Εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ αυστηρό τόνο είναι το μήνυμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κατά τη χθεσινή του τηλε-συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηλιτεύει και θα ασκεί κριτική για όλες τις αντιφάσεις, αδράνειες και αμέλειες της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Παράλληλα επισημάνθηκε ως κεντρικό μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπό τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχίσει να βάζει, όπως το έπραξε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας. «Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική τυμβωρυχίας όπως έκανε η ΝΔ», τονίζεται από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας, που νωρίς χθες το πρωί είχε συναντηθεί με παράγοντες της αγοράς και ειδικά της εστίασης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποτίμηση της πανδημίας και εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει.
Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, θα έχει σύσκεψη με τη διοίκησή του και συνάντηση με εργαζομένους, ενώ θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του λιανεμπορίου, της εστίασης και των ξενοδόχων, επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για πρωτοβουλίες του κόμματος και όλων των στελεχών μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και με τις οποίες θα πρέπει να μάθει το κόμμα να λειτουργεί.
Στο σημείο αυτό, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν από πλευράς του κόμματος επιπρόσθετες πρωτοβουλίες στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, διότι όπως τόνισε, «οι πολιτικές που εφαρμόζει με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αντίστοιχες του 2012».
Μεγάλη ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Στο Πολιτικό Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που είχε ως μοναδικό θέμα την πανδημία, καταγράφηκε από όλους πολύ μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και του ΕΣΥ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Οι αναφορές περί του ΕΣΥ και των ευθυνών της κυβέρνησης περιλήφθηκαν και στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ομολογία αποτυχίας, αφού ήδη από την επόμενη μέρα είχε ακυρωθεί de facto από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Επίσης, γίνεται μνεία στην έλλειψη σχεδιασμού (σ.σ. το μεσημέρι έλεγαν δεν χρειάζεται να κλείσουν σχολεία και το βράδυ ανακοίνωναν κλείσιμο σχολείων) και βέβαια στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική προετοιμασία του ΕΣΥ και αυτό φαίνεται στην ακύρωση του 80% των τακτικών χειρουργείων σε κόκκινες περιοχές, ενώ ήδη στα «κόκκινα» βρίσκονται οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε παρέμβασή του και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς όπως είπε, μετά από τις επαφές που είχε με σειρά λοιμοξιολόγων και επιστημόνων, εκτιμά πως πλέον τείνει να χαθεί ο έλεγχος.
Στη δική του παρέμβασή του ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης εστίασε στην έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται πλέον στο μαθητικό πληθυσμό και ο οποίος ακολουθεί αυξητική πορεία αντίστοιχη με το γενικό πληθυσμό.
Τι αναφέρει το κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου
Κατά τη συνεδρίαση, επισημάνθηκε ότι κυβέρνηση ανακοινώνει εκ νέου λοκντάουν, που από μόνο του αποτελεί ομολογία αποτυχίας για τους 8 μήνες που μεσολάβησαν, και μάλιστα το κάνει χωρίς καμία πραγματική στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με μέτρα τα οποία είναι χειρότερα και από τα ελλιπή του Απριλίου. «Με αυτόν τον τρόπο οδηγείται ο κόσμος της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας σε απόγνωση και οικονομική ασφυξία» τόνισαν τα μέλη του Π.Σ. και όσα ειπώθηκαν ουσιαστικά αποτυπώθηκαν και στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Στο κείμενο της απόφασης μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση εντείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα, προτάσσοντας τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της με ακραία αντικοινωνικά νομοσχέδια όπως ο πτωχευτικός κώδικας και το σχέδιο νόμο για τα εργασιακά που φέρνει το Νοέμβριο, τα οποία βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική χρεοκοπία».
Βολές κατά Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Ακόμη, ιδιαίτερη μνεία και σαφής αναφορά στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπάρχει για τον «αυταρχισμό της κυβέρνησης και του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». Μάλιστα, καταγράφεται η εκτίμηση ότι αυτός ο αυταρχισμός θα ενταθεί το προσεχές διάστημα μπροστά στα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ώστε να ικανοποιήσει το ακροατήριό της.
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα (σ.σ. μέσω ίντερνετ) εξέφρασε την αγωνία του ότι «θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν».
Παράλληλα, επισήμανε ακόμα ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. «Τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει απόφαση για μι επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης – εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας – ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρείς να έχεις τη δυνατότητα να επιδοτηθείς από τον Μάρτιο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο» τόνισε και ξεκαθάρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη. Θεωρώ ότι είναι δίκαιο αίτημα. Δεν είναι μικροπολιτική αυτό. Είναι απάντηση στις ανάγκες που έχει ένας μεγάλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας».
Λύση αλά ιταλικά για τα ενοίκια
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ουσιαστική στήριξη του κόστους εργασίας», λέγοντας ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει καθολικά να καλυφθεί στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και σε όσες λειτουργούν πληττόμενες στο 40% το μισθολογικό και στο 100% το ασφαλιστικό κόστος». Σχετικά με τα ενοίκια πρότεινε να γίνει αυτό που αποφασίστηκε στην Ιταλία, δηλαδή το κράτος να επιδοτεί ένα ποσοστό του ενοικίου, το οποίο κατά τον ίδιο να είναι το 40%, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, επ’ αυτών σημείωσε ότι όλα μπορούν να γίνουν, καθώς «δεν βρισκόμαστε ούτε σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών, ούτε έχουμε στόχο πλεόνασμα». «Ίσα ίσα η ΕΕ λέει δαπανήστε ότι χρειάζεται για να κρατηθεί η υγειονομική και οικονομική σταθερότητα. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης χρημάτων και από το ΕΣΠΑ. Η χώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο χάρις στην ΕΚΤ και το έκτακτο πρόγραμμά της. Και απ’ ό,τι όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και 37 δις στα Ταμεία. Δηλαδή, έλεος!» τόνισε.