Εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς για την Ανάφη, τη Δονούσα, τη Λέρο και τους Φούρνους, συνολικής εγγυημένης ισχύος 2,5 MW. Σε αυτά θα εφαρμοστεί από τη Eunice Energy Group (EEG) το ίδιο τεχνολογικό μοντέλο, που είχε εγκατασταθεί στην Τήλο, το πρώτο υβριδικό έργο που λειτούργησε σε ελληνικό νησί, εξασφαλίζοντας υψηλή ενεργειακή αυτονομία από τον ήλιο και τον άνεμο.
Υβριδικό σύστημα ωστόσο είχε εγκαινιαστεί πέρυσι και από τη ΔΕΗ στην Ικαρία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η υλοποίηση ενός παλιού αλλά «παγωμένου» για χρόνια σχεδίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), της μετατροπής του Αγίου Ευστρατίου σε πράσινο νησί, έργο που πλέον έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που μειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό.
Επίσης, πολλά υποσχόμενο είναι και το έργο «Smart & Sustainable Island» που ξεκινά στην Αστυπάλαια, όπου πέρα από το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μπαταρίες, θα προωθηθεί -σε συνεργασία με τη Volkswagen- ηλεκτροκίνηση, εγκατάσταση σύγχρονων υποδομών φόρτισης, διαμοιραζόμενη χρήση οχημάτων, αλλά και συγκοινωνία a-la-carte με λεωφορεία που θα λειτουργούν κατόπιν κλήσης των κατοίκων. Ακόμη, υπάρχουν και συζητήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τον όμιλο της Motor Oil για την από κοινού ανάπτυξη υβριδικού σταθμού ΑΠΕ δυναμικότητας 100 MW σε νησί του Αιγαίου.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επαναφέρει διαμορφωμένη την παλιά λίστα με τα 12 νησιά, η οποία είχε παρουσιαστεί το 2018. Ο σχεδιασμός τότε είχε ως εξής: θα προκηρυσσόταν εντός του 2019 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ο διαγωνισμός για τη μετατροπή της Σύμης, της Αστυπάλαιας και της Μεγίστης/Καστελλόριζου σε “Έξυπνα Νησιά”, και αφού τα τρία έργα λειτουργούσαν και ο ΔΕΔΔΗΕ αποκτούσε την τεχνογνωσία από την εφαρμογή των καινοτόμων λύσεων σε πραγματικές συνθήκες, θα προχωρούσαν και στα υπόλοιπα. Ο αρχικός κατάλογος περιελάμβανε τότε τη Ρόδο, τους Οθωνούς, την Κω, την Κάλυμνο, τη Γαύδο, τη Λήμνο, την Ίο και τη Σίκινο. Στόχος ήταν να περιοριστεί δραστικά το ανθρακικό τους «αποτύπωμα» καθώς και το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης όσα νησιά δεν υπήρχε προγραμματισμός διασύνδεσης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναμορφώνει τη λίστα, βάσει και του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως διαμορφώνεται σήμερα, εστιάζοντας σε εκείνα της άγονης γραμμής και προσθέτοντας και άλλα όπως το Αγαθονήσι, την Ανάφη, τους Αρκιούς, τα Κουφονήσια, και τα Αντικύθηρα. Ειδικά για τα Αντικύθηρα, ήδη ο Δήμος σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας (που είχε σχεδιάσει το έργο της Τήλου) και τη ΔΕΗ έχουν προχωρήσει τη μελέτη για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού στο νησί.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την έγκριση έως το τέλος του έτους από την Κομισιόν του σχεδίου για έναν μεταβατικό μηχανισμό για τη στήριξη των υβριδικών μονάδων, αν και η ΕΕ προωθεί τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στα νησιά. Ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί από τη ΡΑΕ περί τις 155 άδειες παραγωγής για εγκατάσταση υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και εκκρεμεί η αξιολόγηση άλλων 30 αιτήσεων
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της Eunice για τα νησιά Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους περιλαμβάνει το τεχνολογικό μοντέλο του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής που λειτουργεί στην Τήλο, που ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα S4S (Storage for Sustainability, Smart Grid, Solutions, Security) για την ψηφιακή αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας από ΑΠΕ.