Σε μια εκλογική διαδικασία γεμάτη πρώτες φορές, φαίνεται ότι η τεράστια συμμετοχή των νέων σε πολιτείες – κλειδιά ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα της νίκης Μπάιντεν.
Ανάλυση κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 10% στη συμμετοχή των νεαρών ψηφοφόρων, με το ποσοστό να αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε 11 πολιτείες-κλειδιά. Το γεγονός ενδέχεται ως ένα βαθμό να έκρινε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κέρδισε την υποστήριξη του εντυπωσιακού 61% των νέων ηλικίας 18-29 ετών.
«Αυτές οι εκλογές μοιάζουν σημαντικότερες από οτιδήποτε έχει προηγηθεί», δήλωσε στον Guardian η 20χρονη Αλόντρα Αλβάρεζ, η οποία ψήφισε πρόωρα στο Μίσιγκαν, μια πολιτεία που είδε τη συμμετοχή των νέων να τριπλασιάζεται σε σχέση με το 2016.
«Θυμάμαι πώς ένιωσα το 2016, μετά την εκλογή Τραμπ. Δεν ήταν ευχάριστο – αλλά δεν ήταν και δικό μου λάθος. Δεν είχα την επιλογή της συμμετοχής στην έκβαση των εκλογών», εξηγεί.
Αυτή τη φορά, οι νέοι εξέφρασαν την άποψή τους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι νέοι αποτέλεσαν το 17% του εκλογικού σώματος και δυνητικά έκριναν το αποτέλεσμα σε αγώνες-κλειδιά για τη Γερουσία, σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια, η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα.
Μια σειρά πρωτοβουλιών φαίνεται πως έκανε τη διαφορά στις φετινές εκλογές. Σε 21 πολιτείες, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να εγγραφούν αυθημερόν στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ τα πανεπιστήμια διέθεταν κάλπες ασφαλούς ψηφοφορίας σχεδόν σε όλες τις πολιτείες.
Άλλες δομικές αλλαγές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κοροναϊού φαίνεται πως επίσης λειτούργησαν προς όφελος των νέων, οι οποίοι συνήθως έχουν ανελαστικά προγράμματα και πολλαπλές εργασιακές και φοιτητικές υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν μέχρι τα εκλογικά κέντρα. Εκατομμύρια νέων φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν φέτος την επιλογή της πρόωρης ψήφου, ενώ ένας αριθμός από πολιτείες επέτρεψαν την κατάθεση επιστολικής ψήφου χωρίς αιτιολόγηση.
«Αισθάνομαι πραγματικά, πραγματικά περήφανη που τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι ψήφισαν», τονίζει στον Guardian ο Κάιλ Ντένις, 19 ετών, που ψήφισε στη Βόρεια Καρολίνα.
«Οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιό μου ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό. Κάθε φορά που περνούσα από το εκλογικό κέντρο, έβλεπα ουρές που έφταναν μέχρι την είσοδο», προσθέτει. Ο Ντένις μπόρεσε να ψηφίσει από το πανεπιστήμιο, πράγμα που όπως τονίζει δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους πολίτες της χώρας.
«Όταν συζητιέται το ζήτημα της χαμηλής προσέλευσης, το θέμα είναι ότι δεν είναι εύκολο να πας να ψηφίσεις. Οι νέοι πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο, ταυτόχρονα εργαζόμαστε με μερική απασχόληση, και πολλοί από εμάς έχουμε τελικές εξετάσεις φέτος. Δεν είναι ότι μπορούμε όλοι να ταξιδέψουμε μεγάλες αποστάσεις ή να περάσουμε ολόκληρες ώρες στην ουρά», εξηγεί.
«Οι νέοι μπαίνουν στο στόχαστρο των προσπαθειών αποτροπής ψηφοφόρων, ακριβώς όπως και οι μειονοτικές κοινότητες. Όμως όταν αφαιρείς τα εμπόδια για τους νέους, πηγαίνουν και ψηφίζουν», σημειώνει στον Guardian η Νικόλ Χένσεν, εκτελεστική διευθύντρια της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας για την ψήφο των νέων στο Κολοράντο, της New Era Colorado, όπου οι πρώτοι αριθμοί δείχνουν εντυπωσιακή προσέλευση των νέων, της τάξης του 70%.
Από τον Σάντερς στον Μπάιντεν
Ο Ντένις θα ήθελε να δει ως υποψήφιο το σύμβολο των Αμερικανών προοδευτικών, τον γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έχασε το χρίσμα της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών από τον Μπάιντεν. Αν και θα προτιμούσε ο Μπάιντεν να δείξει πιο προοδευτική στάση σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η δημόσια υγεία, αυτή τη φορά αρκέστηκε σε μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ.
Πολλοί νέοι φαίνεται ότι λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο – ορισμένες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπάιντεν είχε την υποστήριξη μόλις του 2% των νέων το Νοέμβριο του 2019. Επομένως η δημοτικότητα που πέτυχε εντέλει σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων είναι αξιοσημείωτη.
Πώς γύρισε το παιχνίδι ο Μπάιντεν;
Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι σε κάποιο βαθμό αυτό έγινε εφικτό από τη μετατόπιση του Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε να ικανοποιήσει τις πολιτικές προτιμήσεις των νέων.
«Ο Μπάιντεν δεν ήταν ένας υποψήφιος που προκάλεσε απαραίτητα τον ενθουσιασμό ανάμεσα στους νέους κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, όμως στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές τον είδαμε να μιλά περισσότερο για τα φοιτητικά δάνεια, να γίνεται πιο αποφασιστικός στο ζήτημα του κλίματος σε σχέση με το παρελθόν, και να μιλά ανοιχτά για μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική», επισημαίνει στον Guardian η Σάρα Αντοουέλο, CEO του Youth Alliance Action, μέρους μιας συνεργασίας οργανώσεων νέων που απηύθυναν επιστολή στον Μπάιντεν ότι αυτός επιλέχθηκε ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Όμως άλλος ένας παράγοντας που συνέβαλε στη νίκη Μπάιντεν, ήταν η τεράστια υποστήριξή του από τους νέους από μειονοτικές κοινότητες – το 86% των νεαρών Αφροαμερικανών, το 82% των Ασιατών και το 73% των Ισπανόφωνων τον υποστήριξαν. Το γεγονός ίσως θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο μετά από ένα καλοκαίρι διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα σε δύσκολες μάχες που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος τους – όπως στη Τζόρτζια, όπου το 53% των νέων 18-29 ετών ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες.
«Δεν αισθανόμουν ασφαλής»
Οι Millennials στήριξαν επίσης τον Μπάιντεν σε τεράστια ποσοστά αυτή τη φορά. Η Σάντι Γκέιταν, μια millennial που ψήφισε στο Μίσιγκαν και έχει καταγωγή από το Μεξικό, διεκδίκησε την υπηκοότητα μόνο και μόνο για να ψηφίσει. «Η προεδρία Τραμπ έφάρμοσε πολλές πολιτικές που ήταν εξαιρετικά βλαβερές και καταστροφικές για την κοινότητά μου. Έγινα πολίτης για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Δεν αισθανόμουν ασφαλής και δεν έχω ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν», τονίζει στον Guardian.
Η μητέρα της και η νύφη της έκαναν το ίδιο. Η Γκέιταν αποδίδει στην πρόωρη και την επιστολική ψήφο μέρος της αύξησης στην προσέλευση, όμως προσθέτει ότι και ο πρόεδρος ενδέχεται να έπαιξε κρίσιμο ρόλο. «Ίσως οι άνθρωποι να είχαν εφησυχάσει στο παρελθόν, όμως αυτή η προεδρία ήταν τόσο παρανοϊκή και επηρέασε πάρα πολλούς ανθρώπους».
«Αυτή τη στιγμή οι νέοι θα πρέπει να γιορτάσουν τη νίκη τους, και ήδη το κάνουν σε ορισμένες πολιτείες στις οποίες κατάφεραν να φέρουν τον Μπάιντεν στην κορυφή. Σίγουρα στο Ουισκόνσιν, το Νιου Χαμφσάιρ, το Μίσιγκαν», εξηγεί η Αουντέλο.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από την αύξηση της προσέλευσης των νέων. Η Ολίβια Ροντό, 19 ετών, που κατέθεσε επιστολική ψήφο υπέρ του Τραμπ, αισθάνθηκε απογοήτευση συνειδητοποιώντας ότι ανήκει στη μειοψηφία μεταξύ των συνομηλίκων της.
«Όταν το επεξεργάζομαι, σκέφτομαι «Θεέ μου, ναι, η γενιά μου είναι πολύ ισχυρή, όμως ταυτόχρονα στην πραγματικότητα η φωνή μου δεν έχει καμία αξία», εξηγεί στον Guardian. «Θα ήταν πολύ ευχάριστο αν η νεανική ψήφος έκρινε τις εκλογές, όμως ξέρω καλά ότι δεν θα τις κρίνει προς τη δική μου κατεύθυνση».