Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 μπαίνει σε τροχιά το fund«Φαιστός». Το επενδυτικό κεφάλαιο θα πατήσει γκάζι για επενδύσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο InfocomWorldConference2020 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με την ολοκλήρωση της στελέχωσής του εντός των πρώτων μηνών του επόμενου έτους, κατά τους οποίους εκτιμάται ότι θα έχουν «σηκωθεί» από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και οι πόροι, περί τα 30 εκατ. ευρώ, που θα το ενισχύσουν.
Ο καινοτόμος κουμπαράς θα χρηματοδοτήσει το χτίσιμο ενός οικοσυστήματος γύρω από το 5G για την ανάπτυξη και τη διάθεση εφαρμογών και υπηρεσιών. Στο «Φαιστός» θα κατευθυνθεί το κεφάλαιο που αντιστοιχεί στο 25% του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη του 5G. Δεδομένου ότι, βάσει των τιμών εκκίνησης της δημοπρασίας, οι τρεις συμμετέχοντες (Cosmote, Vodafone, Wind) θα καταβάλουν συνολικά 367,319 εκατ. ευρώ, αυτό υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ.
Η λειτουργία του fund«Φαιστός» συνδυάζεται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα δίκτυα 5ηςγενιάς, με τη διάθεση των συχνοτήτων που έχουν κρατηθεί εκτός δημοπρασίας, προκειμένου να παραχωρούνται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκά ιδρύματα και startups που καινοτομούν με όχημα το 5G. Οι δυο παραπάνω άξονες, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που κατά 20% θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα δώσουν ώθηση μέσα στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των δικτύων 5ηςγενιάς στη δημιουργία αξίας από τα νέα δίκτυα, που μπορούν να γίνουν επιταχυντής της ανάπτυξης της χώρας.
Οι 11 μήνες που έβαλαν μπρος τον διαγωνισμό για το φάσμα
Η σημασία του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της παραπάνω ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία έχει χαρακτηριστεί πρωτοποριακή όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, γίνεται κατανοητή από την διαδρομή που διανύθηκε για να φτάσουμε στα τέλη του 2020 να πατηθεί το κουμπί για την ανάπτυξη του 5G. Όπως παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, μέχρι να φτάσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων χρειάστηκε μια πορεία 11 μηνών.
Μέσα σε 298 εργάσιμες ημέρες εκδόθηκαν από 8 φορείς της διοίκησης συνολικά 70 νόμοι, αποφάσεις, πράξεις και έγγραφα, εκ των οποίων 5 αφορούσαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, μία διαγωνιστική διαδικασία, 4 συμβάσεις και 2 σχέδια συμβάσεων. Ανταλλάχθηκαν μεταξύ υπηρεσιών και φορέων 28 επιστολές και χρειάστηκαν 27 αποφάσεις (ΚΥΑ, ΥΑ, Αποφάσεις, Εισηγήσεις), καθώς και 3 φάσεις δημόσιας διαβούλευσης. Δεδομένων των αργών ρυθμών με τους οποίους διαχρονικά κινείται το ελληνικό δημόσιο, και σε μεγάλο μέρος εν μέσω πανδημίας, θα έλεγε κανείς ότι επιτεύχθηκε ένας άθλος.
Αύξηση των υψητάχυτων υπηρεσιών
Σε μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, που μετά την οικονομική κρίση βάλλεται και από την κρίση του κορωνοϊού, η απόδοση της αγοράς στα σταθερά δίκτυα ήταν ενθαρρυντική. Η πρόοδος που έχει γίνει αυτή τη χρονιά αναμένεται να καθρεφτιστεί και στις ευρωπαϊκές μετρήσεις που μέχρι σήμερα κατατάσσουν τη χώρα μας στους ουραγούς ως προς την ψηφιακή σύγκλιση.
Μεταξύ των σημαντικών δεικτών, η διείσδυση των κουπονιών για οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH), μέσω της δράσης UltraFastBroadband(UFBB), αυξήθηκε κατά 5,5 φορές από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως τον εφετινό Σεπτέμβριο, ενώ αντίστοιχα η διείσδυση των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, δηλαδή άνω των 100 Mbps, έχει επίσης αυξηθεί κατά 5 φορές.
Για την ίδια χρονική περίοδο, η διαθεσιμότητα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι έχει ανέβει 3,5 φορές (περισσότερες από 420.000 γραμμές). Επίσης, η διαθεσιμότητα υψητάχητων υπηρεσιών στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 3,1 εκατ. γραμμές σημειώνοντας αύξηση σε ένα έτος κατά 23% και η διαθεσιμότητα συνολικά των ευρυζωνικών δικτύων (πάνω από 30 και 50 Mbps) έχει αυξηθεί κατά 12% φτάνοντας στα 4,2 εκατ. γραμμές.