«Εάν σε λίγες ημέρες θρηνούμε περίπου 30 νεκρούς την ημέρα, ίσως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε και μάλιστα ίσως να το θεωρούμε το μικρότερο κακό. Οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι με βάση τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τον τελευταίο καιρό κι αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει μολυνθεί σχεδόν τριπλάσιος αριθμός (1.578) ατόμων στην ευάλωτη ηλικία των 64 άνω, από αυτό του προηγούμενου δεκαπενθημέρου που ήταν 658 μολυνθέντες.
»Κι αυτό ήδη άρχισε να αποτυπώνεται στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και σταδιακά πιθανότατα θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θανάτων. Κι ελπίζω να μην επιδεινωθεί η κατάσταση με τη μη λήψη υγειονομικών μέτρων και τον συνωστισμό που υπήρξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο – πριν το κλείσιμο της εστίασης κι άλλους περιορισμούς- σε περιοχές πέριξ της Αττικής όπως το Ναύπλιο, την Χαλκίδα, περιοχές της Βοιωτίας κι αλλού…»
Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη
Σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις κι επισημάνσεις προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα» ένας εκ των υπευθύνων για την καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Ο εν λόγω λειτουργός θεωρεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σημαντική αύξηση των θανάτων σε σχετική αντιστοιχία της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων κυρίως το τελευταίο 15θήμερο και της αύξησης των εισαγωγών στις ΜΕΘ που υπολογίζεται άνω του 40% σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο ίδιος παράγοντας εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τρομακτική έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη .
Στο 1,3 ο συντελεστής μετάδοσης
Όπως σημειώνει, «στη συμπρωτεύουσα, όπου πλέον ο συντελεστής μετάδοσης έχει φτάσει στο “1,3”, υπήρχε εισήγηση να ληφθούν περιοριστικά μέτρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί τώρα λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και της “κεκτημένης” ταχύτητας που έχει με την εξάπλωση του φονικού ιού, θα έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκατοντάδες κρούσματα και σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Είναι σαν να είχαμε στην Αθήνα, με βάση την πληθυσμιακή αντιστοιχία, κάθε ημέρα πάνω από 1.000 – 2.000 κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς με το 1.100.000 κατοίκους και την επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».
Μεγάλη η ευθύνη των νέων
Ο ίδιος δε συμπληρώνει «ότι σημαντικό τμήμα των νέων κυρίως ηλικίας 18-24 ετών-πολλοί εξ αυτών σπουδαστές- που έχουν σημαντική ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές, συνεχίζουν τις ίδιες επιλογές παρά τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί από την επιδημιολογική επιβάρυνση στην εν λόγω περιοχή. Μετά την επιμόλυνση εκατοντάδων πολιτών στις Σέρρες – οι οποίες κι αυτές οδηγήθηκαν σε lockdown – φαίνεται να έχουν προκαλέσει σημαντικό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Χαλκιδική όπου κατευθύνθηκαν εκεί για να μην έχουν περιορισμούς στις επιλογές τους. Κι ίσως αυτό συνεχισθεί…»
Οι «ενδιάμεσοι» μεταφοράς του φονικού ιού
Επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η οδυνηρή επιμόλυνση των ηλικιωμένων (σ.σ. με θνησιμότητα της τάξης του 15%) θα υπάρξει σταδιακά με βάση τα δεδομένα προηγουμένων ιχνηλατήσεων που αναφέρουν ότι στα άτομα ηλικίας «64 άνω» οι επαφές με την ηλικία 16-39 ετών που έχει τα περισσότερα κρούσματα στην συγκεκριμένη φάση της πανδημίας είναι της τάξης του 16% των συνολικών συναντήσεων τους.
Κι ακολουθούν με ποσοστό 39% οι επαφές τους με την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Όμως το τελευταίο αυτό ηλικιακό γκρουπ μπορεί να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος» για τη μεταφορά του φονικού ιού προς τους ηλικιωμένους γιατί οι δικές του συναντήσεις με την επιβαρυμένη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, υπολογίζεται ότι είναι της τάξης του 24%.
Σημειώνεται τέλος ότι η Αττική στην οποία εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων έχει πλέον μία αναλογία 80 – 90 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όταν η Θεσσαλονίκη έχει υπερβεί τα 300 στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, ενώ οι Σέρρες και η Ροδόπη έχουν τα πρωτεία στην σχετική πυκνότητα των κρουσμάτων.