«Το χτύπημα του 8ωρου, του δικαιώματος στην απεργία και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή ελάχιστου μισθού στα 200 ευρώ, είναι στο επίκεντρο της νέας αντεργατικής νομοθεσίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι ευθυγραμμισμένη με τις ευρωενωσιακές αντεργατικές κατευθύνσεις και οδηγίες» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σε συνθήκες πανδημίας που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση, το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, την υγεία και την ασφάλειά τους στους χώρους δουλειάς, αλλά αντίθετα απεργάζονται νέα αντεργατικά μέτρα κι αντιδραστικούς μηχανισμούς σε βάρος τους. Προωθούν έτσι την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα «ελάχιστα» με βάση το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα», τη νέα πρόταση Οδηγίας της ΕΕ περί «κατώτατου μισθού» που έρχεται με στόχο να βάλει ταφόπλακα στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα πλαίσια του προγράμματος εργασιακής γαλέρας SURE/»ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Ταυτόχρονα, μεθοδεύουν νέο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, ποινικοποίηση της περιφρούρησής του, δραστικούς περιορισμούς της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης κι απαγόρευση των διαδηλώσεων. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν την «τελευταία λέξη» των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο τη μεγαλύτερη κι απρόσκοπτη κερδοφορία τους» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.
«Στην Ελλάδα το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ επιχειρεί σε αυτήν την κατεύθυνση να επιβάλλει 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταργήσει το 8ωρο όπως και την κυριακάτικη αργία. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε με αφορμή ένα πρόγραμμα «νεοπροσληφθέντων μακροχρόνια ανέργων», μισθό στα εξευτελιστικά επίπεδα των 200 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για ελάχιστο μισθό 200 ευρώ με τα οποία δεν ζει άνθρωπος. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση των απεργιών με νέα εμπόδια στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, στη λήψη απόφασης για απεργία, όλα τους συμπλήρωμα της αντεργατικής νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παραπάνω σχεδιασμοί βασίζονται στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι κυβερνήσεις, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ της ΕΕ που επιτρέπει μέχρι και 11 ώρες ημερήσιου χρόνου εργασίας με εβδομαδιαία ή μηνιαία «διευθέτησή» του. Στις προτάσεις της ΕΕ είναι επίσης τα ηλεκτρονικά μητρώα και η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις απεργίες με βάση και την έκθεση «ομάδας εμπειρογνωμόνων» κατά παραγγελία και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο του ψηφιακού μετασχηματισμού στις αγορές εργασίας της ΕΕ, τον Απρίλη του 2019, που προτείνει μεταξύ άλλων «Αναζωογόνηση και καινοτομία του κοινωνικού διαλόγου χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία»» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Ο Κ. Παπαδάκης υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:
«Ερωτάται η Επιτροπή:
-Σήμερα που η ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας έχει εκτινάξει τις δυνατότητες του παραγόμενου πλούτου και ο εργαζόμενος θα μπορούσε να δουλεύει λιγότερες ώρες και να αμείβεται περισσότερο, πώς αιτιολογεί την οδηγία της για 11 ώρες ημερήσιας εργασίας και τις κατευθύνσεις της για κατάργηση των ΣΣΕ, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απαράδεκτους μισθούς στα «ελάχιστα επίπεδα» που υπαγορεύει ο αποκαλούμενος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και η ανάλογη προτεινόμενη νέα οδηγία της Κομισιόν για τον «κατώτατο μισθό»;
-Πώς τοποθετείται στο δικαίωμα στην ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, τη διαδήλωση, την απεργία και την περιφρούρησή της;».
Πηγή ΑΜΠΕ