Στο… χορό των lockdown μπαίνει και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία από τα μεσάνυχτα της ερχόμενες Πέμπτης θα εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που απειλεί με κορεσμό τα νοσοκομεία.
«Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα καθώς δεν υπάρχει επιλογή» δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας δίπλα του τους επιστημονικούς και ιατρικούς συμβούλους του.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια, παμπ και εγκαταστάσεις αναψυχής αναμένεται να κλείσουν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, έως τις 2 Δεκεμβρίου, ωστόσο ανοιχτά θα παραμείνουν για το διάστημα αυτό σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι πολίτες καλούνται να «παραμείνουν σπίτι για όσο δυνατόν περισσότερο», αλλά θα επιτρέπεται να βγαίνουν για εκπαιδευτικούς λόγους, ιατρικά ραντεβού και αγορά απαραίτητων αγαθών. Η εξωτερική δραστηριότητα θα επιτρέπεται επίσης, με μέλη του ίδιου σπιτιού ή ενός άλλου σπιτιού.
Όσοι αφήνουν το σπίτι τους για τη φροντίδα ευάλωτων ατόμων ή για αποφυγή τραυματισμού θα εξαιρούνται από τους κανονισμούς. Επίσης, θα συνεχίσουν να επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
Οι νέοι κανονισμοί, που θα δημοσιοποιηθούν επισήμως την ερχόμενη Τρίτη και πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο της Πέμπτη, προβλέπουν επίσης την ελεύθερη μετακίνηση των παιδιών μεταξύ σπιτιών σε περίπτωση διαζευγμένων γονιών.
Όσοι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, καλούνται να το κάνουν αλλά όσοι εργάζονται στη βιομηχανία και τις κατασκευές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση σε διανυκτερεύσεις και εξερχόμενα διεθνή ταξίδια, εκτός αν πρόκειται για επαγγελματικούς λόγους, ενώ οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ιδιωτική προσευχή αλλά όχι για λειτουργίες.
Επιπλέον, σημείωσε πως όσοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών ή έχουν προβλήματα υγείας που τους καθιστούν πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να περιορίσουν την επαφή τους με άλλους.
Σημειώνεται πως τα μέτρα δεν αφορούν τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το μέτρο της καραντίνας εμπίπτει στην αρμοδιότητα των αρχών της κάθε βρετανικής επαρχίας.
Αισιοδοξία για εμβόλιο
Αναφορά έκανε ο Μπόρις Τζόνσον και στην προοπτική εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του 2021, που δίνει λόγο για αισιοδοξία ότι η άνοιξη θα είναι καλύτερη.
«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα το αισθανθούμε πολύ διαφορετικά και καλύτερα την άνοιξη. Δεν είναι μόνο ότι θα έχουμε καλύτερα φάρμακα και θεραπείες αλλά και η ρεαλιστική ελπίδα ενός εμβολίου το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς» τόνισε.
«Έχουμε τώρα την άμεση προοπτική της χρήσης πολλών εκατομμυρίων φθηνών, αξιόπιστων και πάνω από όλα, γρήγορων τεστ τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δείτε εάν έχετε μολυνθεί ή όχι και να πάρετε το αποτέλεσμα μέσα σε 10 με 15 λεπτά» δήλωσε ο Τζόνσον.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών των Τόρις, καθώς και ιδιοκτητών επιχειρήσεων που κάνουν λόγο για «ζοφερή κατάσταση».
Με άρθρο του στη Sunday Telegraph, ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Sir Iain Duncan Smith, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάνει παραχωρήσεις στους επιστημονικούς συμβούλους του».
Ο Sir Iain είπε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Ανάγκες (Sage) είχε «πιέσει» την κυβέρνηση να λάβει αυτή την απόφαση.