Μια εικόνα δραματική για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα δείχνει η επιδημιολογική μελέτη της επεξεργασίας των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που γίνεται από τα αρμόδια τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου η μέθοδος που χρησιμοποιείται έχει ήδη δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού, η εικόνα που περιγράφει ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου είναι δραματική.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα», η εικόνα που «είδαν» οι επιστήμονες του Ιδρύματος, οι οποίοι μελέτησαν τα δείγματα από τα λύματα της πόλης και εξορθολόγησαν την εικόνα τους, ήταν ότι στις 27 Οκτωβρίου τα κρούσματα του κορωνοϊού στη συμπρωτεύουσα ήταν δεκαπλάσια από εκείνα που είχαν καταγραφεί στις 12 του μήνα.
Δείτε επίσης:
SARS-CoV-2 : Η σημασία του ιικού φορτίου στη διαχείριση της νόσου
Αξιόπιστο εργαλείο για την πανδημία
«Εάν δεν παίρνονταν μέτρα», λέει ο κ. Παπαϊωάννου, «και αν δεν λειτουργήσει τώρα η ατομική συνείδηση, τα κρούσματα σε 15 ημέρες θα έχουν πάλι δεκαπλασιαστεί». Εξηγεί ότι η επιδημιολογία των λυμάτων αποτελεί σήμερα ένα αξιόπιστο «εργαλείο» στα χέρια της πολιτείας, το οποίο βέβαια εισάγεται σε έναν γενικότερο αλγόριθμο από την επιτροπή ειδικών για την πανδημία, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και να ληφθούν μέτρα.
Η ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ ερευνά ανά δύο ημέρες τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης και υπολογίζει την αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη, κάτι που οδήγησε και στο να «χτυπήσει τον συναγερμό» για το θέμα.
Αντιστοιχία με 33.000 κρούσματα
Στην Αθήνα, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του κ. Νίκου Θωμαΐδη μέτρησε την περασμένη Πέμπτη το ιικό φορτίο που αντιστοιχούσε σε 33.000 κρούσματα στην Αττική, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα τα ίδια στοιχεία έδειχναν 40.000. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στατιστικά τα αποτελέσματα δείχνουν το ίδιο: η λήψη μέτρων ήταν απόλυτα αναγκαία για να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η «σκιά» του απλωνόταν βαριά πάνω από την πρωτεύουσα.
«Πιστεύω πως το Σαββατοκύριακο θα δούμε ύφεση» λέει ο κ. Θωμαΐδης, υπολογίζοντας το ότι είναι ακόμη ο καιρός καλός, οι κάτοικοι της πόλης φεύγουν για δυο ημέρες από την Αθήνα, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο που καταγράφεται στα λύματά της να μειώνεται.
2-3 μέρες μπροστά από τις ανακοινώσεις
Οπως λέει ο ίδιος, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται 2-3 ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Κι αυτό γιατί στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο της πόλης.
«Καθημερινά λαμβάνουμε σύνθετα δείγματα ανεπεξέργαστων λυμάτων 24ώρου και με επικυρωμένη μεθοδολογία μετράμε τα αντίγραφα του ιού SARS-CoV-2 στο λίτρο» εξηγεί. «Από τη διάμεση τιμή κρουσμάτων και τον μέσο πληθυσμό στην Αττική, που ανέρχεται σε 4,2 εκατομμύρια κατοίκους, μπορούμε να υπολογίσουμε έναν επιπολασμό στην Αττική. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εμείς μπορούμε να δούμε τη μεταβολή στο ιικό φορτίο 3-4 μέρες πριν εμφανιστεί στον πληθυσμό. Και η απόλυτη τιμή κρουσμάτων δεν έχει τόση σημασία όσο η αλλαγή από μέρα σε μέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα» αναφέρει.
Μεγάλη αύξηση τις τελευταίες μέρες
Οπως λέει ο κ. Θωμαΐδης, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου «είδαμε μια σημαντική αύξηση στα κρούσματα της Αττικής. Η αύξηση των κρουσμάτων εμφανίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη και τη βλέπουμε αυτές τις μέρες σε απόλυτο αριθμό από τα τεστ του ΕΟΔΥ. Πιστεύουμε ότι η τήρηση των μέτρων θα ανακόψει την περαιτέρω αύξηση – αυτή τη στιγμή τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων και τη χρήση μάσκας παντού».