Από τη «διπλωματία των σεισμών», η Τουρκία προχώρησε το τελευταίο 24ωρο στη διπλωματία των… NAVTEX, δείχνοντας ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους – όπως αυτή της τραγωδίας με τον σεισμό στη Σμύρνη – μία είναι η προτεραιότητα: η «Γαλάζια Πατρίδα» και η δημιουργία τετελεσμένων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
Έτσι εξηγείται η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα αργά το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ακολούθησαν εμπρηστικές δηλώσεις τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Χαμί Ακσόι, ο οποίος μάλιστα ειρωνεύτηκε την Αθήνα, λέγοντας ότι εξανίσταται σε κάθε NAVTEX και παραπονιέται συνεχώς σε τρίτες χώρες.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ φανέρωσε και τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας: ένας διάλογος «άνευ όρων», όπου η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να παρουσιάσει τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις.
Από τη μεριά της, η Αθήνα απάντησε τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, με την έκδοση αντι-Navtex δηλαδή, αλλά και σε διπλωματικό, με τον Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
Ειρωνικός και προκλητικός ο Ακσόι
Προκλητική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, στην έντονη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική NAVTEX νότια της Ρόδου.
Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ακσόι έψεξε την ανακοίνωση της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «αβάσιμες διεκδικήσεις» της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καλεί σε διάλογο άνευ όρων
Μάλιστα, η Άγκυρα έχει το θράσος να καλέσει τη χώρα μας σε διάλογο άνευ όρων, υποκύπτοντας έτσι ουσιαστικά στην προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ακσόι.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες
Σε μια κίνηση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί εν μέρει αιφνιδιαστική -αν αναλογιστεί κανείς πως το προηγούμενο 48ωρο κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν στην Αθήνα αλληλεγγύη για τον φονικό σεισμό σε Σάμο και Σμύρνη- η Άγκυρα εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου Navtex με την οποία παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και προαναγγέλλονται έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων με στόχο να καθορίσει την ατζέντα μελλοντικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε λίγο-πολύ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με εμπρηστικές δηλώσεις του νωρίτερα την Κυριακή.
«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο Ερντογάν.
Η διπλή αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών».
Γίνεται λόγος για ενέργεια που «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή» και επισημαίνεται πως η τουρκική πλευρά «δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».
Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την «παραβατική συμπεριφορά» της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως «απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» και καλεί την άλλη πλευρά να «ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε».
Πλην της εντολής για το διάβημα διαμαρτυρίας, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας «για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».
Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.
Είχε προηγηθεί η έκδοση αντι-Navtex από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού -όπως κάνει παγίως όταν οι Τούρκοι έχουν εκδώσει Navtex παράνομη και σε περιοχή δικής μας δικαιοδοσίας- στην οποία επισημαινόταν ότι η τουρκική αναγγελία «αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».