Ο εντοπισμός κρουσμάτων κορων0ϊού το Κ.Κ. Διαβατών Θεσσαλονίκης προκάλεσε την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, που έκανε λόγο για κυβερνητικές παραλείψεις όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας στα καταστήματα κράτησης της χώρας και για κατάρρευση του αφηγήματος της επιτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καμίνης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, και ο Μαρίνος Σκανδάμης, γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Ο εντοπισμός 65 κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κ.Κ. Διαβατών Θεσσαλονίκης διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα για την δήθεν επαρκή λήψη μέτρων κατά της πανδημίας στα καταστήματα κράτησης της χώρας.
Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ως Κίνημα Αλλαγής ότι χρειαζόταν ένα συνολικό συνεκτικό σχέδιο προστασίας της υγείας υπαλλήλων και κρατουμένων στις φυλακτικές δομές, χωρίς όμως τελικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει την παραμικρή ετοιμότητα.
Οι κυβερνητικές παραλείψεις είναι διαρκείς, ιδεοληπτικές και επίμονες, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή υγειονομικό, διαχείρισης προσωπικού, μεταχείρισης των κρατουμένων.
Έτσι τους τελευταίους 9 μήνες δεν υπήρξε καμία σοβαρή ενέργεια για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στα καταστήματα κράτησης, δεν έγιναν πολλαπλά rapid tests ή οποιαδήποτε ικανή προληπτική σταθερή δειγματοληψία ούτε υπήρξαν μαζικοί εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη.
Παράλληλα, δεν έχουν διαχωριστεί συστηματικά οι ασθενείς και ευπαθείς ομάδες κρατουμένων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τους υπόλοιπους κρατούμενους, αν και πολλοί αρμόδιοι διεθνείς φορείς για την υγεία θεωρούν ότι η διάδοση της νόσου είναι ταχύτατη και ίσως πιο θανατηφόρα, σε κλειστούς πληθυσμούς όπως αυτοί των φυλακών.
Μάλιστα, το «Πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων-ασθενών Κορωνοϊού στα Καταστήματα Κράτησης» που φέρεται πως εφαρμόζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν φαίνεται πως απέδωσε τα αναμενόμενα στο Κ.Κ. Διαβατών, λαμβανομένης υπόψη της εξάπλωσης της νόσου στο κατάστημα αυτό.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί βέβαια η επισήμανση ότι για το προσωπικό που έχει υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή για καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλτικούς, μεταμοσχευμένους, πνευμονοπαθείς και λοιπούς βαρέως νοσούντες υπαλλήλους, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ζητήσει από τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης να προβαίνουν σε κατά κανόνα απόρριψη των ειδικών αδειών απουσίας τους, ενάντια σε ό,τι ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
Τέλος, πλείστες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες έκαναν στοχευμένες αποσυμφορήσεις στις φυλακές, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα εξάπλωσης του ιού. Τέτοιες πρωτοβουλίες όμως δεν αναλαμβάνονται από τα συναρμόδια υπουργεία, διότι το ιδεοληπτικό αφήγημα «Νόμος και Τάξη» δεν μπορεί να διακρίνει την ανθρώπινη ανάγκη από την πολιτική εμμονή.
Το αφήγημα, λοιπόν, της επιτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, έχει ήδη καταρρεύσει.
Τουλάχιστον, ας κάνουν τα πάντα τώρα στην κυβέρνηση για να περιορίσουν τις εφιαλτικές συνέπειες της κατά συρροή αδιάφορης στάσης τους για τον Άνθρωπο».
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)