Lose-lose situation. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, το δολάριο θα βγει χαμένο είτε διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης και ανανεώσει τη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ είτε κερδίσει και κάνει την ανατροπή στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο Τζο Μπάιντεν.
Πιο… «ευκολάκι» δεν γίνεται για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων με μεγάλη διεθνή κυκλοφορία όπως είναι το ευρώ, το γεν και η στερλίνα, το δολάριο παραμένει χαμηλότερα κατά περίπου 9% συγκριτικά με τα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς που είχε φθάσει τον περασμένο Μάρτιο.
Η χειρότερη χρονιά από το 2017
Όλα δείχνουν ότι το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά για το αμερικανικό νόμισμα από το 2017. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) θα κρατήσει πιθανότατα για χρόνια ακόμη τα επιτόκια του δολαρίου κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία τα έχει κατεβάσει για να εξασφαλίσει συνθήκες φθηνού δανεισμού και εν γένει ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία.
Γιατί όμως το δολάριο θα παραμείνει χαμηλά είτε κερδίσει ο Μπάιντεν είτε ο Τραμπ στις σημερινές εκλογές;
Θα κόψει δολάρια
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια ευρεία νίκη του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών στις σημερινές εκλογές θα δημιουργήσει πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα επειδή η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει πολιτικές αρνητικές για το δολάριο. Θεωρούν βέβαιο, για παράδειγμα, ότι οι Δημοκρατικοί θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Περιμένουν, με άλλα λόγια, οι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές να βάλει ο Μπάιντεν φουλ μπροστά το νομισματοκοπείο για να κόβει δολάρια, ώστε να χρηματοδοτήσει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Να χρηματοδοτήσει δηλαδή την κατασκευή δημοσίων έργων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βεβαίως να ασκήσει γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική επαναφέροντας σε πλήρη ισχύ (και επεκτείνοντας λόγω της πανδημίας) το περίφημο Obamacare, το σύστημα υγείας του προηγούμενου Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που με πείσμα πολέμησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Επισφαλές καταφύγιο
Από την άλλη, τέσσερα ακόμη χρόνια με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο δεν φαίνεται πως θα ισχυροποιούσαν το νόμισμα. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του σημερινού προέδρου έναντι της Κίνας και των άλλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ σίγουρα βοήθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του το δολάριο μετατρέποντάς το σε ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Επί σειρά ετών τα αμερικανικά επιτόκια ήταν υψηλότερα από τα επιτόκια του ευρώ, του γεν και άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Την κατάσταση αυτή όμως έχει ανατρέψει ο κορωνοϊός. Πλέον οι ανύπαρκτες αποδόσεις του αμερικανικού νομίσματος αντισταθμίζουν κάθε δυνητικό όφελος που θα είχε για τους επενδυτές η διακράτηση δολαρίων.
Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ ενός «ανταγωνιστικού νομίσματος». Επανειλημμένως έχει κατηγορήσει την Κίνα, την Ευρώπη και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για «άδικη συμπεριφορά» εις βάρος της χώρας του.
Ο Τραμπ ευνοεί δηλαδή εκ πεποιθήσεως μια χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου που θα καθιστά τα αμερικανικά προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Σε κάθε περίπτωση, οι εσωστρεφείς και κοσμοφοβικές πολιτικές που εφαρμόζει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ σίγουρα δεν ταιριάζουν σε μια παγκόσμια πολιτική και οικονομική υπερδύναμη, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στο νόμισμά της.
Η εκδοχή της αβεβαιότητας
Τέλος, μια αναμέτρηση στήθος με στήθος των δύο μονομάχων για την αμερικανική προεδρία και η συνεπαγόμενη πολιτική αβεβαιότητα επίσης θα επέτειναν τις πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Διότι μην ξεχνάμε ότι ημέρες ακόμη προτού ανοίξουν οι κάλπες, ο Τραμπ είχε αρχίσει να καταγγέλλει νοθεία με την επιστολική ψήφο.
Φαντάζεται κανείς τι έχει να γίνει αν η διαφορά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν είναι τέτοια που θα επιτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα και στους δύο να διακηρύσσουν τη νίκη τους.
Υπενθυμίζεται ότι στην αναμέτρηση του 2000 μεταξύ Τζορτζ Μπους Β’ και Αλ Γκορ η καταμέτρηση των ψήφων και η αβεβαιότητα για το πρόσωπο του προέδρου είχαν συνεχιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε ο Γκορ που είχε συγκεντρώσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τον Μπους στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας, δέχθηκε τον τερματισμό της επανακαταμέτρησης στη Φλόριντα.
Στα νύχια των σορτάκηδων
Ευλόγως το «σορτάρισμα» του δολαρίου συνεχίζεται στις προθεσμιακές αγορές. Οι επενδυτές δηλαδή εξακολουθούν να στοιχηματίζουν στην υποχώρηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος σε βάθος χρόνου. Πόνταραν συγκεκριμένα 26,46 δισ. δολάρια στην προοπτική αυτή την περασμένη εβδομάδα.
Τον περασμένο Αύγουστο η αξία των εβδομαδιαίων στοιχημάτων κατά του δολαρίου είχαν φθάσει στα 34,07 δισ. δολ., το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών.
Δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters τον Οκτώβριο έδειξε ότι οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν το ευρώ να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 4% το επόμενο 12μηνο από τα σημερινά επίπεδα και να φτάσει στα 1,21 δολάρια.