Στο μυαλό του Δημήτρη Αθανίτη

Τα σενάρια δύο ταινιών του που προκάλεσαν αίσθηση στην εποχή τους ("Αντίο Βερολίνο" και "Καμμιά συμπάθεια για τον διάβολο") κυκλοφορούν σε ενιαία έκδοση

Η τελευταία ταινία του Δημήτρη Αθανίτη, «Λαβύρινθος», μια ασπρόμαυρη ξενάγηση στις αθηναϊκές στοές και στα παραδοσιακά μαγαζιά τους που (ευτυχώς) διατηρούνται ακόμα ζωντανά, ήταν από εκείνες που έκαναν αίσθηση στο τελευταίο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «BeyondBorders» στο Καστελλόριζο. Εύχεσαι, κάποια στιγμή, ο «Λαβύρινθος» να βρει τον δρόμο του για τις αίθουσες, όποτε αυτές επαναλειτουργήσουν.

Προς το παρόν δύο σενάρια του σκηνοθέτη, το «Αντίο Βερολίνο»(1994) και το «Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο» (1997), που έγιναν ταινίες από τον ίδιο,  κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Αγγελάκη»  δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να τις «“σκηνοθετήσει”  ο ίδιος, ακόμη κι αν τις έχει δει και κρατά ζωντανές τις εικόνες μέσα του» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τα δύο σενάρια

Το «Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο», είναι μια μεταφορά του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης σε μια μελλοντική Αθήνα και το «Αντίο Βερολίνο», ντεμπούτο του Αθανίτη στο σινεμά, μέσα από την ιστορία ενός σκηνοθέτη που επιστρέφει από το Βερολίνο στην Αθήνα για να συναντήσει έναν μυθικό παραγωγό, συνδυάζει το σαρκαστικό χιούμορ με την ψυχογραφία.

Το «Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο» κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας (Λένα Κιτσοπούλου) στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχοντας συζητηθεί για την τολμηρότητά του ενώ και πάλι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το «Αντίο Βερολίνο» κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής «για την ανανέωση του Ελληνικού κινηματογράφου».

Γεννημένος στην Αθήνα ο Δ. Αθανίτης σπούδασε σινεμά και αρχιτεκτονική και έχει γυρίσει αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Ανάμεσά τους οι   «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» (1999), «Η Πόλη των Θαυμάτων» (2005), «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» (2012) και «Invisible» (2016) που κέρδισε 15 διεθνή βραβεία κι έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ.

Το 2017 κυκλοφόρησε και πάλι  από τις Εκδόσεις Αγγελάκη το βιβλίο του «Μυστικές Συναντήσεις» όπου ο δημιουργός  αναφέρεται στις  απροσδόκητες κινηματογραφικές συναντήσεις του με μια σειρά από πρόσωπα, που σίγουρα ανήκουν σε μια ανθολογία τού άκρως ιδιαίτερου, από τον Μπεν Γκαζάρα, ως τον Κλοντ Σαμπρόλ και από τον Θανάση Βέγγο ως τον Μιχάλη Κακογιάννη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.