Στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή, στα Μελίσσια, στη Βάρκιζα, τη Βουλιαγμένη και τη Βούλα, στην περιοχή Ραφήνας και Νέας Μάκρης, στη Λούτσα, στην Κερατέα, στην Ανάβυσσο, στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, στη Σαλαμίνα αλλά και στην Αίγινα εμφανίζονται το επταήμερο 20-27 Οκτωβρίου επιδημιολογικές εστίες κι αρκετά μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιφέρεια της Αττικής, σύμφωνα με τον σχετικό «χάρτη» διασποράς που παρουσιάζει «Το Βήμα».
Στην κατανομή των φορέων εντυπωσιάζει πέρα από τη συσσώρευση των κρουσμάτων στους κεντρικούς δήμους, η ύπαρξη σημαντικών εστιών στα παραλιακά προάστια, στην ανατολική Αττική κι ορισμένες «ζώνες» με διαγνώσεις για κορωνοϊό στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, στο Λαύριο, στο Σούνιο κι αλλού.
Στο 5,7% τα θετικά τεστ στο κέντρο της Αθήνας
Στην πρωτεύουσα και τις πέριξ περιοχές πλέον συγκεντρώνεται κατά μέσο όρο το 25-27% των κρουσμάτων όλης της χώρας, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων φορέων είναι τα 40 χρόνια, ενώ τα θετικά τεστ στο κέντρο της Αθήνας έχουν εκτοξευθεί στο 5,7%! Με αντιστοιχία περίπου 85 κρουσμάτων ανα 100.000 κατοίκους.
Στη Θεσσαλονίκη που πλέον κατέχει ποσοστό περίπου του 25% των κρουσμάτων όλης της επικράτειας και το 70% των φορέων είναι ηλικίας μικρότερης των 40 ετών (σ.σ. με μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων τα 34χρονια) κρούσματα κι επιδημιολογικές εστίες έχουν εμφανισθεί πέρα από το κέντρο της πόλης σε Περαία, Μηχανιώνα, Καλοχώρι, Χαλάστρα, Θέρμη, Πανόραμα, Ασβεστοχώρι και σε άλλες περιφερειακές περιοχές.
Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι πλέον η συμπρωτεύουσα μετατρέπεται σε μία «υγειονομική βόμβα» τεράστιας ισχύος με μια αναλογία περίπου 300 κρουσμάτων ανα 100.000 κατοίκους , σχεδόν τεραπλάσια από την Αττική.
Επιπλέον, «Το Βήμα» παρουσιάζει τον χάρτη των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα όπου φαίνεται η πυκνότητα των σχετικών διαγνώσεων στην Αττική, οι πολλαπλές εστίες στην βόρειο Ελλάδα, τα συσσωρευμένα κρούσματα στη Βοιωτία και στην περιοχή της Χαλκίδας, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα πέριξ, σημαντική διασπορά φορέων στην Πάτρα και στη νότια πλευρά του νομού Αχαΐας, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Καλαμάτα, στο Ηράκλειο, στη Ρόδο και αλλού.
Ακόμη διαφαίνεται η επιδημιολογική επιβάρυνση όλων των νομών της Θεσσαλίας κι ιδίως της Λάρισας και της Μαγνησίας.