Με τις οικονομίες Δύσης και Ανατολής γονατισμένες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας το Πεκίνο διαισθάνεται ότι έχει μπροστά του μια ιστορική ευκαιρία για να βγει μπροστά και να γίνει η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι άλλωστε η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που (φαίνεται πως) ξεμπέρδεψε με την πανδημία και έχει αποκαταστήσει αξιοσημείωτους για τη διεθνή συγκυρία ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι ΗΠΑ εξάλλου μάλλον έχουν μπροστά τους ένα (τουλάχιστον) δίμηνο πολιτικής αβεβαιότητας και εσωστρέφειας, πιθανότατα «διανθισμένο» και με κοινωνικές ταραχές, εφόσον ο απερχόμενος πρόεδρος ανεβάσει κι άλλο τους τόνους και καλέσει τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την «κλοπή της εκλογικής του νίκης» από τη γνωστή ελίτ του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης.
Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεφύγει η κατάσταση στις αμερικανικές πόλεις. Οι πολιτικοί αναλυτές αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διότι ουδείς θα ήθελε να κατηγορηθεί ως έμμεσος υποκινητής ή για τη διάδοση προφητειών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν αυτοεκπληρούμενες. Το διαισθάνονταν όμως, προτού ανοίξουν οι κάλπες για να αποκαλύψουν το αμφίρροπο αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζάτορες και επαγγελματίες που κάρφωναν τις βιτρίνες και τις πόρτες των καταστημάτων τους.
Με την κοινή λογική ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να πακετάρει τα κοστούμια του στον Λευκό Οίκο (λέμε τώρα, δικαστικές προσφυγές ετοιμάζει ο πρόεδρος), καθώς μόνο 6 εκλέκτορες μένουν στον Τζο Μπάιντεν για να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό 270. Συμφωνούσαν σ’ αυτό τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Ελλάδα (μεσάνυχτα στην Ανατολική Ακτή) το αναφανδόν Δημοκρατικό Bloomberg και το αδιαμφισβήτητα Ρεπουμπλικανικό Fox News.
Η περιστερά του εμπορίου
Εν πάση περιπτώσει, στην εξαιρετικά αυτή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη Δύση βρήκε την ευκαιρία ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να δηλώσει υπερηφάνως ότι την επόμενη δεκαετία η χώρα του θα εισαγάγει αγαθά αξίας άνω των 22 τρισ. δολαρίων και για να εξαπολύσει μια επίθεση… οικονομικής και εμπορικής ειρήνης διεθνώς.
Είναι προφανές ότι ενόψει της εξαιρετικά πιθανής προοπτικής να αλλάξει συνομιλητή στις επαφές που θα έχει τα επόμενα χρόνια με την έτερη οικονομική και εμπορική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, ο Σι ανέλαβε ένα ρόλο της λευκής περιστεράς του διεθνούς εμπορίου.
Για το Πεκίνο η συγκυρία μοιάζει ιδανική για να χτίσει το προφίλ μιας διεθνούς δύναμης προβλέψιμης, που προωθεί την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία διεθνώς. Ασχέτως ταυτόχρονα με τη διεθνή παρέμβαση του κινέζου προέδρου η κομματική και κυβερνητική νομενκλατούρα μπλοκάρισε (για να μη χάσουν οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες τον έλεγχο των συναλλαγών στη χώρα) τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην χρηματιστηριακή ιστορία που ετοίμαζε για σήμερα, Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζακ Μα (επρόκειτο να βάλει στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ τον όμιλο Ant, μητρικό της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Alipay).
Νέος παγκόσμιος ρόλος
Όλοι οι αναλυτές θεωρούν ότι μια εκλογή Μπάιντεν δεν θα αποκαθιστούσε αυτομάτως τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Ούτε θα σήμαινε τον αυτόματο τερματισμό του εμπορικού πολέμου, που κήρυξε και υποδαύλισε εντατικά την τελευταία τετραετία ο εσωστρεφής Τραμπ.
Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας στο εμπορικό επίπεδο ασφαλώς και θα συνεχιστεί, αλλά με καλύτερη πίστη και δίχως φτηνά λαϊκίστικα κόλπα σαν κι αυτά που συνήθιζε ο Τραμπ για να υπερασπιστεί, δήθεν, τους Αμερικανούς εργαζόμενους και φορολογούμενους.
Ο πρόεδρος Σι, λοιπόν, μιλώντας στη Διεθνή Εισαγωγική Έκθεση της Κίνας (China International Import Expo), που διοργανώθηκε στη Σαγκάη τάχθηκε υπέρ μιας πιο εποικοδομητικής προσέγγισης μεταξύ των κρατών εν γένει, που θα εξασφαλίσει ένα άνοικτό διεθνές εμπόριο και θα αποκλείει τον προστατευτισμό.
Όαση ανάπτυξης
Είπε ο Σι ότι η χώρα του θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για να ανοίξει και πάλι την οικονομία της, αφού «έθεσε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο την Covid-19». Σημειωτέον ότι η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία του πλανήτη που θα κλείσει την χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης (το τρίτο τρίμηνο το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ το πρώτο είχε βυθιστεί κατά 6,8%).
«Η κινεζική οικονομία ανακάμπτει σταθερά, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα τρία τρίμηνα του 2020. Η κινεζική αγορά είναι η μεγαλύτερη και η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη σήμερα στον κόσμο», σημείωσε ο Σι. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο για έναν κομμουνιστή ηγέτη να δίνει μαθήματα ελευθερίας και εξωστρέφειας, ο κινέζος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα (απευθυνόμενος όμως κυρίως στη Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ) για μια πιο συνεργατική προσέγγιση των κρατών σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.
«Η Κίνα είχε τα τελευταία χρόνια μια τοξική σχέση με τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της, τις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές αν ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζόε Μπάιντεν θα προχωρούσε, ως πρόεδρος, σε μείζονες αλλαγές σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς αμφότερα τα αμερικανικά κόμματα έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου», υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ του BBC.
Δύσκολα, ωστόσο, θα φανταζόταν κανείς τη συνέχιση από ένα κεντρώο και μετριοπαθή Δημοκρατικό πρόεδρο μιας τόσο εσωστρεφούς, κοντόφθαλμης και διχαστικής εμπορικής πολιτικής σαν κι αυτή που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ από τις 20 Ιανουαρίου 2017 που ανέλαβε.