Ο πίνακας «Your Golden Hair, Margarete» (1980) και το pique-nique είναι από τα κορυφαία του Anselm Kiefer. Ο γερμανός καλλιτέχνης, τον οποίο είχα γνωρίσει πριν από λίγα χρόνια σε μια μεγάλη του έκθεση στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, είναι ο αγαπημένος τα τελευταία χρόνια (μαζί με τους Καπούρ, Κουνς, Μπρακ) των ισχυρών του χρήματος. Ο επιφανής κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι έριξε μια γρήγορη ματιά στον μεγαλοεφοπλιστή, μεγαλογαιοκτήμονα Ντίντη Ευπαλίδη. Ο παιδικός μου φίλος, όταν έμαθε από τον στενό του συνεργάτη, διεθνούς φήμης συλλέκτη ότι ο διάσημος αρχιτέκτονας και interior designer Πίτερ Μαρίνο (δημιουργός του chalet του στην Courchevel) έχει γεμίσει την προσωπική του συλλογή με έργα Kiefer, προχώρησε σε μια δυνατή αγορά. Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι ρούφηξε μια γουλιά από τον χυμό με φρέσκο πορτοκάλι, ανανά και τζίντζερ. Χαμογέλασε πονηρά.
«Μετά τα σαλέ στις Γαλλικές Αλπεις και δύο ογκώδεις θαλαμηγούς των ναυπηγείων Lürssen και Feadship, οι πίνακες του Anselm θα τοποθετηθούν στη μεγάλη ξύλινη, ολίγον βλαχομπαρόκ κατοικία στην περιοχή της Αράχοβας» μου ψιθύρισε. Κούνησα το κεφάλι μου. Στο σαλέ της περιοχής, εκεί όπου ο αέρας φέρνει μια… μυρωδιά από σουβλάκι, κοκορέτσι και γαρδούμπα, τα δημιουργήματα των μεγάλων εικαστικών έχουν πάρει θέσεις απέναντι από το τζάκι. Oh! Mondieu! Είναι δυνατόν ο Τζεφ Κουνς και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, οι δύο πιο ακριβοί εν ζωή καλλιτέχνες, να… παίρνουν κάτι από την τσίκνα των εδεσμάτων τα οποία παρασκευάζονται με θέα τα βουνά και τους λόγγους; Και όμως, ναι. Ο λαγός του Κουνς «κοιτάζει» τα κακοτράχαλα δρομάκια, όπου κυκλοφορούσε η… μυθική, κατατρεγμένη Αστέρω. Η υψηλή τέχνη και ο πλούτος συναντούν το… βουκολικό στοιχείο.
Οι τιμές πλησιάζουν αυτές του… Γκστάαντ
Ενας από τους σημαντικότερους έλληνες αρχιτέκτονες με διεθνή ακτινοβολία (συνήθιζε να συναντάει στο σπίτι του Γιάννη και της Βάνας Δελούδη στον Καλαφάτη της Μυκόνου την τρομερή Ζάχα Χαντίντ η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή) μου έλεγε πόσο εντύπωση του κάνει η μεγάλη «αναβάθμιση» της Αράχοβας όσον αφορά το real estate.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί ποτέ να… ομοιάσει με το Γκστάαντ, αν και κάποιοι τής έχουν κολλήσει δήθεν χρυσαφένια, πομπώδη ετικέτα. Η Αράχοβα πρέπει να διατηρήσει αυτό το όμορφο, «βουκολικό» τοπίο με τα πολύβουα πλήθη να συρρέουν στα σπίτια τους, στις ταβέρνες με τις έντονες μυρωδιές και στα café με τα «γούνινα» καθίσματα και τα κιτς μπιμπελό. Στην Αράχοβα άλλωστε δεν θα έκαναν ποτέ διακοπές τη hot περίοδο των Χριστουγέννων οι διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου και οι super stars. Οι τιμές στην Αράχοβα όλο και ανεβαίνουν. Αν επιθυμείς να αποκτήσεις σαλέ, πρέπει να πληρώσεις τώρα πολλά-πολλά χρήματα. Και να σκεφθεί κανείς ότι μια ολόκληρη «ιδιωτική περιοχή» με αρκετούς μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν αγοράσει σαλέ εκεί «πέρασε» λόγω χρεών (του κατασκευαστή) στις τράπεζες. Η αλήθεια είναι ότι οι ιδιοκτήτες των σαλέ, συνεπαρμένοι από την αστραφτερή αύρα των spots στις Γαλλικές και Ελβετικές Αλπεις, δεν πατούσαν σχεδόν ποτέ στην Αράχοβα. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν εντυπωσιακά…
Ο κορωνοϊός πάνω από τις Αλπεις…
Το Γκστάαντ, το Saint Moritz, η Courchevel δεν έχουν ακόμη γεμίσει με πελάτες τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία τους. Ιδιαίτερα το Γκστάαντ, το πλέον θορυβώδες από τα λαμπερά, κοσμοπολίτικα χωριουδάκια των Ελβετικών Αλπεων, έχει παρουσιάσει πάρα πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Η πλάκα είναι, έλεγε ο Ντίντης, ενώ συνέχιζε να ξεφυλλίζει τους καταλόγους των μεγάλων οίκων δημοπρασιών, ότι οι περισσότεροι σκέφθηκαν να καταφύγουν στο ελβετικό spot με σκοπό να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό. Αρχισαν λοιπόν να συγκεντρώνονται σε ακριβά ξενοδοχεία. Το πρωί για breakfast, το μεσημέρι για lunch, το βράδυ για dinner και… μπιρίμπα. Τελικά ο ένας κόλλησε τον άλλον. Είναι αρκετοί όμως αυτοί οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν το Γκστάαντ, αγαπημένο προορισμό των Valentino, Μαντόνα, Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ για να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα. Εχουν εγκατασταθεί εκεί από την περασμένη άνοιξη. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την άνεση να διαμένουν στο Gstaad Palace, να κάνουν σκι, βόλτες, shopping, παρακολουθώντας τα… της δουλειάς τους από τις θεαματικές Αλπεις. Επιλέγουν αντί του Γκστάαντ την Κουρσεβέλ των Γαλλικών Αλπεων. Πρώτα για τις πολύ καλές πίστες του σκι και μετά γιατί δεν είναι τόσο μα τόσο πολλοί Ελληνες. Το «L’Apogee», το «Cheval Blanc», το κλασικό «Hotel Les Airelles» (αγαπημένο πρώην κραταιού εκδότη) είναι λίγο πιο… chic.
Ευγενείς σκοποί και νότες αισιοδοξίας
Η άφιξη του Γιόνας Κάουφμαν στην Ελλάδα (πρόκειται για τον πιο ακριβοπληρωμένο λυρικό καλλιτέχνη στον κόσμο) δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της Αιγέας, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.
Το ζεύγος Μαρτίνου δείχνει συνέχεια μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Βοηθάει στην άφιξη κορυφαίων καλλιτεχνών, στην οργάνωση σημαντικών εικαστικών γεγονότων (τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μια εξαιρετική προσωπική συλλογή, γύρω από την οποία είχαμε αναφερθεί στις πολιτιστικές σελίδες του «Βήματος»), ενώ συνδράμει και στην έκδοση εκπληκτικών βιβλίων όπως αυτό της Μονής Πετράκη. Περιμένουμε να «ανακαλύψουμε» τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει τελικά στην Αθήνα. Το επόμενο καλοκαίρι πάντως προγραμματίζεται το big γαμήλιο party του νεαρού ζεύγους Θέμη Πετράκη. (Αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.) Οι μπομπονιέρες, ένα μικρό, υπέρκομψο κουτί με την υπογραφή της Βέτας Τσουκαλά (VST), και μια ευγενική επιστολή για όλα αυτά που θα γίνουν ώστε οι φίλοι να είναι κοντά τους ήταν νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο σκηνικό…
Η αναβολή των γιορτινών, μεγάλων ταξιδιών
Η Θέκλα, λάτρις της Courchevel, μνημονεύει συχνά τα εξοντωτικά shopping στις exclusive boutiques (από εκεί αγόρασε ένα εκπληκτικό παλτό Chanel και μπότες από πανάκριβο βιζόν) αλλά και τα ατέλειωτα ξενύχτια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (με ελληνικές αναφορές) στο «Nammos». Πέρυσι το δημοφιλέστατο spot μετακόμισε στο Ντουμπάι προσφέροντας ένα εντυπωσιακό πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε πολλούς ξένους επιχειρηματίες που έφθασαν εκεί, τις φετινές όμως γιορτές κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να ταξιδέψει.
Τα αστραφτερά ταξίδια σε χιονοδρομικά κέντρα, υπερπολυτελή spots με «ανατολίτικο στίγμα» και εξωτικά νησιά (εκτός αν ανήκεις στην κατηγορία των εκκεντρικών, επαρμένων ανθρώπων όπως η Κιμ ΚαρνΤάσιαν, η Κένταλ Τζένερ και οι άλλες πάμπλουτες αδελφές τους, οι οποίες φθάνουν στα εξωτικά νησιά για να κάνουν happy birthday parties) ανήκουν για αυτή τουλάχιστον τη χρονιά στο παρελθόν. Οι λάτρεις της καλής μουσικής είναι πανέτοιμοι να «αποζημιωθούν» με την άφιξη του Νούμερο 1 τενόρου στον πλανήτη. Ο γοητευτικός Γιόνας Κάουφμαν φθάνει (αν όλα πάνε καλά) για ένα ρεσιτάλ στις 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Ο Κάουφμαν παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο σημερινό BHMAgazino, κάτι που είχε κάνει και ενάμιση χρόνο πριν, όταν μάλιστα φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού…