«Η Σύνοδος Πρυτάνεων απορρίπτει τα περί ‘πανεπιστημιακής αστυνομίας’ του κ. Μητσοτάκη» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας ως επικράτηση των φωνών της λογικής και του μέτρου την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Μέτρο και λογική
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ «οι φωνές της λογικής και του μέτρου επικράτησαν. Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαμόρφωσε θέσεις που αποκλίνουν από την ατζέντα της alt-right στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα και χώρους πανοπτικής επιτήρησης.
Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική – εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ ανιστόρητων κραυγών και μικροπολιτικών επιδιώξεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων ότι «η απόφαση στηρίζεται στην συνταγματική επιταγή της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και αναφέρει ότι:
Επαρκές το υπάρχον ποινικό πλαίσιο
Η υπηρεσία φύλαξης υπάγεται ιεραρχικά στον πρύτανη και τη Σύγκλητο. Ούτε στο υπουργείο Παιδείας ούτε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κάθε ΑΕΙ προσαρμόζεται στις συνθήκες του και η ελεγχόμενη πρόσβαση αφορά μόνο ευαίσθητους χώρους όπως εργαστήρια, χώρους με επικίνδυνα υλικά, διοικητικά κτίρια κλπ.
Το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινικών κυρώσεων κρίνεται επαρκές».
Να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο
Υπενθυμίζεται ότι σημαντική χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τα ΑΕΙ η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία στη χθεσινή συνεδρίασή της όρισε Επιτροπή Πρυτάνεων που θα αναλάβει άμεσα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Πολιτεία για τον τρόπο υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε γενικές γραμμές, οι πρυτάνεις συμφώνησαν ότι η πανεπιστημιακή φύλαξη «θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις» και ότι, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, «θα πρέπει (σ.σ. η φύλαξη) να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο».
Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των πανεπιστημίων, η Σύνοδος τόνισε ότι χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους σχετικά με τη μορφή και τον τρόπο που αυτά θα εφαρμοστούν. Επεσήμανε, δε, ότι τουλάχιστον για χώρους «με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης» θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.
Τέλος, η Σύνοδος ανέφερε ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.