Την αντιπολιτευτική του πίεση θα εντείνει ακόμα περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με εντολή του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει πλέον ένας διμέτωπος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μιλά για την αδράνεια – αμέλεια της στήριξης και προετοιμασίας του ΕΣΥ και συνολικά της χώρας για το δεύτερο κύμα πανδημίας όσο και για της επιβράδυνσης στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για να αποτραπούν τα νέα λουκέτα που δρομολογούνται λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.
Ερώτηση για τα ΜΜΜ
Στο υγειονομικό τμήμα, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την υγειονομική βόμβα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν χωρίς ενίσχυση και χωρίς καν σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, σημείωσε ότι τα φαινόμενα συνωστισμού των πολιτών στα ΜΜΜ αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και η κατάσταση προκαλεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους σε αυτά και για το επιβατικό κοινό. Ακόμη αναφέρει ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρεται στο επιβατικό κοινό είναι κατώτερο των τρεχουσών έκτακτων αναγκών.
Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε δήλωση για την πανδημία και αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης επικρίνοντάς την με οξύ ύφος.
Ενίσχυση του ΕΣΥ, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων
«Δυστυχώς όμως ο χρόνος τελειώνει. Απαιτείται άμεσα η ενίσχυση του ΕΣΥ. Και η σοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Των ανθρώπων της εστίασης, του πολιτισμού, του κόσμου της εργασίας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα 37 δισεκ. ευρώ στα ταμεία και με «πράσινο φως» από τις Βρυξέλες να δαπανηθούν όσα χρειαστεί για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία, η διαρκής αδράνεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται πια εγκληματική. «Η ώρα της κρίσης είναι ήδη εδώ. Και δεν χωράνε πια ούτε δικαιολογίες ούτε η φτηνή προπαγάνδα. Αυτό που απαιτείται είναι αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα για την προστασία της κοινωνίας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει ότι απαιτείται άμεση στήριξη επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή και όχι με νέο δανεισμό που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και οδηγεί σε πτώχευση με βάση, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, το νέο πτωχευτικό της ΝΔ, πλήρης κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους σε τομείς που κλείνει η κυβέρνηση και να δοθεί έμφαση στην εστίαση και στον πολιτισμό.
Συνάντηση με εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης
Στο πλαίσιο της νέας αντιπολιτευτικής του στρατηγικής, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα.
Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της εστίασης, με τις άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη και του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», Σταύρο Κασιώτη, Μαρία Μποτονάκη, Μελέτη Μοίρα και Στράτο Νταργαρά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η συνολική κατάσταση της οικονομίας, η οποία είναι χειρότερη απ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο, συνδυάζεται με τη χειροτέρευση της θέσης των επιχειρήσεων εστίασης, πολλές από τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί με χρέη. Στις δυνατότητες και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης, αναφέρθηκε ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 7,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλιο για να χρηματοδοτήσει κάθε δράση αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς κανένα κόστος για τα δημόσια ταμεία.
Μεταξύ των μέτρων που διεκδικεί ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», είναι η μετατροπή της «επιστρεπτέας» σε επιχορήγηση στήριξης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για ενίσχυση της εστίασης, η επιδότηση ενοικίων και η απαγόρευση των εξώσεων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθολογικού κόστους, μηδενικά δημοτικά τέλη για το 2020,μείωση του ΦΠΑ στο 6%,ευνοϊκό πακέτο ρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ για επιχειρήσεις που πλήττονται, επιχορήγηση 10% επί του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.