Συνολικά 120,6 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι τηλεπικοινωνίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Περισσότερες από τις μισές επενδύσεις μάλιστα, ύψους 67 εκατ. ευρώ, αναλογούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, μέσα στο πρώτο lockdown που έβαλε μοιραία επενδυτικό «φρένο» σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ετοιμάζονται να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη με την απονομή του φάσματος στις 21 Δεκεμβρίου 2020.
Όπως επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), ο κλάδος παραμένει ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 2010–2018, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών προχώρησε σε επενδύσεις για υποδομές και αδειοδοτήσεις που ξεπέρασαν σωρευτικά τα 2,7 δισ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΕΚΤ, οι επενδύσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν αύξηση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι συνολικά τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου κατέγραψαν πτώση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τα 888 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία των απωλειών ήταν η σημαντική μείωση κατά 77% των εσόδων του roaming για το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας του «στοπ» που μπήκε στα ταξίδια λόγω των περιορισμών.
Την ίδια στιγμή, στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού η χώρα μας έκανε άλματα με…επιταχυντή την κρίση του Covid-19. Η επένδυση στις υποδομές 5Gαναμένεται, όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της μελέτης της ΕΥ για την εισαγωγή των δικτύων 5ηςγενιάς στην Ελλάδα, να είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη της χώρας. Για να γίνει βεβαίως αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην αναβάθμιση δικτύων και την ανάπτυξη υπηρεσιών.
Στόχος του σχεδιασμού που έχει γίνει από το αρμόδιο υπουργείο είναι οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς να είναι εμπροσθοβαρείς, καλύπτοντας το 60% του πληθυσμού μέσα στα πρώτα τρία χρόνια. Ενώ η κάλυψη θα φτάσει το 94% στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή στην εξαετία.
Σύμφωνα με τη μελέτη-οδικό χάρτη που εκπόνησε η ΕΥ, οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων 5Gεκτιμώνται από 1,2 ως 1,5 δισ. ευρώ, κατά την δεκαετία 2021-2030). Αυτές θα κινητοποιήσουν επιπλέον επενδύσεις από 2,7 ως 5 δις. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G. Τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας.
Όλα ξεκινούν στα τέλη του έτους, με τη δημοπρασία του φάσματος στις συχνότητες 700 MHz, 2 GHz, 3400–3800 MHz και 26 GHz, για την οποία συνολικά οι τρεις συμμετέχοντες, Cosmote, Vodafone και Wind, θα καταβάλουν 367,3 εκατ. ευρώ βάσει των τιμών εκκίνησης. Από τα χρήματα αυτά, περίπου 90 εκατ. ευρώ (25%) θα συγκεντρωθούν στο fundΦΑΙΣΤΟΣ προκειμένου να γίνουν «καύσιμο» για επενδύσεις σε εφαρμογές που θα πατάνε πάνω στο 5G, με στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 27 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου όλα τα παραπάνω οφέλη να έρθουν άμεσα σημαντικός παράγοντας θα είναι οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Μέρος των πόρων, συνολικού ύψους 32 δις. ευρώ, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα μέσω του εργαλείου Next Generation EU για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα κατευθυνθούν σε δράσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητα των εταιρειών ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που θα τρέχουν επάνω στο 5G.
Η πανδημία έβαλε «φωτιά» στα data
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 που σημαδεύτηκε από το πρώτο κύμα της πρωτόγνωρης κρίσης του κορωνοϊού, σημειώθηκε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο βαθμός χρήσης δεδομένων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο στα 2,58 GBανά ενεργό συνδρομητή ανά μήνα, έναντι 1,6 της αντίστοιχης περιόδου του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 61%. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα λεπτά ομιλίας αυξήθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής και κατά 31,8% για τα δεδομένα, αντίστοιχα.