Αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι άδειες του προσωπικού στις δομές Υγείας, έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε μια περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, που απαιτείται η πλήρης ετοιμότητα του συστήματος Υγείας.
Ειδικότερα αναστέλλονται όλες οι άδειες σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Κέντρα Υγείας καθώς και σε περιφερειακά και τοπικά ιατρεία.
Την ίδια ώρα η κατάσταση στις ΜΕΘ χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη και δεν αποκλείεται να κριθεί από αυτό ακόμη κι ένα τοπικό lockdown στην Αττική.
Άλλωστε όπως εξήγησε και ο κ. Γώγος, στη Θεσσαλονίκη το ξαφνικό lockdown έγινε γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID και τόνισε ότι αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική.
Xρειάζονται κι άλλες ΜΕΘ
«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Την ίδια ώρα χτες συνολικά 153 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, αριθμός – ρεκόρ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Υγείας, οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας εμφανίζουν πληρότητα σε ποσοστό 40%. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις – Η κατάσταση της Θεσσαλονίκης
Για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση.
«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 152 και ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19» είπε χαρακτηριστικά Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εκρηκτικό κοκτέιλ
Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα. «Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19, γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που βρισκόμαστε» κατέληξε.