Επειτα από επενδύσεις ετών στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου, η Chevron Corp. αλλάζει πολιτική.
Η καλιφορνέζικη εταιρεία μειώνει κατά το ήμισυ τις επενδύσεις της στον κλάδο που εκτίναξε τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως, πάνω και από τη Σαουδική Αραβία, ποντάροντας στο μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή. Μια γεωγραφική περιοχή παραδοσιακά ασταθή από γεωπολιτικής απόψεως, που όμως φαίνεται πως αρχίζει να πείθει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς για τις προοπτικές ανάπτυξης και για την ενεργειακή σημασία που θα αποκτήσει τις επόμενες δεκαετίες – ίσως και για τις προοπτικές ειρήνευσής της.
Επενδύσεις 2 δισ. δολαρίων
Η νέα στρατηγική της Chevron και η έμφαση σε επενδύσεις εκτός αμερικανικής επικράτειας που εισάγει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Γουίρθ (ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2018) αποσκοπούν στην υπογραφή συμφωνιών εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στο Κατάρ. Μιλάμε για επενδύσεις 2 δισ. δολαρίων – αυτό τεκμαίρεται από τη διαίρεση διά δύο των επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που προγραμμάτιζε η εταιρεία στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο. Κινητήριος μοχλός του όλου σχεδίου είναι η εξαγορά της τεξανής Noble Energy αντί 11,8 δισ. δολαρίων που πέτυχε προ ολίγων εβδομάδων ο Γουίρθ. Η Noble κατέχει μερίδιο 40% στην εκμετάλλευση του περίφημου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στη Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα από τα κοιτάσματα που θα εξυπηρετήσει ο αγωγός EastMed, την κατασκευή του οποίου συμφώνησαν στις αρχές του έτους οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
«Αγωγό ειρήνης» είχε χαρακτηρίσει τότε τον αγωγό ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όπως δήλωσε στο Reuters την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της Chevron Μάικλ Γουίρθ, «πριν από πέντε χρόνια ουδείς πίστευε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα συγκέντρωνε τους πόρους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που κρύβει. Οι εμπορικοί και διπλωματικοί δεσμοί στην περιοχή γίνονται πιο στενοί και πιο ισχυροί και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια τάση θετική για την περιοχή».
Η οικονομική διπλωματία
Οι ρεπόρτερ του βρετανικού πρακτορείου Τζένιφερ Χίλερ και Ρον Ρούσο εξηγούν πως «η εξαγορά της Noble από τη Chevron τον Οκτώβριο και το γεγονός ότι η Noble δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλουν στην άμβλυνση των διαφορών στην περιοχή, όπως άλλωστε και η αποκατάσταση διπλωματικών δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμφωνία που υπεγράφη έναν μήνα νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο».
Επικαλούμενο μάλιστα στελέχη της Chevron το Reuters σημειώνει ότι η εταιρεία απηύθυνε πρόσκληση σε σαουδάραβες αξιωματούχους για να συμμετάσχει η χώρα τους στις επενδύσεις της Noble στην Ανατολική Μεσόγειο – η Σαουδική Αραβία αποτελεί στενό συνεργάτη της Chevron σε πολλά πετρελαϊκά projects.
Εναλλακτικές μορφές ενέργειας
Δύο αρχικά συμπεράσματα μπορεί να εξαγάγει κανείς από την ουσιαστική εμπλοκή της Chevron αλλά και άλλων αναλόγων διαστάσεων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η επίσης αμερικανική Exxon, η ολλανδοβρετανική Shell ή η γαλλική Total στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτον, επιβεβαιώνει τη στροφή του παγκόσμιου ενεργειακού κλάδου προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τους λιγότερο ρυπογόνους υδρογονάνθρακες, όπως είναι το φυσικό αέριο. Κάτι που προοιωνίζεται, ασφαλώς, την επί μακρόν διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά και πάντως κάτω από τα 45-50 δολάρια το βαρέλι επίπεδα που καθιστούν συμφέρουσα την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων.
Αποκατάσταση των δεσμών
Δεύτερο συμπέρασμα από τις επενδυτικές κινήσεις της Chevron σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κατάρ είναι η πρόθεση των πετρελαϊκών κολοσσών να αποκαταστήσουν δεσμούς και με τα δύο ενεργειακά μπλοκ που σχηματίζονται στη Μέση Ανατολή – ενόσω το Ιράν παραμένει στο περιθώριο: με το «φιλειρηνικό» που εδράζεται στη συμφωνία του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (κομβικό ρόλο εν προκειμένω διαδραματίζει η Ελλάδα) και με το «αδιάλλακτο» (έναντι του Ισραήλ), που συγκροτούν το Κατάρ, η Τουρκία και η Λιβύη.
Η Κίνα υπόσχεται μηδενικούς ρύπους άνθρακα, αλλά το 2060
Τις δεκαετίες των διψήφιων ετήσιων ποσοστών ανάπτυξης η Κίνα δεν διακρινόταν για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες. Οπως ανακοίνωσε ωστόσο την περασμένη Πέμπτη το κυβερνών (και μοναδικό) Κομμουνιστικό Κόμμα παρουσιάζοντας το επόμενο πενταετές αναπτυξιακό πλάνο, «η Κίνα θα προωθήσει αποφασιστικά την πράσινη ανάπτυξη περιορίζοντας τους ρύπους άνθρακα».
Αλλά και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να συμμετάσχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα (carbon neutrality), που έθεσε για το 2050 η Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα. Μόνο που η Κίνα θα χρειαστεί 10 επιπλέον χρόνια για να το πετύχει αυτό.