Αφορμή για δράση έδωσε στους επενδυτές η οριστικοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Για την ακρίβεια, τους έδωσε μια καλή αφορμή για να βγουν από τα καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων και να αποτολμήσουν πιο παρακινδυνευμένες τοποθετήσεις.
Έτσι, οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στις διεθνείς αγορές εν καιρώ νέου πισωγυρίσματος της παγκόσμιας οικονομίας με τη χειρότερη αφορμή που θα περίμενε κανείς: από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στις ΗΠΑ μάλιστα, που ο αριθμός των κρουσμάτων πέρασε το κατώφλι των 10 εκατομμυρίων και οι θάνατοι οδεύουν προς τις 250.000, οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Από πολλές απόψεις είναι αστήρικτος και αδικαιολόγητος ο πανηγυρισμός των αγορών για την εκλογή Μπάιντεν. Γιατί αλήθεια να ενθουσιάζονται οι επενδυτές όταν τερματίζεται μια υπέροχη γι’ αυτούς τετραετία Τραμπ κατά την οποία η Wall Street κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; Διότι «αναμένουν λιγότερες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας», αποφαίνονται οι αναλυτές μιλώντας στο Reuters.
Μια αιωνιότητα τριών μηνών
Εντάξει, χρήμα σίγουρα θα ρίξει ο Μπάιντεν σε δημόσια έργα και εν γένει σε δράσεις για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, άρα και των εισηγμένων επιχειρήσεων. Επίσης θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για τις εξαγωγές, βελτιώνοντας τις εξαιρετικά τεταμένες από τον Τραμπ σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Αλλά ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 2021. Και μέχρι να ορίσει την κυβέρνησή του και μέχρι να σχεδιάζουν και να ανακοινώσουν νέες πολιτικές οι υπουργοί του θα περάσουν ακόμα λίγες μέρες αν όχι βδομάδες. Όλα αυτά δηλαδή, για τα οποία ενθουσιάζονται σήμερα οι επενδυτές, θα συμβούν σε τρεις μήνες και βάλε.
Ο χρόνος των τριών μηνών, όμως, για τις αγορές ισοδυναμεί με μια… αιωνιότητα. Πόσω μάλλον όταν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο Λευκό Οίκο ο πλέον απρόβλεπτος και επικίνδυνος από κάθε άποψη πρόεδρος, που θα κάνει τα πάντα για να «πακτωθεί» στην καρέκλα του Οβάλ Γραφείου. Όχι μόνο σε επίπεδο δικαστικών αγώνων αλλά ενδεχομένως και σε επίπεδο κοινωνικών.
Κινητοποιώντας δηλαδή τους οπλισμένους σαν αστακούς οπαδούς του που πιστεύουν, όπως κι αυτός, ότι το κατεστημένο (επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλοι καλλιεργημένοι) «κλέβουν τη νίκη» στις εκλογές.
Υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, το γεγονός ότι μια βδομάδα μετά από τις εκλογές ξεχωρίζει σαφώς ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν αρκεί για να καθησυχάσει τις αγορές ότι η εκλογική αναταραχή τερματίζεται και ότι επιστρέφουμε στις «business as usual».
Επιπλέον, μετά την παρέλευση του αβέβαιου και επικίνδυνου τριμήνου, ο Τζο Μπάιντεν πιθανότατα θα πρέπει να κυβερνά με μια Γερουσία καχύποπτη σε κάθε φιλελεύθερη πολιτική που θα θέλει να εφαρμόσει. Με μια Γερουσία με Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία δηλαδή, που θα ψάχνει ευκαιρία για να βάζει τρικλοποδιές στο Δημοκρατικό πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
Πάρτι, πάρτι, πάρτι
Εν πάση περιπτώσει, σήμερα δεν είναι μέρα για τέτοιες σκέψεις. Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τη Wall Street και τις άλλες αγορές.
Στην Ασία ήδη ξεκίνησε η γιορτή: ο ΝΙΚΚΕΙ εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών, όλες οι ασιατικές μετοχές πήγαν «σφαίρα», ο ενθουσιασμός τάχιστα μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη και οι προσυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη προοιωνίζονται «πάρτι από εκείνα, τα παλιά»: τα futures του S&P 500 εκτινάχθηκαν κατά 1,5% υψηλότερα το πρωί, ενώ τα futures του Nasdaq κατά 2% και πλέον.
Στις αγορές εμπορευμάτων η τιμή του Brent εκτινάχθηκε κατά 1 δολάριο υψηλότερα (σε ποσοστό πάνω από 2,3%) ξεπερνώτας πάλι τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 1,1891 δολάρια ανά ευρώ – το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε ενισχυθεί κατά 1,9% την περασμένη εβδομάδα έναντι του αμερικανικού.
Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και στην ισοτιμία ευρώ-στερλίνας καθώς την εβδομάδα αυτή ξεκινούν και πάλι στο Λονδίνο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης λίγο πριν από τις 11.00 σημείωνε άνοδο πάνω από 3% ξεπερνώντας το επίπεδο των 600 μονάδων.