Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ, ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί η παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΑΠΕ) από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Εντός του μήνα η απόφαση της ΡΑΕ

Ειδικότερα, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί από το βήμα του συνεδρίου Renewable & Storage Forum που διοργανώνει το energypress, αναφέρθηκε στην αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και επεσήμανε ότι εντός του μήνα θα εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η απόφαση για το επιτρεπόμενο έσοδο, δηλαδή το WACC για το 2020 και τον Δεκέμβριο η αντίστοιχη απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, ώστε να δώσει μακροπρόθεσμη επενδυτική… ορατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης θα ακολουθήσει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου η «επενδυτική ημέρα» της ΔΕΗ, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει το market test για το ΔΕΔΔΗΕ και η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η πώληση του 49% των μετοχών του Διαχειριστή θα έχει ολοκληρωθεί – εκτός απροόπτου – εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Προχωρούν οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ

Σχετικά με την πώληση της ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρούν άμεσα οι δύο διαγωνισμοί, δηλαδή ο ένας του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων. Αυτήν τη στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται ώστε οι δύο διαγωνισμοί να διεξαχθούν παράλληλα, ξεκινώντας το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, όπως τόνισε ο ίδιος, εντός του Νοεμβρίου η ΡΑΕ θα εκδώσει απόφαση για το πλαίσιο τιμολόγησης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, την ερχόμενη Δευτέρα θα δημοσιευθεί ο οδηγός για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί πόρους 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το μείζον πρόβλημα που αφορά στο έλλειμμα το ΕΛΑΠΕ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, σύντομα θα υπάρχουν νεώτερα. Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, βάσει των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, αλλά και των απόψεων της αγοράς.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα επεξεργαστούν ένα νομοθετικό πλαίσιο για την εισαγωγή υδρογόνου στην ενεργειακή αγορά.