αλλά συμμετοχή σε εκδηλώσεις με αντιπροσωπείες.
Η ίδια ανέφερε πάντως πως σε ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται μαζικές πορείες από γιατρούς και νοσηλευτές και στάθηκε στη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις της τήρησης των μέτρων ασφάλειας.
Να μην γίνουμε… Μπέργκαμο
Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση τις επόμενες βδομάδες θα χειροτερέψει.
«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τι είχε γίνει στο Μπέργκαμο
Η Λομβαρδία κατέγραψε πάνω από 16 χιλιάδες νεκρούς στην πρώτη φάση της πανδημίας. Στο Μπέργκαμο δεν υπήρξε κάτοικος που να μην έχασε δικό του άνθρωπο από τον ιό. Μέσα στις εκκλησίες, στα νοσοκομεία και σε άλλους χώρους υπήρχαν παντού φέρετρα. Το κρεματόριο του νεκροταφείου δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει. Ο στρατός μετέφερε κάθε εβδομάδα 50 με 60 φέρετρα στην Φλωρεντία, τη Μπολόνια ή τη Φεράρα για αποτέφρωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα δεν ελήφθησαν αργά και όχι την σωστή στιγμή ενώ εξήγησε πως το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.
Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.
Τρέχουν για τεστ
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επικρατεί μια σύγχυση με τα rapid test και τα μοριακά τεστ, καθώς υπάρχουν πολίτες που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό στο πρώτο τεστ, στην ανάγκη να επιστρέψουν πίσω στις δουλειές τους βγαίνουν από το σπίτι τους προκειμένου να εξεταστούν ξανά.
Κάτοικος της Θεσσαλονίκης που εργάζονταν μέχρι πρότινος στον κλάδο της εστίασης, έκανε πριν από μερικές μέρες rapid τεστ το οποίο βγήκε θετικό, ακολούθησε το μοριακό για το οποίο δεν τον ενημέρωσαν και σήμερα το πρωί πήγε στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για να ξανά κάνει rapid τεστ, στο οποίο εμφανίστηκε πάλι θετικός στον κορωνοϊό.
Ο ίδιος σε ερώτηση για το αν παρουσίασε συμπτώματα και αποφάσισε να κάνει rapid τεστ απάντησε ότι «είχα πυρετό και μου είπαν από τη δουλειά να πάω να κάνω τεστ», ενώ πρόσθεσε ότι δεν ξέρει από πού κόλλησε καθώς μένει μόνος στο σπίτι του.
Παρόμοια κατάσταση βιώνει και ένας ακόμη κάτοικος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην ανάγκη για το μεροκάματο «έσπασε» την καραντίνα προκειμένου να ξανακάνει τεστ για να επιστρέψει στη δουλειά του.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν θετικός στον ιό μετά από rapid τεστ, έκανε το μοριακό, δεν τον ενημέρωσαν και σήμερα πήγε ξανά στο Ιπποκράτειο για να προχωρήσει σε νέο τεστ. Αν και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι ρίσκο να κυκλοφορεί έξω παρότι θετικός στον κοροναϊό, ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά.
Θα αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμα μακριά από την επιπεδοποίηση, όπως ξεκαθάρισε και ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για τα λύματα, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Τα δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τα λύματα δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Αυτό, φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε:
«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα».