Φτάνοντας σχεδόν στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας τους, Τραμπ και Μπάιντεν έχουν ρίξει το βάρος τους σε κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων, όπως είναι οι γυναίκες, οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι, που μπορεί να δώσουν τελικά τη νίκη στον έναν από τους δύο υποψηφίους.
Το 2016 τα 2/3 των ισπανόφωνων ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον. Και φέτος παρατηρείται η ίδια τάση, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακτά χαμένο έδαφος σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τους 29 εκλέκτορες στη Φλόριντα, όπου ζουν οι περισσότεροι ισπανόφωνοι, κυρίως εξόριστοι από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο κι από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τότε οι προεδρικές εκλογές θεωρούνται χαμένες για τον Αμερικανό πρόεδρο σύμφωνα τουλάχιστον με εμπειρογνώμονες.
«Ο Τραμπ έχει περισσότερα κοινά με μας»
«Χρειαζόμαστε αλλαγή» λέει ο Πορτορικανός Τζάκι Αντίνο, υποστηρικτής του Μπάιντεν. «Τα τέσσερα αυτά χρόνια έχω δει πολλά, φτάνει. Χρειαζόμαστε αλλαγή, χρειαζόμαστε κάποιον που μας γνωρίζει, γνωρίζει τις οικογένειές μας, γνωρίζει τους Ισπανόφωνους. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον που να υπαγορεύει τι πρέπει να γίνει». Στο στρατόπεδο Τραμπ οι προσπάθειες των υποστηρικτικών του Αμερικανού προέδρου από την ισπανόφωνη κοινότητα κορυφώνονται. Θέλουν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν την επανεκλογή του. Η Μπερτίκα Καμπρέρα Μόρις είναι μέλος της ένωσης Latinos for Trump. Εδώ και πάνω από 50 χρόνια ζει στις ΗΠΑ. Ήταν 14 χρονών, όταν η μητέρα της με 65 σεντ στην τσέπη διέφυγε από την Κούβα. Ο πατέρας της κλείστηκε σε στρατόπεδο για καταναγκαστικά έργα, επειδή δεν ήθελε να υποκύψει στους κομμουνιστές.
«Ήταν το 1967» λέει μιλώντας στη DW. «Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ήδη 8 χρόνια στην εξουσία, απαλλοτρίωσε την ακίνητη περιουσία των πλουσίων και εξασφάλισε την απόλυτη κυριαρχία στην Κούβα». Αυτές τις ημέρες τα δίνει όλα για να παραμείνει ο πρόεδρος Τραμπ άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο και να εμποδίσει τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις να πάρουν το τιμόνι της χώρας στα χέρια τους. «Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει περισσότερα κοινά με εμάς, από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών».
«Χαρακτηριστικός ισπανόφωνος ψηφοφόρος δεν υπάρχει»
Τα επιχειρήματα της εξόριστης Κουβανής είναι τυπικά για ανθρώπους της δικής της καταγωγής. Γιατί ήταν οι εύποροι Κουβανοί, αυτοί που μετά την επανάσταση αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κούβα για να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ μια νέα ζωή πιστεύοντας στο αμερικανικό θαύμα. Σε αντίθεση με άλλους από τη Λατινική Αμερική η Καμπρέρα Μόρις δεν ενοχλείται από τον απαξιωτικό τόνο του Αμερικανού προέδρου απέναντι στους ισπανόφωνους. Βέβαια, ένας χαρακτηριστικός ισπανόφωνος ψηφοφόρος δεν υπάρχει. Για παράδειγμα ένας Πορτορικανός στη Ν. Υόρκη δεν ψηφίζει το ίδιο όπως οι Κουβανοί στο Μαϊάμι.
Αυτό προσπαθεί να εξηγήσει η συντονίστρια της πορτορικανικής κοινότητας στη Φλόριντα Μαρία Ρεβέλες. «Οι Πορτορικανοί είναι πιο προοδευτικοί, πιστεύουν στο σύστημα πρόνοιας, στο ότι πρέπει να προστατεύονται οι φτωχοί. Το φάντασμα του κομμουνισμού και σοσιαλισμού δεν μας φοβίζει».
Ινες Πολ/Reuters TV/dpa/afp
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου