Προετοιμασία 30’ Αναμονή 1½ ώρα Ψήσιμο 20’
ΥΛΙΚΑ (για 8- 10 μπέργκερ)
Για το μπιφτέκι
1 κιλό κιμάς πρόβειος
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
½ κ.γ. κόλιανδρος
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
½ κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 αβγό
5 φέτες ψωμί (την ψίχα), μουλιασμένες σε νερό
Αλάτι, πιπέρι
Για το μπέγκερ
1 – 2 μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ.
Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες ½ εκ.
2 ντομάτες σε ροδέλες ½ εκ.
8-10 λευκά ψωμάκια για μπέργκερ
Για την σος γιαουρτιού
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ξύδι από κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, λευκό πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μπέργκερ και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε 8-10 χοντρά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο χωρίς λιπαντική ουσία ή την σχάρα για 7-10 λεπτά (ανάλογα με το πώς θέλουμε ψημένο το μπιφτέκι). Γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 7-10 λεπτά.
Αλατίζουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε μισή ώρα για να φύγουν τα υγρά τους. Σουρώνουμε. Τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελάχιστα και από τις δυο πλευρές.
Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Σύνθεση: Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα βάζουμε για μισό λεπτό στο σχαροτήγανο.
Αλείφουμε το κάτω ψωμάκι με την σος γιαουρτιού και πάνω βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μπιφτέκι, μια ροδέλα ντομάτας και μια ροδέλα κρεμμυδιού και κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.