Ο Νίκος Χαρδαλιάς ετοιμαζόταν, νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, για τις ανακοινώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων προς έλεγχο της έξαρσης του δεύτερου πανδημικού κύματος.
Μέχρι που ο μεγάλος σεισμός των 6,7 ρίχτερ στα βορειοδυτικά της Σάμου ταρακούνησε όλη την Ελλάδα και μαζί τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Από τον κορωνοϊό στον σεισμό. Οι προγραμματισμένες για τις 3 μ.μ. ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ανεβλήθησαν για το Σάββατο και ο υφυπουργός έτρεξε γρήγορα-γρήγορα στο Επιχειρησιακό Κέντρο προκειμένου να ενημερωθεί για ενδεχόμενες καταρρεύσεις, υλικές ζημιές και πιθανά θύματα.
Αντιστοίχως κινήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αμφότεροι συγκλονίστηκαν από την ένταση του σεισμού, τις μεγάλες ζημιές και τις αναφορές για τα δύο 17χρονα παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες των τοίχων που κατέπεσαν. Αμέσως άρχισαν να οργανώνουν τα συνεργεία ταυτοποίησης των ζημιών και παροχής βοήθειας στους όποιους πληγέντες. Και μαζί να ετοιμάζονται για το δύσκολο ταξίδι στο ακριτικό νησί.
Ωστόσο, σχεδόν αυτόματα το βλέμμα τους μεταφέρθηκε απέναντι, στη μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, απ’ όπου είχαν αρχίσει να έρχονται εικόνες κατάρρευσης κτιρίων και να περιγράφονται από τα γειτονικά μέσα ενημέρωσης προσπάθειες αναζήτησης διασωθέντων κάτω από τα ερείπια. Εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας προηγούμενες διαφορές και εντάσεις.
Ο σεισμός ενώνει, δεν μπορεί να χωρίσει, δεν γνωρίζει σύνορα και ίσως, όπως σχολίασαν κάποιοι, να προσφέρει μια ευκαιρία αναβίωσης της διπλωματίας των σεισμών. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποί μας πρέπει να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον».
Πληροφορούμαστε ότι ο τούρκος πρόεδρος ανταποκρίθηκε αμέσως, οι δύο ηγέτες μίλησαν σε καλό κλίμα για 10-12 λεπτά και προσφέρθηκαν και οι δύο να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί. Λίγο αργότερα και ο Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Είχε προηγηθεί μήνυμα που ανέβασε στο Twitter η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, με το οποίο εκφράστηκε η λύπη της Αθήνας για την απώλεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, «μιας προσωπικότητας που συνεισέφερε στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας του».
Ο Γιλμάζ, γνωστός και ευρύτερα λόγω του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο, δεν ήταν εύκολος συνομιλητής – το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Τουλάχιστον την εποχή του όμως, οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι δεν είχαν καταρρεύσει όπως σήμερα…
Ο ιός χτυπά ξανά την οικονομία
Μετά το πρώτο σοκ από το χτύπημα του Εγκέλαδου ο κορωνοϊός επανήλθε δριμύτερος. Παραμένει χωρίς αμφιβολία το μεγάλο θέμα του καιρού μας που τα πάντα ακινητοποιεί. Τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα και τα προαναγγελθέντα νέα περιοριστικά μέτρα τεσσάρων εβδομάδων θα ανακόψουν τις τάσεις ανάκαμψης που είχαν αρχίσει να καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και «θα προκαλέσουν νέους κραδασμούς στην ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η ελληνική οικονομία κατέγραφε ανάκαμψη της τάξεως του 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Τώρα, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσο θα επιδράσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα σε πλήθος δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
Ενας μεγάλος άγνωστος «Χ» ορθώνεται ξανά από την πανδημία φορτώνοντας βάρη στον ιδιωτικό τομέα και επιπρόσθετες υποχρεώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και στο δημόσιο ταμείο. Κατά τα φαινόμενα, η πανδημία θα συνεχίσει να βασανίζει την ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του εορταστικού 2021. Η χειρότερη συγκυρία για τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.
Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως ότι ο κορωνοϊός συγκλονίζει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ακόμη και εκείνη της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στην τελευταία, εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, σύνοδο κορυφής δεν έκρυβε την αγωνία της για τη συνέχεια. Την απασχολούσαν, πέραν των άλλων, τα κύματα απειθαρχίας και μη συμμόρφωσης ακόμη και των γερμανών πολιτών. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι «οι πολίτες δεν φοβούνται, και μόνο όταν πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και βλέπουν να γεμίζουν οι Εντατικές με ασθενείς ανασκουμπώνονται και τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας». Πράγμα που σημαίνει ότι η απειθαρχία στα όποια μέτρα δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Συναντάται παντού…
Στο Βερολίνο ο Νίκος Δένδιας
Επίσκεψη στο Βερολίνο ετοιμάζει την προσεχή Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο Νίκος Δένδιας. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει συγκεκριμένο στόχο στην ατζέντα του. Επιθυμεί να διευρύνει το ακροατήριο σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και δη η Γερμανία να αρχίσουν να σκέφτονται ολοένα και πιο σοβαρά το ενδεχόμενο – κατ’ άλλους την ανάγκη – επιβολής ενός εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, καθώς η τελευταία επιμένει να απειλεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Λογικά, ο κ. Δένδιας θα ξαναβρεθεί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ενώ επιδιώκει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Μπούντεσταγκ. Πρόσφατα άλλωστε το ζήτημα των πωλήσεων γερμανικών όπλων στην Τουρκία ετέθη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από τους Πράσινους. Δεν αποκλείεται ο κ. Δένδιας να συναντηθεί και με τον πολύπειρο πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το δάχτυλο στο… μέλι
Νέος πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως πληροφορείται η στήλη, βουλευτής εξ… αγχιστείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα κατηγορείται για δοσοληψίες και χαριστικές ρυθμίσεις προς «φίλους» κατά τη διάρκεια της θητείας του σε δημόσιο φορέα που υπηρετούσε προτού εκλεγεί. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο καταγγέλλων προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σημαίνουσα και νευραλγική θέση. Ο ίδιος, θεωρώντας ότι η ηγεσία του κόμματος θα είχε αντιμετωπίσει το θέμα στο πλαίσιο της «αυτοκάθαρσης» σιωπούσε, αλλά προφανώς απογοητεύτηκε.
Αποφάσεις για την Πειραιώς
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις για το χρονίζον πρόβλημα της Τράπεζας Πειραιώς. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεκλήθη σύσκεψη, στην οποία εκτιμήθηκε ότι δεν μπορεί το τραπεζικό σύστημα να μένει εκτεθειμένο σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας και πως τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να απαλλαγεί η τράπεζα από το βάρος του ειδικού δανεισμού των 2,5 δισ. ευρώ που της προσφέρθηκαν μετά τη μεγάλη κρίση του 2015.
Η κυβέρνηση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η διοίκηση της τράπεζας συμφώνησαν να μην εξοφληθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις από το συγκεκριμένο δάνειο και ντε φάκτο να εφαρμοστεί η ρήτρα της μετατροπής του σε μετοχές. Με τον τρόπο αυτόν το ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει το 61,3 % και η τράπεζα θα περιέλθει στον έλεγχό του. Θα ακολουθήσει, όπως διευκρινίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, η δυναμική αναδιάρθρωση της Πειραιώς με στόχο την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία και θα προετοιμάσει την εκ νέου ιδιωτικοποίησή της. Ο ίδιος υπολογίζει ότι στα μέσα του 2021 η Πειραιώς μπορεί να έχει περάσει ξανά σε ιδιώτες. Υπενθυμίζει ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και με τη Eurobank το 2013, όταν το κράτος είχε αποκτήσει το 90% των μετοχών της. Στο ερώτημα ποιος θα επιχειρήσει την αναδιάρθρωσή της, απάντησε ότι το έργο αυτό αποφασίστηκε να αναληφθεί από την παρούσα διοίκησή της, σημειώνοντας με νόημα ότι ενδεχόμενη αντικατάστασή της θα είναι θέμα των νέων μετόχων.
Πράσινη… η Αστυπάλαια
Την ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα εμβληματικό έργο. Τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» και «έξυπνο» νησί. Πρόκειται για επένδυση της Wolkswagen, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ένα έργο μοναδικό στον πλανήτη, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροκίνηση, την πράσινη ενέργεια, τη διαμοιραζόμενη συγκοινωνία και αυτοκίνηση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα την αυτόνομη οδήγηση.
Το πρότζεκτ από μόνο του είναι πρωτοποριακό, αλλά έχει και την προστιθέμενη αξία ότι καθιστά την Ελλάδα προορισμό ελκυστικών καινοτόμων επενδύσεων, όπως συμβαίνει και με άλλες επενδύσεις διεθνών κολοσσών, π.χ. της Microsft. Περίπου έναν χρόνο προετοίμαζε το έδαφος ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, όχι επειδή έφερνε δυσκολίες η εταιρεία, αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού.
Αρχικά η παρουσίαση ήταν να γίνει στην Αστυπάλαια, αλλά εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία μεταφέρθηκε στο Ζάππειο, αλλά σύντομα ακυρώθηκε και αυτή η τοποθεσία. Στο τέλος επιστρατεύτηκε η τεχνολογία. Η σημασία που δίνει η γερμανική πλευρά στο έργο φαίνεται από το γεγονός ότι έχει εμπλακεί από την αρχή προσωπικά ο δρ Ντις, διευθύνων σύμβουλος της FW.