Τηλεκπαίδευση : Γιατί «έπεσε» το Webex, τι θα γίνει αύριο

Ααναστάτωση το πρωί στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς η δεύτερη προσπάθεια να πάμε σε τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας, κατέληξε σε αποτυχία. Τι εξετάζεται για την αυριανή ημέρα.

Πανικός και αναστάτωση επικράτησε το πρωί σε όλα τα σχολεία και κατ’ επέκταση την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς η δεύτερη προσπάθεια να πάμε σε τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας, κατέληξε σε αποτυχία.

Μόνο την… πρώτη ώρα έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων σήμερα, καθώς η πλατφόρμα της Cisco (η Webex) που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε μετά από βλάβες στο Λονδίνο και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας «πάγωσε».

Δεν θα καταχωρηθούν απουσίες

Όπως είναι προφανές, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία σε όλα τα σχολεία της χώρας ότι δεν θα καταχωρηθούν σήμερα απουσίες των μαθητών, καθώς η αρχική εντολή ήταν «όποιος δεν παρακολουθεί, παίρνει απουσία».

Κάποιοι σχολίαζαν το πρωί κοιτώντας τον χάρτη με την «κίνηση» της Cisco (σε πλατφόρμες παρακολούθησης του θέματος που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο) ότι είναι πιθανόν και η μεγάλη χρήση που έγινε σήμερα το πρωί στην Ελλάδα όπου όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων προσπάθησαν να μπουν στην πλατφόρμα την ίδια στιγμή, να επιβάρυνε τη λειτουργία της πλατφόρμας και σε άλλες χώρες.

Βεβαίως, αναζητείται το ενδεχόμενο να συνέβη και το ακριβώς αντίθετο. Το θέμα είναι υπό διερεύνηση αυτή τη στιγμή στη Cisco απ’ όπου αναμένεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Οι δυο πόλοι της υπερφόρτωσης των δικτύων της εταιρείας, στηn κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη φαίνονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο Διαδίκτυο.

«Κράσαρε» και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Κατά τα άλλα και στην Ελλάδα το πρωί είχε πρόβλημα και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο το οποίο επίσης «κράσαρε» κατά τις πιστοποιήσεις εκπαιδευτικών στο σύστημα πριν ξεκινήσει το μάθημα. To πρόβλημα όμως στη συνέχεια διορθώθηκε.

Όπως έλεγαν εκπρόσωποι των πληροφοριακών συστημάτων των σχολείων μεγάλης περιοχής της Ανατολικής Αττικής το σημερινό επεισόδιο είχε σχεδόν προαναγγελθεί, καθώς εκπρόσωποι της κυβέρνησης έβγαιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ζητούν από τους πολίτες να μην κάνουν «βαριά» χρήση του Διαδικτύου τις ώρες των μαθημάτων στα σχολεία.

Τι θα γίνει αύριο

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται τώρα σενάρια διόρθωσης του προβλήματος. Βέβαια, μια πρώτη λύση θα δοθεί από την ίδια τη Cisco που πιθανά θα «σπάσει» την παροχή του δικτύου της σε περισσότερους servers για να αποφύγει αντίστοιχα προβλήματα.

Στο κτήριο του Αμαρουσίου επίσης μελετάται να σπάσουν και οι σχολικές βάρδιες και πιθανά να ξεκινάνε πρώτα οι μαθητές Λυκείου και αργότερα αυτοί του Γυμνασίου. Πιθανότατα το κάθε σχολείο να προχωρήσει σε δικές του ρυθμίσεις μειώνοντας ώρες ή αλλάζοντας προγράμματα. Τα παραπάνω θα ανακοινωθούν ή θα συζητηθούν εντός της ημέρας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, «ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.