Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επιβολή lockdown στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στις 12:00 το καθολικό κλείσιμο της χώρας.
Τις επόμενες ώρες επιστρέφουν τα SMS σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας ενώ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, κλείνουν και σχολικές βαθμίδες.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ αντίθετα τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.
Σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια, η κατάσταση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι να κλείσουν και αυτά.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι παιδικοί σταθμοί να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη διάρκεια του lockdown.
Κεραμέως για lockdown: «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα σχολεία σημειώνοντας ότι τα σχολεία που έχουν κλείσει είναι λίγα.
«Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα».
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.
«Εκεί το αποτέλεσμα έδειξε θετικότητα κατά 0,6%».
Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία.
«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών».
Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου.
«Προτείνουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος δημοσίας τάξης».
Η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια
Ήδη σε όλα τα Πανεπιστήμια από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση.
Ειδική εγκύκλιος οποία προβλέπει αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, πλην των εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου καθώς και αναστολή διενέργειας εξετάσεων με φυσική παρουσία.
Επίσης αναστολή λειτουργίας βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων των ΑΕΙ.
Προβλέπεται απαγόρευση ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων εντός των ΑΕΙ και διεξαγωγή πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για τους φορείς υποδοχής.