Λίγο μετά την ανακοίνωση της Pfizer και της BioNTech για 90% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιό τους κατά του κορωνοϊου, η Ρωσία υποστήριξε πως και το δικό της εμβόλιο, το Sputnik, έχει τις ίδιες ή και κάτι παραπάνω επιδόσεις.
Οι επιστήμονες, είναι γεγονός ότι κινούνται με πυρετώδη ρυθμό για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊου, ωστόσο παρά την πανανθρώπινη διάσταση της προσπάθειας, υποβόσκει και μια ανταγωνιστική «κούρσα» ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το ποια θα λανσάρει πρώτη το εμβόλιο στην αγορά, με φόντο τα δισεκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων και των προπαραγγελιών.
Sputnik vs Pfizer
Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V έχει εμφανίσει 92% αποτελεσματικότητα βάσει της πρώτης ενδιάμεσης ανάλυσης που έγινε 21 ημέρες μετά την πρώτη δοκιμή στους εθελοντές, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογαριασμό για το εμβόλιο στο Twitter.
BREAKING: THE FIRST INTERIM DATA ANALYSIS OF THE SPUTNIK V VACCINE AGAINST COVID-19 PHASE III CLINICAL TRIALS IN THE RUSSIAN FEDERATION DEMONSTRATED 92% EFFICACY
— Sputnik V (@sputnikvaccine) November 11, 2020
Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το πρωτόκολλο της κλινικής μελέτης του ρωσικού εμβολίου και η επιβεβαίωση του ισχυρισμού δεν είναι εφικτή, εξήγησαν στο Reuters ανεξάρτητοι ειδικοί.
Στη Μόσχα, πάντως, ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος: το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, από το οποίο ανακοινώθηκε η επιτυχία του εμβολίου, άνοιξε δικτυακό τόπο και λογαριασμό στο Twitter για το Sputnik V, όπου θα προσφέρει «τις τελευταίες ειδήσεις για το εμβόλιο» καθώς και «προσωπικές μαρτυρίες και σκέψεις» ανθρώπων που έχουν το έχουν ήδη λάβει.
Πάνω από 20.000 από αυτούς έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ πάνω από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.
Στη Ρωσία, οι εμβολιασμοί με το Sputnik V ξεκίνησαν πριν καν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει παραγγείλει μέχρι στιγμής ρωσικά εμβόλια, ωστόσο η Τουρκία αναμένεται να γίνει μεγάλος πελάτης της Ρωσίας και ίσως αναλάβει μέρος της παραγωγής.
«Τα δεδομένα για το Sputnik αποτελούν μια ακόμα καλή είδηση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19» δήλωσε στο Reuters ο Ίαν Τζόουνς, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.
«Αν και η ανακοίνωση βασίστηκε σε λιγότερες περιπτώσεις από ό,τι τα πρόσφατα δεδομένα της Pfizer, το ρωσικό εμβόλιο δείχνει εξίσου αποτελεσματικό» εκτίμησε.
Το εμβόλιο της Pfizer
Νωρίτερα η είδηση για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου των Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία), δημιούργησε ελπίδες για την επόμενη μέρα. Όπως έγινε ήδη, γνωστό, φαίνεται να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του, σύμφωνα με μία κλινική δοκιμή φάσης 3 σε 43.538 άτομα, εκ των οποίων τα 38.955 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα.
Η δοκιμή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν 164 κρούσματα Covid-19 μεταξύ όσων παίρνουν μέρος σε αυτήν, κάτι που, κατά τη Pfizer, μπορεί να έχει γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε μία ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συστήσει ή όχι τη χρήση του εμβολίου.
Μολονότι το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή και έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα, είναι πιθανό ότι η αποτελεσματικότητά του θα παραμείνει αρκετά πάνω από 50% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό «πλαφόν» για ένα εμβόλιο, προκειμένου η FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν είναι κατά πόσο το εμβόλιο θα αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τις επιπλοκές της Covid-19 σε όσους αρρωσταίνουν, πόσο θα διαρκεί η προστατευτική ανοσία (ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι θα κρατάει τουλάχιστον ένα έτος, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί), σε ποιο βαθμό θα εμποδίζει τις μολύνσεις ή απλώς θα μειώνει τα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη και επίσης πόσο καλά θα «δουλεύει» στους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευπαθείς στον κοροναϊό.
Η… κοστολόγηση
Παρόλα αυτά ήδη άρχισε να γίνεται λόγος για τις τιμές πώλησης του εμβολίου. Η BioNTech, δήλωσε ότι προτίθεται να πουλά το συγκεκριμένο εμβόλιο κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς.
«Ωστόσο, η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times».
«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», πρόσθεσε ο Ρίτσαρντσον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Είναι πολλά τα λεφτά…
Από την άρνηση των φαρμακοβιομηχανιών να επενδύσουν στην έρευνα για ένα πιθανό εμβόλιο πριν από μερικά χρόνια, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κούρσα για το ποιος θα το παρασκευάσει πρώτος. Ποιος θα αποκτήσει το πλεονέκτημα, στην αγορά, που κατά κοινή παραδοχή, είναι πολλών δισ.
Το εμβόλιο της Pfizer αλλά και το ρωσικό Sputnik δεν είναι τα μοναδικά, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών:
Από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca στη Βρετανία, της Moderna και της Novavax, αμφότερα στις ΗΠΑ, της CanSino σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, του Ινστιτούτου Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου μαζί με τη Sinopharm, η οποία συνεργάζεται για άλλο ένα εμβόλιο με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων και τα τρία στην Κίνα, της Janssen και της Sinovac σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Butantan στη Βραζιλία.
Επί του παρόντος 154 εμβόλια αναπτύσσονται ανά τον κόσμο και βρίσκονται σε στάδιο προ-κλινικών δοκιμών, άλλα 21 είναι στη Φάση 1 και 12 στη Φάση 2.