Τρεις προτάσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ευάλωτη Ανταρκτική έπεσαν και πάλι στο κενό.
Στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, οι 26 χώρες-μέλη της Επιτροπής για την Προστασία των Θαλάσσιων Ζωντανών Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) απέτυχαν για πολλοστή φορά να καταλήξουν σε συμφωνία, μεταδίδει o δικτυακός τόπος Climatewire.
H δημιουργία προστατευόμενων περιοχών απαιτεί ομόφωνη απόφαση, ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να δώσουν τη στήριξή τους, ανέφερε ο Άντρια Κάβανα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Pew Charitable Trusts, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη.
Η εξέλιξη σίγουρα θα απογοητεύσει μια ομάδα εννέα ερευνητών που δημοσίευσαν άρθρο σχολιασμού στο Nature στις 18 Οκτωβρίου ζητώντας τη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής στον Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική.
Η επιτροπή CCAMLR συγκροτήθηκε το 1982 στο πλαίσιο της διεθνούς Συνθήκης για την Ανταρκτική με στόχο την προστασία όχι μόνο του πολικού περιβάλλοντος αλλά και των πολύτιμων ιχθυαποθεμάτων της Ανταρκτικής.
Οι τρεις προτάσεις που βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούσαν τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στην Ανατολική Ανταρκτική, τη Θάλασσα Ουέντελ και την Ανταρκτική Χερσόνησο.
Η Ανταρκτική Χερσόνησος δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις και είναι πιθανότερο να επηρεαστεί τις επόμενες δεκαετίες από ανθρωπογενείς παράγοντες, υποστήριξαν οι συντάκτες της αντίστοιχης πρότασης.
Η περιοχή πλήττεται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει τους πληθυσμούς του κριλ –πρόκειται για μικρά καρκινοειδή που μοιάζουν με γαρίδες και αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας στα νερά της Ανταρκτικής. Οι πληθυσμοί του αντιμετωπίζουν τώρα ένα διπλό χτύπημα από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της αλιείας κριλ.
Το θετικό είναι ότι οι ίδιες τρεις προτάσεις θα υποβληθούν και στην επόμενη διάσκεψη της CCAMLR το 2021. Σύμφωνα με τον Κάβανα, οι προοπτικές τους δείχνουν θετικές.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, «παρόλο που φέτος δεν οριοθετήθηκαν Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, η Νορβηγία και η Ουρουγουάη υπέγραψαν ως σπόνσορες της πρότασης για την Ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Αυστραλία και η Ουρουγουάη έκαναν το ίδιο για την πρόταση που αφορά τη Θάλασσα Ουέντελ».
«Είναι μια κάποια πρόοδος που ελπίζω ότι μας προετοιμάζει μια αυξημένη πολιτική βούληση στα ανώτατα επίπεδα για να περάσουμε τις προτάσεις το 2021» είπε.