«Ταφόπλακα» στα σενάρια για lockdown τριών εβδομάδων βάζουν σιγά σιγά οι επιστήμονες, οι οποίοι κόντρα στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το πρωί, διστάζουν να βάλουν χρονοδιάγραμμα σε μια επιστροφή… στην κανονικότητα.
Η πρώτη από τους επιστήμονες που αναφέρθηκε, ωστόσο, σε χρονοδιάγραμμα ήταν η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα του lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα μετά από 20 ημέρες. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε «καθαρίσει».
«Εάν τα μέτρα τα εφαρμόσουμε όλοι, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά και μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μια μείωση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πίστη πως όλα θα εφαρμοστούν όπως πρέπει και δεν θα δοθεί παράταση στους νέους περιορισμούς.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο δελτίο του Open: «Οι στιγμές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και όχι πανικός. Έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις στιγμές. Σκεφτόμαστε ότι το lockdown από το πρωί του Σαββάτου θα είναι καλύτερο για να μην πιεστεί παραπάνω το Σύστημα Υγείας. Εάν υπήρχε περαιτέρω πίεση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων τις τελευταίες μέρες. Απόψε υπάρχουν 187 διασωληνωμένοι και είχαμε 29 θανάτους. Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε».
Πότε θα εισηγηθούν άρση
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες αναφερόμενοι σε αυτά που θα τους οδηγήσουν στο να προτείνουν στην κυβέρνηση άρση του lockdown, στέκονται κυρίως στην πίεση που θα δέχεται το ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής, Αναστασία Κοτανίδου, το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που δούνε να μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις 3 εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.
Παράλληλα, σημείωσε πως τώρα με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε 1 βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διάρκειας του lockdown, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Δημήτρης Παρασκευής, είπε μιλώντας στο MEGA, πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα.
«Αλλά στόχος δεν είναι να μηδενίσουμε τον ιό στην κοινότητα, αλλά να περιοριστεί η διασπορά και η πίεση στο σύστημα υγείας» ξεκαθάρισε.