Τα συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Η συνάντηση έγινε την ώρα που η Άγκυρα ανακοίνωνε νέα παράνομη NAVTEX του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Λευκωσίας.

Ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και όπως ήταν αναμενόμενο συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν στους τρόπους επίλυσης του Κυπριακού.

Συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η συνάντησή τους κράτησε περίπου δύο ώρες και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωριστούν μεταξύ τους αλλά και να συζητήσουν όλα όσα αφορούν το Κυπριακό και τις επόμενες κινήσεις. Αυτό που βγαίνει από αυτή την πρώτη συνάντηση είναι:

*Η συνάντηση έγινε την ώρα που η Άγκυρα ανακοίνωνε νέα παράνομη NAVTEX του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Λευκωσίας.

* Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο να προχωρήσουν σε μια άτυπη πενταμερή συνάντηση, γεγονός που επιτρέπει τώρα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να στείλει την Τζέιν Χολ Λουτ (ειδική απεσταλμένη) για να διερευνήσει τις προοπτικές πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης.

*Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ έδειξαν από την πρώτη τους συνάντηση διαφορετικές προσεγγίσεις επί του Κυπριακού. Συγκεκριμένα:
Ο μεν Πρόεδρος της Κύπρου επέμεινε στην πάγια γραμμή πως θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση ώστε να επανενωθεί η Κύπρος, ο δε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έδειξε με το καλημέρα την σκληρή γραμμή της Άγκυρας, ό,τι δηλαδή μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης θα πρέπει, τώρα, να δουν και άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού (εννοώντας και τη λύση των δύο κρατών).

* Αναμενόμενο ήταν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συζητούσε το θέμα της Αμμοχώστου (και της παράνομης κατοίκησής της), το οποίο έχει άμεση σχέση και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Ερσίν Τατάρ, στον αντίποδα έθιξε το θέμα των υδρογονανθράκων, που όχι μόνον δεν έχει να κάνει με τις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για την δημιουργία κοινού ταμείου και για τις δύο κοινότητες..

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, για τη συνάντηση ήταν σύντομη αφού πέραν του ότι «πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία «αλληλογνωριμίας και για να έχουν την πρώτη ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα», σημείωσε και το γεγονός ότι Αναστασιάδης και Τατάρ «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μια άτυπης πενταμερούς συνάντησης, συν τον ΟΗΕ, σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο κατάλληλο στάδιο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.