Μετά από γραπτή ανακοίνωση το Σάββατο το βράδυ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη σήμερα το πρωί και προφορικά τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως νέου προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα επισήμανε τη «στενή διατλαντική συμμαχία», η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Όπως τόνισε, οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι και θα παραμείνουν ο σημαντικότερός μας εταίρος.»
«Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ως μέρος της ΕΕ, θα πρέπει είναι ενωμένες προκειμένου αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής» – πανδημία του κορωνοϊού, κλιματική αλλαγή, διεθνής τρομοκρατία αλλά και ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου. Η καγκελάριος αναγνώρισε ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλειά τους και να αναλάβουν διεθνώς μεγαλύτερες ευθύνες. Συγχαίροντας την Κάμαλα Χάρις για την εκλογή της ως αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων η καγκελάριος δήλωσε πως «ως πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα και ως παιδί μεταναστών είναι για πολλούς έμπνευση και παράδειγμα για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αμερική.»
Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 9 Νοεμβρίου 1989
Αρχικά η δήλωση είχε ανακοινωθεί για εχθές το απόγευμα. Η καγκελάριος την ανέβαλε για σήμερα, 9 Νοεμβρίου, επειδή θέλησε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να επισημάνει τη σημασία των αμερικανογερμανικών σχέσεων. Στις 9 Νοεμβρίου 1938, κατά τη λεγόμενη «Νύχτα των Κρυστάλλων», το ναζιστικό καθεστώς εξαπέλυσε τους πρώτους μαζικούς διωγμούς κατά των Εβραίων. Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, την καταστροφή εκατοντάδων συναγωγών και χιλιάδων εβραϊκών καταστημάτων. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 άνοιξαν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας. Η γερμανική επανένωση «δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς την εμπιστοσύνη ειδικά των Αμερικανών», δήλωσε η καγκελάριος, για να προσθέσει, πως «για αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων». Ουδεμία αναφορά έκανε η κ. Μέρκελ στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ελπίδα για βελτίωση της συνεργασίας
Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξη (Deutschlandfunk) και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Όπως εκτιμά, με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν δεν θα αλλάξουν όλα, αλλά πολλά θα είναι καλύτερα, προπαντός σε ό,τι αφορά τον τρόπο συνεργασίας στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Αναφερόμενος στο ζήτημα του ατομικού προγράμματος του Ιράν ο κ. Μάας δήλωσε πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν με τον Τζο Μπάιντεν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στη συμφωνία ή αν θα προτείνουν διαπραγματεύσεις για μια διευρυμένη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. «Και για αυτό είμαστε ανοιχτοί», διαβεβαίωσε ο κ. Μάας.
Την ελπίδα ότι η ΗΠΑ θα επιστρέψουν στους «κανονικούς ρυθμούς» σε ό,τι αφορά τη διεθνή εμπορική πολιτική, εξέφρασε στο Deutschlandfunk ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Αναμένει ότι με έναν πρόεδρο Μπάιντεν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παίρνουν λιγότερο μονομερείς αποφάσεις και ότι θα επιστρέψουν σε μια «περισσότερο πολυμερή προσέγγιση». Η σημαντικότερη προοπτική που ανοίγει με την εκλογή Μπάιντεν είναι όμως, κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ότι η ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναιρέσει την απόφαση να αποχωρήσει η χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), εξέφρασε ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν. «Το αν θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε ή όχι τα ζητήματα της παγκόσμιας υγείας στην πανδημία αυτή τη δεκαετία θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή των ΗΠΑ», δήλωσε σε βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο